Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

diora calypso 6282... problemy z uruchomieniem.

Kaziu1991 13 Sty 2009 14:28 5851 44
  • #31 13 Sty 2009 14:28
    pleno
    Poziom 19  

    Zbuduj sobie prosty generatorek m.cz. np jakis multiwibrator ktory bedzie mial szerokie widmo generowanych czestotliwosci i wtedy po kolei jadac od stopnia wzmocnienia p.cz. az do obwodow wejsciowych bedziesz mogl stwierdzic miejsce w ktorym zanika sygnal.

  • #32 25 Sty 2009 11:21
    Kaziu1991
    Poziom 13  

    panowie przepraszam, ze tak późno odpisuje. Mierzyłem cewki ponownie i wszystkie są ok. Wstawiłem nową EF89 i nic, żadnej poprawy. przełącznik wyczyściłem benzyna. Rezystory i kondensatory jeszcze wszystkich nie zmierzyłem. I nasuwa mi się jedno pytanie.. Czy przyczyną niesprawnego odbiornika może być wadliwa ECH81??

  • #33 25 Sty 2009 11:44
    Futrzaczek
    Admin Grupy Retro

    Kaziu1991 napisał:
    I nasuwa mi się jedno pytanie.. Czy przyczyną niesprawnego odbiornika może być wadliwa ECH81??

    Oczywiście. Duży spadek emisji triody może powodować, że nie będzie oscylować heterodyna, zwłaszcza na falach krótkich, co objawi się całkowitym brakiem odbioru na tym zakresie. Heptoda natomiast siedzi w torze zarówno DŚK [mieszacz] jak i UKF [wzm. p.cz.]. Czym będzie objawiać się jej niedomaganie - wiadomo ;) Zaopatrz się w komplet nieużywanych lamp do tego odbiornika. ECH81, ECC85, EBF89, EF80 czy EF89 są tanie i łatwodostępne, ciutkę bardziej szarpnie Twój portfel kupno EL84 i EM84.

  • #34 25 Sty 2009 13:16
    Kaziu1991
    Poziom 13  

    tak tez myślałem, ze może być to wina ECH81. Lamp EL84 i EM84 nie muszę kupować, mam nowe zamienniki:) (dziadek był elektrykiem). Przyczyny można szukać więc w lampach.

  • #35 25 Sty 2009 17:37
    kris8888
    Poziom 26  

    Przed wymianą lamp sprawdziłbym jednak jeszcze dwa elementy. Z wczesniejszych informacji wynika, że są zaniżone napięcia anodowe. O ile odchyłka w górę byłaby jeszcze wytłumaczalna (230V w sieci) to za niskie napiecia to efekt albo "dogorywania" mostka selenowego SPS w prostowniku, albo upływ kondensatora elektrolitycznego C46 lub C47 w filtrze zasilacza. Przydałaby sie informacja o aktualnie zmierzonym napieciu na kondensatorze C46.
    Możliwe, ze to jest też przyczyną nadmiernego brzęczenia transformatora zasilającego. Podobno nie grzeje sie on zbyt mocno, ale to moze być kwestia subiektywna.
    Tor m.cz jeszcze jakos działa przy niższych napięciach, ale p.cz i w.cz niekoniecznie.

  • #36 25 Sty 2009 18:40
    Kaziu1991
    Poziom 13  

    a wiec tak. Po zmierzeniu napięć na kondensatorach C46 i C47 napięcia utrzymywały się na poziomie 225V i 180V. Czy to może być przyczyna buczenia transformatora?? Będą problemy z dostaniem takiego samego. Więc czy można wlutować równolegle kondensator o podobnych właściwościach??

  • #37 25 Sty 2009 19:00
    kris8888
    Poziom 26  

    Kaziu1991 napisał:
    a wiec tak. Po zmierzeniu napięć na kondensatorach C46 i C47 napięcia utrzymywały się na poziomie 225V i 180V.


    Czyli wygląda, że napięcia zasilające są jednak w normie, chociaż wczesniej pisałeś, że na anodzie EL84 masz 180V. Trochę duży spadek napiecia (45V) wychodzi na uzwojeniu transformatora głosnikowego. Albo EL84 ma za duży prąd anodowy, albo coś źle wczesniej zmierzyłeś.

