Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Grundig T55-720/4 text cuc6300

kjurek 24 Mar 2004 13:13 3859 13
    kjurek

Level 16  
    Mam ciekawe uszkodzenie, po dostrojeniu odbiornika do stacji na ekranie poziome ukośne pasy, chwilami na moment pojawia sie obraz ale czarno-biały i jakby w negatywie. Dodam że trafo WN lekko syczy. Podejrzewam że po przeskoku iskry WN nastąpiło przepisanie nastaw w trybie servis. na system francuski ale nie jestem pewien. Czy odbiorniki tegotypu posiadają taką możliwość . Jak wejść w tryb servis. i co ustawić ?. mysle że konieczna bedzie też wymiana trafa. Bardzo prosze o pomoc pozdrawiam jurek
    alexrtv
    Level 14  
    Sposób uruchomienia trybu serwisowego jest następujący: wyłączyć odbiornik wyłącznikiem sieciowym, nacisnąć przycisk [ i ] na pilocie i trzymając go wciśnięty włączyć odbiornik wyłącznikiem sieciowym
    kjurek

Level 16  
    Dzięki za sposób wejscia w tryb servis ale tam nie ma wiele co ustawiać; tryb hotelowy, horizint position i acg i to wszystko , nic tam nie ma o zmianach systemu......? może ktoś coś zasugeruje jurek
    Aleksander Borodin
    Level 22  
    :!: Najpierw wymień trafopowielacz a potem wstaw nową i zaprogramowaną pamięć, wbrew pozorom to jest najprostszy i najszybszy sposób. Bez wymiany trafa pozostaniesz w punkcie wyjścia z nieusuniętą przyczyną.
    kjurek

Level 16  
    Wymiana filtra K6255K nie dała żadnego rezultatu, dodatkowo gdy na FT lekko go odstroje od stacji to otrzymuje bardzo zły obraz ale stabilny , a twarze są ... niebieskie P O M O C Y jurek
    User removed account
    User removed account  
    kjurek

Level 16  
    Już odpowiadam, Całą płytę łącznie z trafem WN wymyłem i wysuszyłem i teraz trafo nic nie syczy - był widocznie zawilgocony. Z wejscia euro obraz jest na 5+, TXT również , natomiast z anteny.... nic- lekko przymglony tzn .ukośne mrugające w pionie i poziomie pasy. Chciałem jeszcze spytać gdzie moge kupić pamięć zaprogramowaną do tego TV.Czy to chodzi o CAT24c04P bo w kilku miejscach pytałem ale nigdzie nie ma z programem, pozdrawiam jurek
    kjurek

Level 16  
    Pamięć wymieniłem, ale to nic nie pomogło. Troche posiedziałem i doszedłem do tego że to chyba coś z posrednią, bo z wyj. noga 17 tda5940-2 w trybie AV sygnał Video jest prawidłowy , natomiast przy pracy z anteny są tylko smiecie, TDA wymieniłem na nowy , filtr z falą też , zasilanie układu tda noga 19= 12V. Chyba coś bedzie koło układu , musze pogrzebać ... pozdrawiam
    WiesławL
    Level 23  
    Witam
    --------------
    Pośrednia na tym scalaku wystętuje w Curtisie ,a tu dość częstym uszkodzeniem jest filtr do strojenia .
    Może i w tym przypadku uszkodzony jest filtr F919 ( zmienia parametry kondensator w nim występujący).

Pozdrawiam
    kjurek

Level 16  
    Ręce i nogi sie uginają-...w dalszym ciągu zero postępu. Może ktos coś podszepnie
    WiesławL
    Level 23  
    Witam
    -------------
    A może głowica ma takie uszkodzenie.
    kuba2006
    Level 1  
    proszę podanie codow uruchamiające odbiornik coś poprzestawialem po wlaczeniu pojawia xxx na ekranie i to wszystko
    Mirek Z.
    Moderator
    Z pilota kolejno [vol+], [vol-], [P-], [P+].