Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Golf III 2.0 8V 95r. +GAZ, gaśnie i nie chce odpalić

tomek815 14 Dec 2008 11:43 3108 4
Relpol
    tomek815
    Level 10  
    Witam,
    mam taki problem: auto gaśnie mi podczas jazdy i na postoju zarówno na benzynie jak i na gazie. Trzeba odczekac ok. 1 min dopiero odpali. Zdarza sie to 1 raz na tydz a czasami kilka razy dziennie. Wymieniłem poniższe częsci i problem nie znika:
    -kostke stacyjki
    -czujnik halla
    -świece i przewody WN
    - kopułkę i palec
    -przekaźnik nr.30
    -filtr paliwa i powietrza
    Byłem u elektronika i na komputerze nie wykazjue żadnych błędów.
    Co jeszcze moze byc nie tak? Czy moze to byc sonda(według mnie nie, bo spalanie mam normalne), a moze czujnik położenia wału korbowego lub tez cos z wtryskami.
    NIe mam już do niego sił i pomysłów więc proszę Was o pomoc.
  • Relpol
    kwok
    Level 39  
    z tego co napisałeś wynika że ginie iskra ale fajnie by było gdybyś to sprawdził
    rozumiem że skoro po minucie zapala to trochę ciężko ale zawsze możesz go zapalić i czekać aż zgaśnie
    pozatym jak moduł zapłonu? - może to jego wina no i chyba jeszcze ecu ale to chyba na koniec
    dobrze by było gdybyś napisał jaki to silnik bo bez tego to trzeba troszkę wróżyć
  • Relpol
    tomek815
    Level 10  
    Silnik 2E.
    Dodam ze cewkę z modułem też wymieniłem.
    gimak
    Level 40  
    Typowe szukanie po omacku i wymiana wszystkiego po kolei.
    Zakręć gaz na butli i pojeździj parę dni na samej benzynie. Jeżeli wszystko będzie w porządku, to problem leży wyłącznie po stronie gazu (prawdopodobnie - reduktor ma manewry, daje za dużo gazu, albo nie daje wcale i nie wtedy kiedy trzeba). Jeżeli kłopoty będą występowały nadal, to trzeba szukać na benzynie (łącznie z układem zapłonowym), ale z zakręconym gazem, żeby wyeliminować jego ewentualny wpływ.
    tomek815
    Level 10  
    Sorki ze dopiero teraz daje znać.
    Problem rozwiązany. Powodem był walnięty czujnik położenia wału.