    Brzęczenie transformatora, o ile faktycznie nie nagrzewa się on nadmiernie, to może być po prostu efekt poluzowanych blach w rdzeniu, słabo skręcony rdzeń, albo żle dokrecony trafo do chassis.
    Do kondensatorów elektrolitycznych oczywiście zawsze możesz podlutować inne (nowoczesne) o podobnych parametrach, przede wszystkim napięcie dopuszczalne musi byc takie samo lub wyższe.
    Podmień jednak ECH81 i EF89 jak wczesniej sugerowano.

  • #38 25 Sty 2009 19:20
    Kaziu1991
    Poziom 13  

    EF89 mam wsadzoną nowa. a ECH81 dopiero kupie.. Czyli transformator ani kondensatory filtrujące nie maja tu winy. i na nich sie nie skupiać? Czy Ty tez stawiasz na to, ze problem tkwi w ECH81?

  • #39 25 Sty 2009 19:52
    kris8888
    Poziom 26  

    Kaziu1991 napisał:
    Czy Ty tez stawiasz na to, ze problem tkwi w ECH81?


    Trudno mi powiedzieć. Trochę odbiorników naprawiałem, gdzie pracowała ECH21 jako mieszacz+heterodyna i nie zdażyło mi sie, żeby była całkowicie padnięta. Jeśli juz to była mocno zuzyta i wówczas albo czułośc radia była słaba, albo tylko na zakresie fal krótkich nie odbierało wcale. Na średnich i długich jednak zawsze słaby odbiór był.

    wymień jednak ta ECH81 nie kosztuje majątku.

    Dodano po 57 [sekundy]:

    Oczywiście chodziło mi o ECH81, a nie ECH21 w pierwszym moim zdaniu.

  • #40 25 Sty 2009 20:40
    Bobekmaster
    Poziom 24  

    A filtry p.cz masz zalane parafiną? To te aluminiowe kubki na chassis miedzy lampami. Może ktoś rozstroił przy naprawie?.

    Inna rzecz, to może być niedziałająca heterodyna. Pewnie nie masz sondy w.cz więc nie zmierzysz, czy działa.

    Wątpię żeby to była wina ECH81.

  • #41 26 Sty 2009 19:40
    Kaziu1991
    Poziom 13  

    a więc tak... Po oględzinach tych aluminiowych kubków wyglada na to, ze a ok. Po zdjęciu obudowy nie widac naruszonych elementów. Choć sprawdzę cewki miernikiem i dam znac o odczytach.

    Dodano po 5 [minuty]:

    niestety nie mam sondy W.cz. nawet nie wiem zbytnio co to jest.

  • #42 29 Sty 2009 08:05
    Kaziu1991
    Poziom 13  

    po wsadzeniu nowej ECH81 nie ma żadnej poprawy:(

  • #43 29 Sty 2009 08:47
    Futrzaczek
    Admin Grupy Retro

    Pomierz prądy i napięcia, zobacz czy heterodyna oscyluje - z takiej lakonicznej wypowiedzi "nie działa" nikt nic nie wywróży.

  • #44 29 Sty 2009 09:31
    kargul85
    Poziom 12  

    A podmieniałeś drugą lampę? Nie wiem co tam jest, albo EF89 albo EBF89. Podmień i zobacz. W mojej Ramonie (podobny układ) owa lampa wyszła z podstawki bez jednej nóżki :O
    Sprawdź oscyloskopem czy pracuje heterodyna lub miernikiem (napięcie na S4 chyba, proszę mnie poprawić) i napięcie ARW które powinno być na poziomie 2V.

  • #45 29 Sty 2009 12:43
    tszczesn
    Specjalista-oldradio

    kargul85 napisał:

    Sprawdź oscyloskopem czy pracuje heterodyna lub miernikiem (napięcie na S4 chyba, proszę mnie poprawić) i napięcie ARW które powinno być na poziomie 2V.


    Znacznie lepiej sprawdzić prąd siatki generatora - podpięcie się tam miernikiem spowoduje, że heterodyna ma pełne prawo nie działać.

    Oscylatorem jest trioda z ECH81.

TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo