Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

spawarka inwerterowa 4.5 kW 400V 3-faz

radekk 25 Mar 2004 16:08 4139 2
    radekk
    Level 12  
    projektuje własnie spawarkę inwerterową o parametrach powyżej. mam w zanadrzu rdzenie ferrytowe od starych polskich telewizorów lampowych i pierwszych tranzystorowych (produkcji zapewne polferu). planuję zrobić trafo o f=50kHz, U zas=565V, U wyj=56.5V w stanie jałowym z sześciu takich rdzeni połączonych w układ E. do sterowania falownikiem trafo z ferroxcube ET35/?/? i tranzystory IGBT BUP 314 w falowniku mostkowym po jednym na gałąź sterownik SG3525.jakie są parametry magnetyczne tych rdzeni z telewizorów? pomóżcie mi w zdobyciu danych i rozwincie ten temat. może ktoś opróczmnie skorzysta ze starych polskich elementów i zrobi coś interesującego. następnym razem umieszczę mój projekt.czekam na pomysły.
    lechoo
    Level 39  
    Stare polskie rdzenie mocy były najczęściej wykonane z materiału F806/F807/F814. Aby określić parametry nieznanego rdzenia, najprościej byłoby nawinąć próbną cewkę i pomierzyć jej parametry.
    Do sterowania tranzystorami nie polecam żadnych transformatorów, sprawiają za dużo kłopotów - mi przy amatorskiej spawarce w/g projektu z EP wylatywały w powietrze mosfety przy takim sterowaniu. Tobie proponuję użyć specjalizowanych transoptorów do sterowania tranzystorami.
    Zapoznaj się też z projektem który kiedyś zamieściłem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic101541.html