Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Elemis Monitor 5511ST - brak synchronizacji pionowej

16 Gru 2008 21:30 2282 11
  • Poziom 17  
    Koledzy mam taki TV: OTVC ELEMIS MONITOR 5511ST, i mam taki oto problem z nim:

    Brak synchronizacji pionowej, po nagrzaniu się około 5 minut obraz powoli zatrzymuje się.
    Na telegazecie synchronizuje.
    Na słabym sygnale synchronizacja jest.

    Bardzo proszę o pomoc.
  • Poziom 22  
    Zobacz czy masz właściwe napięcia wychodzące z przetwornicy.
    Wymień kondensatory elektrolityczne wokół układu TDA8305. Pozdrawiam Roman.
  • Poziom 17  
    Kolego : roman4

    Napięcia wychodzące z przetwornicy sa właściwe, wymieniłem wszystkie kondensatory elektrolityczne i dalej to samo. dalej brak synchronizacji pionowej. A co jest dziwne to na telegazecie, i na słabym sygnale synchronizacja jest.
  • Poziom 22  
    Jak wygląda sprawa przy podłączeniu przez euro masz wtedy synchronizację. Pozdrawiam.
  • Poziom 37  
    W tym odbiorniku nie ma możliwości regulacji częstotliwości ramki, ponieważ synchronizowany dzielnik częstotliwości jest zerowany impulsami synchronizacji pionowej. Zatem podstawą jest napięcie o właściwej częstotliwości i fazie sterujące stopniem mocy odchylania pionowego. Sygnał sterujący jest podawany na wyprowadzenia 1 i 3 US507 z US 501. Czy na pewno chodzi o synchronizację pionową. W którą stronę przesuwa się obraz?
  • Poziom 17  
    roman4 napisał:
    Jak wygląda sprawa przy podłączeniu przez euro masz wtedy synchronizację. Pozdrawiam.



    - kolego przez euro synchronozacja jest.

    - co do telegazety, to jak się włączy to jest synchronizacja, a z czasem zanika, i po chwili nawet na telegazecie nie ma.

    - chodzi mi dokładnie o synchronizację pionową, góra - dół, obraz tak przelatuje lub skacze.
  • Poziom 43  
    coby19 napisał:
    Kolego : roman4

    Napięcia wychodzące z przetwornicy sa właściwe, wymieniłem wszystkie kondensatory elektrolityczne i dalej to samo. dalej brak synchronizacji pionowej.

    Wszystkich na pewno nie wymieniłeś bo chyba jeszcze nikt tego nie robił.
    Odpowiadaj dokładniej. Przy TDA 8305 wymieniłeś?
    Jeszcze wymień na wyjściach stabilizatorów (US506).
  • Poziom 17  
    Kolego
    -przy TDA 8305 wymieniłem - dalej brak synchr.
    -przy wyjściach stabilizatorów (US506) - dalej brak synchr.

    A takie coś zauważyłem jeszcze:
    - po dostrajaniu cewką L503 filtr 7X75hh obraz zatrzymuje się, przy większym dostrojeniu zatrzymuje się od razu, a przy mniejszym po chwili (po nagrzaniu).
  • Poziom 23  
    Może kolega ma za silny sygnał z anteny, nie ma przebić innego programu?
  • Poziom 17  
    Kolego nie ma przebić innych programów, sygnał jest dobry, nie jest za mocny. sprawdzałem na kilku antenach.
  • Poziom 17  
    Koledzy może tyć przyczyną moduł telegazety?
  • Poziom 17  
    Witam. Telegazeta też może odpowiadać za taki objaw, wymień w tym module elektrolity. Zobacz co z regulacją ARW.