Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Waga zbiornikowa z RS232 jako urz dozujące. Jaki sterownik?

elserwisant 14 Dec 2008 18:44 1736 4
SterControl
    elserwisant
    Level 19  
    Witam!
    Zmontowałem już kilka dozowników w oparciu o mierniki wagowe Axisa z funkcją progów, gdzie przy określonej masie przekaźniki się zwierały i można było łatwo sterować resztą na easy Moellera.

Teraz mam jednak troszkę trudniejsze zagadnienie:

-Waga zbiornikowa ( w środku pasza ) z miernikiem RADWAG i wyjściem RS232 (waga legalizowana, klient nie pozwala na zmianę miernika).

-Przy pełnym zbiorniku mamy 700kg towaru. Co jakiś czas podjeżdża wózek i operator (na razie ręcznie) steruje ślimakiem usypując 15, 30 lub 60kg towaru.

- na razie mają być zamontowane 3 przyciski po których naciśnięciu nastąpi usypanie żądanej ilości towaru.

Pytanie:
    Jaki sterownik (moeller, siemens lub inny) zastosować który odczyta wysyłane dane aktualnej masy po RS232 z miernika po czym na żądanie usypie ze zbiornika określoną ilość towaru?

Na razie potrzebny w miare prosty sterownik który to wykona.
    Później planowana jest rozbudowa o inne funkcje.

Proszę o sugestie i z góry dziękuję!
  • SterControl
  • Helpful post
    Zgoodie
    Level 25  
    Proponuję użycie jednostki CPU siemensa z serii 300 mozliwie jak najtańszej która posiada wejścia i wyjścia zintegrowane np CPU312C plus moduł RS232 dla serii 300 siemensa czyli CP341. Chociaż ta karta nie należy do najtańszych, ale poźniejsza rozbudowa będzie ułatwiona. Te dwa moduły załatwiaja sprawe. Całą reszte rozwiążesz programowo.

Istnieja też mniej znane jednostki PLC takich firm jak BECK czy Festo (FEC 30; FEC 34) które od razu na pokładzie maja RS232 i są naprawde tanie jednak ja skłaniałbym się do użycia osobnych modułów dla CPU i RS232...ale to moje zdanie
  • SterControl
    elserwisant
    Level 19  
    Na razie jest potrzebny sterownik tani i łatwo dostępny.
    arwit
    Level 27  
    Witam!
    Pierwsza sprawa to RS232 to tylko warstwa fizyczna łącza a istotny byłby protokół. Można użyć również sterowników wyposażonych w RS485 i konwerter na RS232. Proponuje S7-200 który ma dość duże możliwości i port na którym można samodzielnie napisać protokół
    mawi2
    Level 26  
    Witam. Osobiście rozwiązania dozujące robię na Omronie. Ale tak jak powiedzieli przedmówcy - dowolny sterownik. Natomiast dochodzi oprogramowanie sterownika, a tu przy dozowaniu mamy kilka "zagwozdek", np. Po wyłączeniu dozowania nadal dosypuje się trochę towaru - "towar w locie" .itp. itd. Proponuję skontaktuj się ze mną telefonicznie lub na skypa. To dużo Ci podpowiem gdzie szukać. Odezwij się na priva. pozdrawiam.