Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radiówka -> Tp-link Tl-wr340g -> Planet Wap-4035

XvAK 16 Dec 2008 19:18 3454 4
    XvAK
    Level 11  
    Witam, oto schemat na którym opiera się cały opis:

Tak więc... Posiadam internet radiowy i chce utworzyć sieć domową (bezprzewodową i przewodową). Posiadam TP-LINK TL-WR340G oraz Planet WAP-4035. Do Planeta jest podpięty kabel od anteny zewnętrznej. W konfiguracji ustawiłem swój MAC jaki miałem na karcie PCI (filtrowanie MAC jest u dostawcy), podałem jego SSID i BSSID (czy jak to się nazywa... MAC jego AP)
    W głównej zakładce panelu administracyjnego planeta piszę, że jest połączony z tą siecią, czyli wszystko działa. Schodki zaczynają się po podłączeniu Planeta do TP-LINKa. W panelu daje Quick Setup, podaje IP planeta (jako WAN) - 192.168.0.1, maskę: 255.255.255.0 i domyślną bramkę: 192.168.0.1, następnie tworzy mi sieć w bezprzewodową w domu i zdaje się że wszystko OK... Po podłączeniu Planeta do PC1 nie ma Internetu, tak samo z radiówki na PC2. Co jest nie tak?

Jeżeli potrzeba jakieś screeny konfiguracji to wstawie.
    Na PC1 jest XP i zintegrowana sieciówka Realtek, a na PC2 jest Vista i TP-LINK TL-WN551G. Po podłączeniu wszystkiego komputery widzą się lecz nie ma na żadnym internetu...
  • Helpful post
    FlyBoy
    Level 28  
    Przypisz portowi WAN TP-Link'a adres IP jaki dostawałeś od ISP nie adres IP AP. Adres IP AP służy tylko do dostania się do niego w celu konfiguracji. Druga sprawa to PC1 nie może być w tej konfiguracji AP podłączony do Planet'a. Musisz go podłączyć do TP-Linka do jednego z portów LAN.
    XvAK
    Level 11  
    Quote:
    Przypisz portowi WAN TP-Link'a adres IP jaki dostawałeś od ISP nie adres IP AP.
    Czyli mój adres IP (mam stały) ten co mogę sprawdzić przez internet? Czy chodzi o coś innego?

• Helpful post
    FlyBoy
    Level 28  
    Tak,

IP: 10.1.2.32
    Maska: 255.255.255.0
    Brama: 10.1.2.1
    DNS1: 91.150.160.10
    DNS2: 213.134.134.134

Powyższe ustawienia wpisz dla portu WAN TP-Linka
    XvAK