Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Broblem z wentylatorami chlodnicy Saxo

marszalx 12 Dec 2008 17:28 2638 5
    marszalx
    Level 11  
    Panowie mam problem z autem Saxo 99r 1.6 vts z klima. Auto kupilem bez sterownika od wentylatorow jako ze ciezko bylo znalezc wlasciwy kupilem od 306 1.6 z klima o numerach BITRON PPE-GF10. I teraz w czym problem wentylatory sie nie wlaczaja nawet po osiagnieciu przez samochod temp 3/4 wskaznika. Natomiast wlaczaja sie one po zdjeciu kostki z termowlacznika(chyba tak sie to nazywa) czy tak powinno byc? Wydaje mi sie ze po zdjeciu kostki powinno sie mostkowac styki i wtedy sie wlacza wentylator a tu jest na odwrot najpierw chodza na 1 biegu a pozniej na 2 wylaczaja sie dopiero po wpieciu kostki spowrotem.
    Prosze o wasze opinie
    User removed account
    User removed account  
    marszalx
    Level 11  
    Dzieki troche mi rozjasniles na to poglad. Jesli chodzi o Bitrona to niestety jest czarna obudowa wiec nie wiem czy moze zostac?
    zi.ko
    Level 26  
    3/4 wskazania to może być za mało na wlączenie się wentylatorów. Pogrzej go mocniej kontrolując temperaturę i ciśnienie w układzie chłodzenia. Podczas rozgrzewania sprawdź czy otwiera się termostat. Sprawdź też czy włączają się wentylatory po włączeniu klimy.
    marszalx
    Level 11  
    Dzisiaj go rozgrzalem prawie pod czerwona kreske i wentylatory sie nie wlaczyly:/ Termostat byl wymieniany w zeszlym tygodniu i sie otwiera sprobuje jeszcze wymienic czujnik temperatury. Ten samochod jest wogole jakis popaprany na wolnych obrotach nie da sie go ugotowac a jezdzac na trasie ok 110km/h lapie 3/4 wskaznika dopiero jak puszcze gaz albo na luz wloze to temp spada do polowy myslicie ze to moze byc pompa wody?
    User removed account
    User removed account