Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Cat cs-900 pali tranzystory.

mar147 13 Gru 2008 10:13 1225 8
  • #1 13 Gru 2008 10:13
    mar147
    Poziom 9  

    Witam. Dostałem od kolegi Cata cs-900 do naprawy. Wzmacniacz pali tranzystory na jednym kanale... Mógłby mnie ktoś nakierować, gdzie szukać przyczyny...

    0 8
  • #2 13 Gru 2008 11:50
    Krzysztof L.
    Poziom 34  

    W środku...

    Jak pali? Wstawiasz na ślepo i pali? Występują jakieś wewnętrzne oznaki oprócz tego że "pali"?

    0
  • #3 13 Gru 2008 12:22
    mar147
    Poziom 9  

    Na początku myślałem że to tylko wina tranzystorów i przepalonych oporników. Wymieniłem i strzelił bezpiecznik a z nim tranzystory na jednym kanale: BD245C i BD246C. Na tranzystory na jednym kanale dochodzi napięcie 44 v (i tu nie pali) a na druge 81 v. Dodam że przekażnik załączania kolumn nie załącza się. Co moze być przyczyną tak dużego napięcia?? Trafo daje 32 - 0 - 32 v...

    0
  • #4 13 Gru 2008 12:56
    Krzysztof L.
    Poziom 34  

    Względem czego mierzysz napięcie 81V? Wygląda na to że widzisz na mierniku zsumowanie symetrycznego napięcia zasilania. Nie mam schematu, ale możliwe że powinno być (+ i -) 40V z "groszem", czyli; plus 40V i minus 40V na kolektorach tranzystorów mocy, względem głównej masy.
    Oporniki skoro były przepalone, to właśnie świadczyło o wstępnym uszkodzeniu tranzystorów mocy już na samym początku zabierania się za naprawę i to właśnie je na wstępie powinieneś sprawdzić.

    0
  • #5 13 Gru 2008 13:11
    mar147
    Poziom 9  

    tranzystory mocy wymieniłem odrazu z opornikami. Napięcie mierze względem 1 i 2 nóżki tranzystora. Prosze mnie poprawić jeśli źle robie... Tylko problem w tym źe mierzone napięcie na tych samych nóżkach tylko na drugim kanale daje 44 a na tym 81...

    0
  • #6 13 Gru 2008 13:26
    Krzysztof L.
    Poziom 34  

    Napisałem:

    Cytat:
    możliwe że powinno być (+ i -) 40V z "groszem", czyli; plus 40V i minus 40V na kolektorach tranzystorów mocy, względem głównej masy.


    Nie pisz też "pierwszej, drugiej nóżki", tylko np. baza, kolektor, itd.

    0
  • #7 13 Gru 2008 14:08
    mar147
    Poziom 9  

    czyli w miejscach połączenia bazy i konektora z płytką ( z wylutowanymi układami) na jednym kanale jest 44 a na drugim 80 v. co może byc tego przyczyną , z tego co się orientuję to skoro takie same traznystory to i napięcia powinny być takie same...

    0
  • #8 13 Gru 2008 14:30
    Krzysztof L.
    Poziom 34  

    Jakimi układami, skoro tam są tranzystory..? Sprawdziłeś czy jest to zasilanie symetryczne? Bo na to wygląda, jeśli sugerować się tranzystorami które podałeś.

    p.s. Jeśli masz sprawny jeden kanał, to jaki problem w naprawie? Porównaj napięcia w innych punktach, a nie tylko na tranzystorach mocy.

    Na kolektorze BD245 (NPN) powinno być napięcie (względem masy) +40V, a na kolektorze BD246 (PNP) napięcie (względem masy) -40V.

    Sprawdź to na sprawnym kanale.

    0