Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Migajaca lampka oleju po zagrzaniu silnika na wolnych obrota

zwierzak27dg 16 Gru 2008 07:36 3524 5
  • #1 16 Gru 2008 07:36
    zwierzak27dg
    Poziom 9  

    Witam...

    Mam problem z samochodem Renault Clio 1.4 16V 2000r z LPG.
    Otóż po zagrzaniu silnika na wolnych obrotach miga lampka oleju i stopu na benzynie mniej jak na gazie.. Było sprawdzane ciśnienie oleju okazało się że jest lekko za niskie. Wymieniłem pompę oleju. Na benzynie po wymianie tylko czasem mrugała ale na gazie często. A od kilku dni się nasiliła. Filtry i olej są po wymianie zrobione jest około 2tys km. W warsztacie wymieniali czujnik ciśnienia oleju. Samochód ma przejechane 120 tys km. Przez pewien okres nie odpalał za każdym razem - ale okazało się że to czujnik położenia wału.

    Proszę o porady..

    Pozdrawiam Konrad

    0 5
  • #2 16 Gru 2008 07:55
    mczapski
    Poziom 38  

    Jeśli wszystkie informacje są miarodajne to nie jest optymistycznie. Związek z benzyną chyba tylko taki, że silnik pracuje przy uruchamianiu, czyli zimny. Wymieniłeś pompę ale pytanie , czy na dobrą? I warto wiedzieć, czy poziom oleju odpowiedni. Lecz generalnie oznacza to niedosmarowanie silnika spowodowane brakiem wydajności pompy lub nadmiernymi luzami w układzie korbowo-tłokowym (altranatywnie rozrządu). Fachowo należałoby jeszcze pomierzyć ciśnienie w układzie smarowania. Optymistycznie to niewłaściwa praca zaworu regulacji ciśnienia w pompie olejowej.

    0
  • #3 16 Gru 2008 08:27
    krzysiek68
    Poziom 11  

    a może masz Kolego rysy na panewkach i przez to masz niższe ciśnienie oleju. jak olej jest gęsty to uszczelnia te nierowności ( rysy ) a jak sie rozgrzeje i jest rzadszy to nie uszczelnia tak dobrze i stąd toniższe ciśnienie. Miałem podobną sytuację .

    0
  • #4 16 Gru 2008 09:07
    zwierzak27dg
    Poziom 9  

    Rozrząd z zaworami był wymieniany po około 90 tys niestety pasek strzelił podczas jazdy. Po wymianie około 4 miesiące zaczął się świecić olej.. Pompa została wymieniona na oryginał... Z tego co wiem olej został zalany 15W/40.. Co do poziomu oleju to sprawdzę później..

    1
  • #5 16 Gru 2008 13:44
    janusz2008
    Poziom 33  

    RsNeo dobrze kombinuje, przerabiałem taki problem. Jeśli było uderzenie przy dużym momencie obrotowym panewki zostały uszkodzone.

    0
  • #6 16 Gru 2008 17:29
    zwierzak27dg
    Poziom 9  

    Z tego co pamiętam prędkość to około 20-30 na godzinę ale wszystkie 16 zaworów było do wymiany.. Z jakimi mniej więcej kosztami mam się liczyć w jednym bądź w obu przypadkach? Stan oleju jest ok. Ale jest jeszcze taki myk że jak poruszam kierownicą to na chwilę lampki gasną - ale też obroty się lekko zwiększają.. Lampki zaczynają migać po około 30 minutach jazdy czasem więcej czasem mniej.

    1