Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Junkers WRP 11B - mały płomień przy dużym przepływie wody

arzak 16 Dec 2008 15:49 7176 8
    arzak
    Level 10  
    Witam, w moim piecyku jest problem z podgrzewaniem wody.
    - płomień na piecyku mam zawsze ustawiony na maksymalny.
    - na baterii wannowej odkręcona tylko ciepła woda,
    - jeśli ustawię maksymalny przepływ wody, to płomień jest mały i słabo ogrzewa wodę,
    - po zmniejszeniu przepływu prawie do minimum płomień mocno wzrasta (słychać wyraźnie jego 'huczenie') i co za tym idzie woda ma małe ciśnienie i jest bardzo mocno podgrzewana. Trzeba więc na baterii dodać trochę zimnej i wtedy płomień maleje i woda robi się za zimna.

Nijak nie można sensownie tego wyregulować.
    Piecyk ma 4 lata, rok temu przegląd z Junkersa ale nie pomogło.
    Mieszkanie w bloku na IIIp i ciśnienie wody średnio słabe.

Dziwi mnie, że jak zwiększam przepływ wody na piecyku to płomień maleje bo na chłopski rozum, powinien rosnąć, żeby utrzymać temperaturę.

Może ktoś wie o co może to chodzić?

Dzięki i pozdrawiam,
    Artur
    akwedukt
    Level 24  
    Proponuję ustawić przepływ na poziomie 5L/min a regulację dokonywać nastawą wstępną reg.gazu.
    arzak
    Level 10  
    Akwedukt, dzięki za szybką reakcję.

Po długiej regulacji udaje się uzyskać odpowiednią temperaturę ale:
    1) ciśnienie wody jest zmienne, więc, za każdym razem trzeba ustawiać od nowa przepływ
    2) piecyk nie jest przy wannie i trudno byłoby z wanny regulować nastawę gazu
    3) zasadniczy problem leży w tym, że płomień przygasa po zwiększeniu przepływu wody, a wydaje mi się, że powinno być odwrotnie.
    Z tego co pamiętam, na początku użytkowania nie było takich objawów.

Zależy mi na uzyskaniu gorącej wody przy możliwie dużym przepływie.
    akwedukt
    Level 24  
    Sorry kolego ale problem tkwi jeszcze w czymś i tym czymś może być palnik a właściwie jego czystość.Napisz na jakim gazie pracuje.Ponatto w tej termie przy przepływie 5,5L/min przyrost temp to tylko 55 stopni ,każde zwiększenie przepływu powoduje spadek przyrostu.Przy 11L/min to tylko 25 stopni.
    portlaoise
    Level 10  
    to znaczy że urządzenie działa prawidłowo skoro reguluje wielkość płomienia przepływem wody
    trzeba było zastanowić się przed kupnem junkersa bo np. wrp14 b jest większej mocy i może zdało by egzamin
    więcej informacji na...
    www....

Proszę poprawić błędy pisowni.
    Tutaj się nie reklamujemy. Usunąłem odnośnik.
    mod - mirrzo
    arzak
    Level 10  
    portlaoise , jak to prawidłowo?

Przecież piszę, że po zmniejszeniu przepływu wody zwiększa się płomień.
    Jeśli płynie więcej wody to na zdrowy rozum płomień również powinien być większy
    żeby utrzymać temperaturę.

Gdzie tu logika?
    Funkcjonalność takiego pdgrzewacza jest do bani, jeśli nie można uzyskać
    przyzwoitego podgrzania przy maksymalnym przepływie, bo piecyk sobie,
    nie wiedzieć czemu, zmniejsza dopływ gazu, kiedy przepływa przez niego więcej wody.
    Zbigniew Rusek
    Level 37  
    arzak wrote:
    portlaoise , jak to prawidłowo?

Przecież piszę, że po zmniejszeniu przepływu wody zwiększa się płomień.
    Jeśli płynie więcej wody to na zdrowy rozum płomień również powinien być większy
    żeby utrzymać temperaturę.

Gdzie tu logika?
    Funkcjonalność takiego pdgrzewacza jest do bani, jeśli nie można uzyskać
    przyzwoitego podgrzania przy maksymalnym przepływie, bo piecyk sobie,
    nie wiedzieć czemu, zmniejsza dopływ gazu, kiedy przepływa przez niego więcej wody.

Piecyk przy ustawieniu pokrętła wody na piecyku w pozycji max. grzałby pełną mocą wtedy, gdyby był dobry strumień wody a często stosowane perlatory czy baterie z mieszaczami ograniczają ten strumień. Warto sprawdzić, jaki jest płomień gazu, gdy się jednocześnie pobiera wodę z 2 kranów (np. równocześnie wanna i umywalka). Ustawienie pokrętła wody na piecyku w pozycji mniejszego przepływu wody zapewnia zapłon przy znacznie mniejszym ciśnieniu wody oraz możliwość podgrzania wody do znacznie wyższej temperatury (woda gorąca a nie ciepła).
    arzak
    Level 10  
    do akwedukt:

Gaz jest z instalacji miejskiej w W-wie pgnig.
    Nie rozumiem, jaki wpływ może mieć jakość gazu na zmianę płomienia
    wymuszaną zmianami przepływu wody.

Wydaje się, że powinno być tak:

- płomień jest stały niezależnie od przepływu wody,
    (ewentualnie zmniejszany przy bardzo małym przepływie wody, żeby jej nie
    zagotować),
    - przepływ wody reguluje temperaturę. Większy przepływ - chłodniejsza i na odwrót.

U mnie jest tak, że po ustawieniu zasilenia gazem na max, płomień jest maksymalny
    tylko przy bardzo małym przepływie wody.
    Niczym nie da się tego sensownie wytłumaczyć, oprócz tego, że automatyka
    może być uszkodzona w tym piecyku.

Dodano po 5 [minuty]:

Zbigniew Rusek wrote:
    Piecyk przy ustawieniu pokrętła wody na piecyku w pozycji max. grzałby pełną mocą wtedy, gdyby był dobry strumień wody a często stosowane perlatory czy baterie z mieszaczami ograniczają ten strumień. Warto sprawdzić, jaki jest płomień gazu, gdy się jednocześnie pobiera wodę z 2 kranów (np. równocześnie wanna i umywalka). Ustawienie pokrętła wody na piecyku w pozycji mniejszego przepływu wody zapewnia zapłon przy znacznie mniejszym ciśnieniu wody oraz możliwość podgrzania wody do znacznie wyższej temperatury (woda gorąca a nie ciepła).

No tak, to zrozumiałe, ale dlaczego płomień wzrasta do max, kiedy zmniejszam przepływ prawie do minimum?

Zwiększenie przepływu przez odkręcenie drugiego kranu nic nie zmienia w opisywanym problemie.
    Pomaga jedynie wtedy, kiedy płomień zgaśnie ze względu na mały przepływ wody.
    Zbigniew Rusek
    Level 37  
    W takim razie w piecyku jest jakaś wada. Ja mam podobny piecyk (większy - WRDP 14-2B) i jestem z niego bardzo zadowolony (przez 4 lata nie były wymienione nawet baterie). Moc nieco "na wyrost" (dobry do szybkiego napełnienia wanny) i jest tak, że jak pokrętło wody daje na max. przepływ, a gazu też na max. przepływ (prawie nigdy tak nie ustawiam - gaz raczej na minimum, wtedy piecyk jest oszczędny), to gdy pobieram z jednego kranu, to płomień nie jest tak duży, jak przy poborze z 2 kranów jednocześnie (umywalka + wanna).