Od jakiegoś już czasu poszukuję takiego uk/procesora, który może mieć pamięć programu w zewnętrznym układzie podłączonym do szyny (external bus interface). Dotychczas był tam stary 65C02, jednak już przestał wystarczać. Co użyć w zamian?
Wymagania:
- zewnętrzna szyna systemu - wykonywanie programu z zewnętrznej pamięci
- szybkość pracy co najmniej 15 MIPS, może być więcej
- obszar adresowania co najmniej 64kB
- obudowa max. 100 wyprowadzeń TQFP lub podobna (żadna BGA!)
- USB mile widziane
Cechy układu docelowego:
- niewielkie rozmiary
- płytka drukowana max. 2 warstwowa, lub nawet 1 z przewodami
- wykonanie w 1 egzemplarzu
Dotychczas rozważałem ARM'y od Atmela ARM9 (AT91RM9200), lecz te z zewnętrzną magistralą mają po 208 wyprowadzeń. To o połowę za dużo, co najmniej. Poza tym za dużo w nich bajerów, choć z czasem i te mogą się okazać przydatne.
Myślałem też o ATMega128, ale tam nie ma możliwości zewnętrznego wykonywania programu. Choć jeśli nic innego nie będzie, skieruję uwagę na ten właśnie układ. Co prawda po paru miesiącach scalak będzie do wymiany z powodu zbyt dużej ilości przeprogramowania matrycy, ale trudno. Coś za coś.
Myślałem o klonach 8051, lecz te układy są zbyt wolne. W ich przypadku musiałby to być rdzeń 50MHz dwutaktowy, aby sprostać wymaganiom. Jednak sugestie mile widziane.
Układy typu MC680x0 raczej są zbyt duże, drogie i zbyt wolne. Dlatego o nich nie myślalem.
Układy typu 80x86 również nie będą odpowiednie.
Nie chcę stosować żadnych softowych rdzeni dla FPGA, ani pokrewnych ze względu na ich softowy charakter. To ma być procesor z krzemu i żywicy...
Czy może ktoś ma jakąś sugestię? Proszę o wszelkie pomysły.
Pozdrawiam.
Wymagania:
- zewnętrzna szyna systemu - wykonywanie programu z zewnętrznej pamięci
- szybkość pracy co najmniej 15 MIPS, może być więcej
- obszar adresowania co najmniej 64kB
- obudowa max. 100 wyprowadzeń TQFP lub podobna (żadna BGA!)
- USB mile widziane
Cechy układu docelowego:
- niewielkie rozmiary
- płytka drukowana max. 2 warstwowa, lub nawet 1 z przewodami
- wykonanie w 1 egzemplarzu
Dotychczas rozważałem ARM'y od Atmela ARM9 (AT91RM9200), lecz te z zewnętrzną magistralą mają po 208 wyprowadzeń. To o połowę za dużo, co najmniej. Poza tym za dużo w nich bajerów, choć z czasem i te mogą się okazać przydatne.
Myślałem też o ATMega128, ale tam nie ma możliwości zewnętrznego wykonywania programu. Choć jeśli nic innego nie będzie, skieruję uwagę na ten właśnie układ. Co prawda po paru miesiącach scalak będzie do wymiany z powodu zbyt dużej ilości przeprogramowania matrycy, ale trudno. Coś za coś.
Myślałem o klonach 8051, lecz te układy są zbyt wolne. W ich przypadku musiałby to być rdzeń 50MHz dwutaktowy, aby sprostać wymaganiom. Jednak sugestie mile widziane.
Układy typu MC680x0 raczej są zbyt duże, drogie i zbyt wolne. Dlatego o nich nie myślalem.
Układy typu 80x86 również nie będą odpowiednie.
Nie chcę stosować żadnych softowych rdzeni dla FPGA, ani pokrewnych ze względu na ich softowy charakter. To ma być procesor z krzemu i żywicy...

Czy może ktoś ma jakąś sugestię? Proszę o wszelkie pomysły.
Pozdrawiam.