Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

renault laguna 2.0 1995 brak ogrzewania tylniej szyby

stn2 16 Dec 2008 10:56 3269 5
Relpol
  • #1
    stn2
    Level 11  
    witam może ktoś wie jak dobrać się do tej skrzynki z bezpiecznikami. chodzi mi konkretnie o bezpiecznik albo przekaźnik do ogrzewania tylniej szyby. wszystkie kable sprawdziłem w bagażniku w tej białej kostce i nic ogrzewania jak nie było tak nie ma.Teraz tak jak włączam ogrzewanie to tam gdzie są bezpieczniki coś robi "pesryk" ale ogrzewania nie ma może ktoś wie jak to zrobić...
  • Relpol
  • #2
    jokerdrek
    Level 15  
    sprawdż wszystkie bezpieczniki optycznie czy są dobre jeśli niemasz schematu a podejzewam że to co robi "pstryk" jest zepsute, tzn jest to przekażnik i najprawdopodobniej ma już wypalone styki (czyli niedziała) Dodatkową przyczyną może być brak masy przy szybie badz uszkodzony nadruk na szybie
    pozdrawiam :)
  • #3
    stn2
    Level 11  
    nadruk jest cały masę sprawdzę ale gdzie jest ten przekaźnik i jak się do niego dostać.. napięcie jest za słabe przy szybie tak mi powiedział znajomy ale on nie wie jak to naprawić więc może ten przekaźnik bo prąd niby jest tylko słaby kable są dobre pod tą gumą przy szybie i w kostce w bagażniku
  • Helpful post
    #4
    jokerdrek
    Level 15  
    nadruk sprawdzisz tylko miernikiem! Co to znaczy że napiecie jest za słabe?Ile tam masz przy tej szybie? Może słabe przejscie na kostce masz? wez podłacz żarówke do kabla przy szybie (50 wat) i sprawdz czy się zaświeci (oczywiście podłacz mase do niej)

    a do skrzynki niewiem jak się dostać, musi być jakaś możliwość, może trzeba odkrecić ją badż z boku (na zawiasach skrzynki) wyciągnac klin tak by sie otwarła na zawiasie, niewiem, zrób fote to ci powiem jak
  • #5
    staszej
    Level 5  
    Witam! Spróbuję znów poruszyć temat. Próbowałem znaleźć przyczynę braku ogrzewania tylnej szyby i przy włączonym zapłonie zauważyłem że bezpiecznik od przekaźnika ogrzewania tylnej szyby( pod maską duża 40 po prawej stronie) nie dostaje prądu. Ktoś z Was mógłby jakoś pomóc gdzie mogę szukać przyczyny? Z góry dziękuję za pomoc
  • #6
    staszej
    Level 5  
    Prąd juz dochodzi do samej szyby i na mierniku pokazuje napięcie ok 12v lecz tylko gdy wypnę kabel przy samej szybie i mierzę w napięcie w nim. Gdy kabel jest wpięty do tych styków wychodzących z szyby to napięcie ginie i na stykach juz go nie ma. Sprawdzałem wszystkie inne części które mogly by być problemem ale bezpieczniki są dobre i tak jak mówię prąd do samej szyby dochodzi lecz szyba nie grzeje, proszę o Waszą pomoc