Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Cyfra + problem z Programami

pudzianex88 13 Gru 2008 13:43 6022 19
  • #1 13 Gru 2008 13:43
    pudzianex88
    Poziom 10  

    Witam;]

    Mam problem z Cyfra + mianowicie. Niedawno zakupiłem Cyfre z antena i tunerem pakiet prestiżowy.
    Tuner:Pace DSR 2221

    I mam taki problem ze jak wszystko podłączyłem to nie łapie mi sygnału:/
    Kreski w ogóle nie ma:/
    Gdy pierwszy raz podłączałem było full(zielona kreska) ale gdy odłączyłem po chwili żeby wszystko zamontować (przykręcić itd) i jeszcze raz włączyłem to nie łapie mi sygnału antena jest w tym samym miejscy(nie ma żadnych drzew ani bloków) gdy włączam jakiś program jest czarny ekran i czerwona kropka(możliwe ze kratka mała)

  • #2 13 Gru 2008 13:51
    kaczmarj
    Poziom 23  

    Często bywa, że w trakcie dokręcania anteny sat następuje jej przestawienie spowodowane np. dokręcaniem tylko z jedne strony masztu (uchwytu). Najlepiej jest wszystko ponownie zluzować , załączyć dekoder i telewizor, ustawić kontrolę mocy sygnału na dekoderze i ustawiać antenę ponownie. Po uzyskaniu właściwego sygnału należy równomiernie dokręcać kontrolując sygnał.

  • #3 13 Gru 2008 14:03
    pudzianex88
    Poziom 10  

    Ale u mnie bylo poluzowane(próbując złapać sygnał) lecz nic to nie dało!
    Podłączałem ponownie dekoder telewizor i nic:/

    Podobno jest tak ze jak pierwszy raz się podłączy dekoder to trzeba odczekać 30min żeby się coś zaaktualizowało(zakodowało).

    Bo gdy pierwszy raz podłączyłem to sygnał byl pełny,lecz zaraz odłączyłem gdyz chciałem wszystko zamontować na stałe!!

  • #4 13 Gru 2008 14:10
    kaczmarj
    Poziom 23  

    Antenę ustawiasz w położeniu pionowym i poziomym. Jest to wszystko do wyliczenia w zależności od miejsca zamieszkania.
    Dla przykładu masz tu Link do strony z lekturą. Możesz poszukać w internecie programu do wyliczania parametrów ustawienia dla Twojej miejscowości.

  • #5 13 Gru 2008 14:36
    pudzianex88
    Poziom 10  

    Ale u mnie to raczej nie problem ustawienia anteny:/ Ona jest tak ustawiona jak wcześniej gdy był sygnał:/ Mowie ze chodzi tu o Cyfre +

    Słyszałem ze gdy sie podłączy dekoder to trzeba 30min zostawic go włączonego żeby się coś Sciągło(zaaktualizowało) tylko nie wiem czy to prawda??

    Anetne próbowałem ustawiac jeszcze raz i tez nic:/

  • #6 13 Gru 2008 15:27
    matzg
    Poziom 35  

    Witam , a wyłączyłeś dekoder gdy podłączałeś i odłączałeś antenę (konwenter) ?Podłącz dekoder na sprawdzonej instalacji antenowej np. u sąsiada . Sprawdzimy w czym problem- dekoder? czy antena+konwenter?.Pozdrawiam

  • #7 13 Gru 2008 17:20
    deede
    Poziom 1  

    Witam.

    Podłączę się pod temat, gdyż dziwnym trafem mam podobny problem. Ten sam dekoder.
    Ja niestety nie łapałem sygnału od początku mimo, że: podobnie do anteny sąsiada, która działa - miałem podobny kierunek, przybliżony kąt elewacji, tylko nie za bardzo kumam o co chodzi z kątem konwentera (czy jest to kąt obrotu konwertera wokół własnej osi poziomej?).

    Przyżałowałem i chyba przyjdzie i tak wyłożyć na montera.

  • #8 13 Gru 2008 18:04
    matzg
    Poziom 35  

    deede napisał:
    Witam.

