Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Trudności z odpaleniem zimnego silnika-megane 97

lupomadzi 15 Gru 2008 14:47 2874 10
  • #1 15 Gru 2008 14:47
    lupomadzi
    Poziom 12  

    Witam, mój problem jest związany z Renault Megane I Ph I z 97 silnik 1.6 8v.
    Mam trudności z jego odpalaniem na mrozie, ale i na niskich plusowych temperaturach. Myślałem, że to akumulator, więc jest nowy, ale problem nie zniknął. Niestety nie wiem od czego zacząć, wiele poczytałem na różnych forach, i zgłupiałem, bo nie wiem od czego zacząć. Cewka, czujnik GMP, wiele było propozycji. A więc od czego zacząć i gdzie mniej więcej znaleść te części. Mieszkam w Niemczech i niestety tu ciężko o mechanika, ktory nie oszuka cieżko mówiącego po niemiecku - Klienta.

    Pozdrawiam.

    Ach, jeszcze dodam, że raz nie mogłem odpalić w ogóle bo nie kręcił, jak by się rozładował akumulator, i dopiero jak poprawiłem klemę to palił, i wtedy wymieniłem akumulator, lecz dziś rano mi tak jak by przerwał znów, ale załapał prądu. Czu to będzi ten czujnik, GMP?

    0 10
  • #2 18 Gru 2008 17:53
    rosa9
    Poziom 11  

    mozesz miec kiepski rozrusznik i pobiera on duzo pradu

    Dodano po 1 [minuty]:

    kiepski mialem na mysli zabrudzony w srodku kiepskie szczotki...

    0
  • #3 18 Gru 2008 17:55
    lupomadzi
    Poziom 12  

    mogę to sam naprawić, wyczyścić, a jeśli tak to mniej więcej jak się za to wziąść bo niemieccy mechanicy mnie zjedzą. pozdrawiam. Aha, ten czujnik, wału czy jakoś tak wyczyściłem, troszkę szybciej pali, ale to jeszcze nie to co powinno.

    0
  • #4 18 Gru 2008 17:57
    rosa9
    Poziom 11  

    sprawdz wszystkie polaczenia akumulator -nadwozie ,aku-silnik .,aku- rozrusznik

    Dodano po 1 [minuty]:

    rozrusznik lepiej ze szrotu dobry ,naprawa jest droga

    0
  • #5 19 Gru 2008 20:25
    cunioo
    Poziom 15  

    Kolega ma scenica miał ten sam problem i wymienił cewki i pomogło.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Jak było wilgotno to miały przebicie.

    0
  • #6 19 Gru 2008 20:27
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #7 19 Gru 2008 21:45
    dobry8608
    Poziom 11  

    proponuje tez sprawdzic ladowanie (na biegu jalowym napiecie na akumulatorze powinno byc od 13,8 do 14,4V bez zbednego obciazenia) i przy okazji pobor pradu podczas postoju. mozna tez sprawdzic napiecie przy rozruchu, jak jest ponizej 10V to faktycznie moze byc cos z tym rozrusznikiem.

    0
  • #8 31 Gru 2008 15:49
    tomrom1985
    Poziom 30  

    jezeli napiecie na akumulatorze jest prawidlowe to moze warto przeczyscic rozrusznik i zmienic czujnik polozenia walu. Z doswiadczenia wiem, ze to newralgiczny problem. Nowy nieoryginalny mozna kupic za pare groszy na allegro. PS. wyczysc kopulke aparatu zaplonowego, palec rzdzielacza , swiece i sprawdz kable WN

    0
  • #9 19 Mar 2009 16:30
    lupomadzi
    Poziom 12  

    Przepraszam ze sie nie odezwalem od tego czasu, ale braki internetu, niestety. Czesci pokupowalem w Polsce, wiec czekam i za dwa tygodnie powymieniam m.in swiece i kable.

    Kopulki nie moge wyczyscic, bo jej nie mam, mam dwie cewki a nie jedna, ta o ktorej piszesz to chyba tylko w silnikach 1.4 byly.
    Rozrusznika pewnie nie bede umial wyczyscic, ale lookne po ile ten czujnik polozenia walu na allegro.

    Aha, zdarzylo sie w tym tygodniu ze samochod mial problem z obrotami przy ruszeniu, tylko pierwszy bieg, wstaczny ok dzialal.

    jeszcze raz przepraszam za odkopanie tematu.

    0
  • #10 19 Mar 2009 17:30
    707067
    Użytkownik usunął konto  
  • #11 29 Kwi 2009 12:29
    lupomadzi
    Poziom 12  

    no to jestem po wizycie w Polsce, i badania diagnostyczne wykazały mniejsze ciśnienie na 4tym cylindrze, ale nie to jest przyczyna ciężkiego odpalania. Przyczyna leży w rozruszniku jak jeden z kolegów już zauważył. Jest poprostu slaby i zamierzam wymienić go na zregenerowany już z allegro
    np cos takiego

    http://www.allegro.pl/item621660235_rozrusznik_renault_19_clio_laguna_megane_scenic.html

    tylko nie wiem czy dam rade sam go wymienić, może ktoś już to robił, i da wskazówki?

    dzięki za zainteresowanie i pomoc.

    0