Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fujitsu Siemens Amilo Li2727 - wyłaczanie wifi, oraz max2GB

Elektrus 16 Dec 2008 19:11 3564 1
SterControl
    Elektrus
    Level 11  
    cześć, 2 pytania mam do laptopika Amilo Li2727.
    1. W domuntacji technicznej jest napisane że pamięć można zwiększyć tylko do 2GB. Sprawdziłem to doświadczalnie, instalując 3GB, 4GB, bez znaczenia. Jeśli przekoczę 2GB laptop nie chce wczytać systemu operacyjnego. Na 2GB chodzi. Czy może mi ktoś powiedzić skąd się wzięło to ograniczenie i czy da się to jakoś obejść? Bios, czy sprzętowe ograniczenia?

Apropo biosu jest to Phoenix z 12.04.2007 i jak sobie zeskanuję aktualizacje sterowników programikiem biosagentplus_40.exe (ze strony producenta, okazuje się że jest nowszy bios, ale trzeba go zamówić i zapłacić kartą przez internet :)
    Nie ma czegoś darmowego, jeśli to kwestia biosu?

2. Automatyczne włączanie Wifi. Po restarcie, mimo iż w biosie jest ustawiona karta wifi na enabled, ustawienie to przy wczytywaniu systemu jest ignorowane i kontrolka Wifi się wyłącza. Po każdorazowym wejściu do systemu należy wybrać kombinację klawiszy Fn+F1 i włączyć ręcznie Wifi.
    Miałem kiedyś skrypt w pliku batch, który po włożeniu do autostartu wykonywał te czynności za mnie, ale niestety zgubiłem to przez swoją niefrasobliwość, a strona niemiecka forum Fujitsu Siemens z tym skryptem po ostatniej modernizacji już nie istnieje.

Z góry dzięki za wszelką pomoc.
  • SterControl