Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Astra I 1.6 16V EcoTec wysokie obroty po odpaleniu.

lolu89 13 Dec 2008 19:16 10650 4
    lolu89
    Level 15  
    Witam !!

Problem jak w temacie po odpaleniu silnika obroty są 1400 i słychać buczenie jakby pompa chodziła lub coś. Jak się dodaje gazu to muli się, pochodzi tak z 2 min aż się wyłączy pompa i obroty spadają do 1 tys i wszystko jest OK dopóki nie zgasi się go i ponownie nie odpali. Autko ma LPG sekwencje Stag 300 ale przedtem też było to, a teraz jest problem z regulacja tej instalacji.

Co może być z tą benzyną ??
    Na Stagu podczas regulacji czas Benzyny 8,5 ms jak chodzi pompa jak się wyłączy to 3,9 ms, ale nie da się gazu wyregulować jest problem. Zalewa go gazem jak auto kalibrację się robi :(

Nie wiem co począć.
    Czekam na odp. Pozdrawiam
    ciuqu
    Level 38  
    Też mam ten silnik i 1400obr i buczenie pompy to normalka. Ten silnik nie cierpi gazu, wymaga idealnej regulacji, odkąd mam lpg to na benzynie zaczęły się problemy, czasem spada z obrotów, na wolnych chodzi nie równo, podczas jazdy na benzynie muli go tzn. ja mu gaz w podłogę a on nie chce jechać. Na gazie też miałem problemy byłem chyba z 10 razy na gwarancji, w końcu się wk....rwiłem kupiłem kabel i ściągnąłem softa i sam go wyregulowałem i na gazie jest ok, ale benzyna jak było. Teraz mam drugie auto i tym jeżdżę rzadko, jak se długo postoi to i na benzynie ok, czasem jak brałem aku na noc do podładowania to potem z dwa dni na benzynie było ok.

Benzyną się nie przejmuj i tak tylko odpalasz zajmij się lpg wyreguluj dobrze, polecam zaślepienie EGR na gazie zyska trochę dynamiki ale podczas dłuższej jazdy ponad 100km/h zapala check błąd 0004 - błędny sygnał EGR, nie wpływa to na jazdę ale lampka świeci po oczach i wk...wia.

Pozdrawiam
    lolu89
    Level 15  
    no tak ale skoro problem miałem jeszcze jak nie było gazu ??
    Nie mam zamuleń itp no tylko oczywiście jak chodzi pompa ale to od zawsze miałem więc nie wiem co z tym już robić :( Dobrze wyregulować LPG się nie da przez tą pompę bo jak robię autokalibrację to ciągle mieszanka za bogata aż gaśnie.
    ciuqu
    Level 38  
    To zrób autokalibrację na rozgrzanym silniku jak "pompa" nie chodzi.
    Generalnie każdą autokalibrację trzeba poprawić i czasem całkiem nieźle, u mnie po każdej AK były zupełnie inne ustawienia na których auto nie za ciekawie chodziło na LPG.
    lolu89
    Level 15  
    Tak tylko że jest problem z autokalibracją :( robi się jest już około połowy zrobiona i nagle zwiększa sobie czasy wtrysków i zalewa go aż gaśnie !! Później trzeba go długo kręcić żeby odpalił a jak już odpali to wariuje trochę ale wraca do normy, na 5 prób AK za 6 się udaje ale aż szlag mnie trafia :( A tej pompy nie da się jakoś coś z nią zrobić czy po prostu nie zwracać uwagi ??