    Podłączę się pod temat, gdyż dziwnym trafem mam podobny problem. Ten sam dekoder.
    Ja niestety nie łapałem sygnału od początku mimo, że: podobnie do anteny sąsiada, która działa - miałem podobny kierunek, przybliżony kąt elewacji, tylko nie za bardzo kumam o co chodzi z kątem konwentera (czy jest to kąt obrotu konwertera wokół własnej osi poziomej?).

    Przyżałowałem i chyba przyjdzie i tak wyłożyć na montera.

    Witam zapoznaj się z tym http://sci.pam.szczecin.pl/~pastupam/satel/az/index.html .Kierunek i kąt elewacji musi być ustawiony dokładnie

  • #9 13 Gru 2008 21:03
    pudzianex88
    Poziom 10  

    Sygnał juz złapałem;] zaaktualizowałem liste programów itd

    Ale na wszytskich programach mam czarny ekran:/ Tylko Puls mi dziala i jeszcze jeden program:/

    Trzeba to jakos ustawić czy jak??

    Co muszę zrobić,albo czego nie zrobiłem??

  • #10 13 Gru 2008 21:12
    matzg
    Poziom 35  

    Witam, karta aktywna? robiłeś restart tunera?"zawachluj" karta.

  • #11 13 Gru 2008 21:24
    pudzianex88
    Poziom 10  

    A jak mam sprawdzic czy karta aktywna??

    Wyłaczyłem powachlowalem i nadal nic:/

  • #12 13 Gru 2008 21:57
    matzg
    Poziom 35  

    Włóż kartę i pozostaw dekoder włączony na noc na kanale 3(TVP INFO). Jak nie pomoże to https://www.ica.cyfraplus.pl/ i daj REAKTYWUJ KARTĘ
    ps.Możesz od razu spróbować na ICA.POzdrawiam

  • #13 13 Gru 2008 22:15
    ionion
    Poziom 11  

    Jeśli masz instalację na 2 satelity z multiswitchem to Pace nie zadziała bo nie ma diseqc.

  • #14 13 Gru 2008 22:17
    pudzianex88
    Poziom 10  

    chodzi o oczy mam podłaczone 1 oko na hodbirt i jedna antene

  • #16 14 Gru 2008 09:54
    rafi117
    Poziom 11  

    Witam

    Zadzwoń do CTA (nr tel jest wydrukowany na karcie) i reaktywuj kartonik z tego co napisałes albo jest nie aktywna albo tunerek poszedł na spacer!!!

    Pozdrawiam

  • #17 14 Gru 2008 13:15
    pudzianex88
    Poziom 10  

    Dobra to nadszedł czas Podziękowania dla wszystkich którzy sie wypowiedzieli po zebraniu info i zastosowaniu sie do zaleceń cyfra ruszyła dzięki wielkie

  • #18 23 Gru 2008 19:18
    tosteer
    Poziom 2  

    Witam. Pozwolę się dołączyć do tematu bo mam ten sam problem. Siła sygnału pomiędzy 4,5 a 5. Wtyki "F" ok. Mimo to nie wyszukuje żadnego programu. Trzymanie włączonego tunera (PACE dsr 2221) na 3 TVP Info przez pół dnia też nic nie dało. Nie mam żadnego programu. Reaktywacja karty też nic nie dała. Jadę do pkt sprzedaży z tym sprzętem ale boję się że mi powiedzą żebym poczekał i może się uda. Zbliżają się święta a chciałbym mieć już wtedy cyfrę i możliwość jej oglądania. Czy ktoś ma jakiś pomysł co to może być za problem. Ewentualnie czy jest możliwość że się odblokuje.

    Pozdrawiam i proszę o pomoc.

    P.S.
    Kolego co zrobiłeś, że Ci się wreszcie udało odblokować tą cyfrę??

  • #19 23 Gru 2008 20:01
    Usunięty
  • #20 23 Gru 2008 23:53
    tosteer
    Poziom 2  

    Że tak radzą to wiem niestety. To wsparcie okazało się niezbyt pomocne w moim przypadku a za drugim razem cały dzień się nie dodzwoniłem. Teraz to już muszę reaktywować kartę bo upłynęło 48 h. Dodatkowo dowiedziałem się, że i tak powinienem mieć tvp polonia a nie mam. Jak bym nie ustawiał tej anteny to w innym położeniu niż to teraz nie ma ani sygnału ani tv polonia.
    Nie wiem co jest.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME