Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Co myślicie o kamerze Sony HDR SR12???

pmalczyk18 16 Dec 2008 21:58 4921 22
    pmalczyk18
    Level 12  
    Witam - szukam kamery do nagrywania dziecka i ogólnie amatorskiego wykorzystywania? Co o niej sądzicie?! Warta swoich pieniedzy? Z góry dzięki! Pozdrawiam!
    Jarek461
    Level 19  
    Opinie o tej kamerce są dobre ale niepokoi mnie "minimalne oświetlenie" wynosi 5 LUX'ów to dużo i może ona mieć problemy z filmowaniu przy słabym oświetleniu.
    Dorian Olech
    Level 29  
    To dobra kamera , szkoda tylko że to nie 3CCD. Może popatrz jeszcze na modele JVC np. GZ-HD7. Mam model HD03 ( gorszy od tego) i sprawuje się wyśmienicie. Canon w swojej ofercie też ma kamerę FullHD HDD trudny wybór przed Tobą :cry:
    pmalczyk18
    Level 12  
    Kurde - to już w sumie dwia żale do tej kamery :) Nie bardzo wiem co zrobić. Prawdę mówiąc nie szaleje za JVC a znowu wydać prawie 4000zł na kamerę średniej jakości to przesada. Tym bardziej że jej zakup okupiony będzie wieloma wyrzeczeniami. Faktycznie mam teraz problem... :(
    Dorian Olech
    Level 29  
    Sorki nie chciałem ci namieszać :?: Może poradzę ci tak jak ja kupowałem. Znalazłem sklep w którym były 3 wypatrzone wcześniej kamery. Poprosiłem sprzedawce o pokazanie i na każdą nagrałem na kartę SD . Wybrałem w domu optymalną jakości do ceny. Spróbuj i TY
    pmalczyk18
    Level 12  
    A mam jeszcze pytanie odnosnie cech jakie ma kamera posiadac? Co jest przyszlosciowe? Kupic kamere na HDD czy plyty DVD? I na jakie parametry mam patrzeć przede wszystkim? Co w kamerze jest naważniejsze? I jeszcze coś - czy są takie formaty nagrań z kamery by były w całości odtwarzane na komputerze? Proszę o wskazówk i dziękuję!
    Dorian Olech
    Level 29  
    No cóż
    1 kamera ful HD ( patrz na rozdzielczość pojedynczego przetwornika)
    2 kamera 3CCD ( lub CMOS)
    3 kamera na twardy dysk , lub na karty pamięci
    4 Jaka optyka ( nie chodzi o ilość zoomu ale o światło i jakość)
    5 ilość funkcji manualnych i łatwość obsługi
    6 cena
    punkt 6 wyklucza punkty 1-5 wiec tu zaczyna się problem :cry:
    pmalczyk18
    Level 12  
    Czyli to sa wazne parametry na ktore mam zwracac uwage. Przepraszam ze zawracam glowe ale nie znam sie na tej branży. Chcialem jeszcze zapytac jakie maja byc wartosci tych waznych parametrow zeby wszystko bylo dobrze?
    jarzyna1984
    Level 10  
    Powitac, moj kolega ostatnio mial przyjemnosc ja kupic. Z tego co mowil i co sam sia nia bawilem, filmy sa robione naprawde w przyzwoitej jakosci i on jest calkowicie z niej zadowolony, jednakze nalerzalo by nadmienic, ze on nie jest jakism specjalista w dziedzinie kamer, takze przypuszczam, ze znalazlbyc troszke tanszy sprzet z zadowalajacymi Cie parametrami....

pozdrawuiam
    pmalczyk18
    Level 12  
    Dziękuje kolego. Cenna informacja. Ja też jestem laikiem. Potrzebuję kamerę dla małego dziecka i rodzinnych uroczystości. Ale w związku z tym że taki zakup to większe pieniadze to zależy mni na czymś co jest dobre i przyszłościowe w stosunkowo dobrej cenie co do jakości.
    Dorian Olech
    Level 29  
    Njapierw czeka Cię wybór standardu zapisu:
    1 kasetki miniDV- najbardziej popularna i najbardziej przestarzała metoda zapisu.
    2. twardy dysk w kamerze- super sprawa , ale jak zapełnisz dysk musisz zgrać materiał, potrzebny jest komputer , lub nagrywarka.
    3. płytki miniDVD- ten sposób zapisu polecam zawsze osobą które nie są w stanie dalej obrabiać materiału. Płytkę wyciągasz i oglądasz na stacjonarnym DVD
    4 karty pamięci - technika najbardziej obiecująca, ale dopiero się rozwija. Nie zawsze kamery zapisują w pełnej jakości.
    Oczywiście są kamery pracujące w systemie dual. ( maja twardy dysk, ale pozwalają na zapis na kartach)

Używam semi profesjonalnej kamery Sony - do pracy. Na wakacje i do domu używam kamery JVC GV-HD07. jeśli jesteś początkującym kamerzystą to Tą kamerę mogę polecić ( lub bliźniacze) To tyle starczy
    pmalczyk18
    Level 12  
    Zaczynam jakoś się ukierunkowywać. Więc tak myślę że chyba postawię na HDD bo zgrać później na kompa i ewentualnie na DVD nie jest problemem. A na same płytki dvd nie bardzo chce bo napewno niedługo płyty odejdą do lamusa jak VHS. Oglądałem tą kamerkę JVC GZ-HD7 - nie powiem - fajna tylko kurcze droga - ceny zaczynają sie od 3999zł. :( Sprawa kart pamięcie też fajna ale chciałbym znowu możliwość nagrywania w HD ze wzgledu na to że jest to chyba rozwiązanie przyszłościowe. Więc już wiem że ma to być kamera na HDD z możlwiością nagrywania w trybie HD. Tylko teraz - jej paparametry bym zawsze mógł mieć fajną jakość i łatwość odczytu i zapisu na ogólnie dostępnym sprzęcie. Pozdrawiam!
    pmalczyk18
    Level 12  
    Witam. Dziś oglądałem kamerki i troszkę rozmawiałem ze sprzedawcami w Media Markt. Pominę kwestię ceny - w Necie Sony HDR SR12 od 3700zł, w Media - 4200zł. Dowiedziałem się paru rzeczy i martwi mnie co nie co. Otóż format zapisu w HD - to jakiś format accHD. Nie znam się ale bankowo odtwarzacze dvd go nie odczytają! I tu zaczyna się problem... Gdzie to odtworzyć? Pomijamy możliwość podłączenia TV z kamerą. Czyżby kamery wyprzedziły odtwarzacze?! No i druga sprawa. Nagrany materiał - załóżmy całe 120 GB. Zgranie go to ponad 20 płyt!!! :( No i pewnie bardzo mało minut wejdzie na jedną płytę dvd. I mam jeszcze pytanie. Zakładając że nagrywamy w mniejszej rozdzielczości to jak to jest jeśli nagrywam np. 10 x po 5 minut nagrania? Czy będę miał 10 plików i w jakim formacie? Czy może znowu materiał podzieli się na jakieś 10 katalogów i w każdym po wiele plików w dzilnych formatach?!?!? Pewnie pisze niezrozumiale ale może ktoś załapie o co mi chodzi... :) Pozdrawiam!
    Dorian Olech
    Level 29  
    Każde włączenie REC to nowy plik. Możesz je posegregować datami
    DVD to system SD (720/576pixli dla PAL) Zapis HD to inna bajka. Jeśli chcesz oglądać na DVD musisz przekliczyć materiał ( pogorszenie jakości) Na płytę mieści się od 60 do 90min dobrej jakości materiału. Jeśli chcesz lepiej to zostaje zapis BLU-RAY. Co do formatu zapisu kamery to każdy producent coś miesza , ale po niewielkich konwersjach otrzymujemy AVCHD ,H264 czyli MPEG4 HD, więc na format się nie patrz ,Tym będziesz się martwił podczas pierwszego obrabiania materiału w kompie
    ziomus90210
    Level 35  
    Każde włączenie REC to nowy plik.

czy na pewno?
    nowy plik powstaje w momencie wyłączenia trybu kamery a nie naciśnięcia klawisza rec takie pauzowanie podczas nagrania nie tworzy nowego pliku
    a co do kamer dvd to jestem stanowczo przeciwny wystarczy sprawdzić statystyki serwisów są o wiele awaryjniejsze od pozostałych
    a hdr sr12e to bardzo przyjemna kamerka ta seria w serwisie pojawia się
    bardzo rzadko w przeciwienstwie do serii dcr dvd
    Dorian Olech
    Level 29  
    ziomus90210 wrote:
    Każde włączenie REC to nowy plik.

czy na pewno?
    nowy plik powstaje w momencie wyłączenia trybu kamery a nie naciśnięcia klawisza rec takie pauzowanie podczas nagrania nie tworzy nowego pliku

Każde naciśniecie klawisza REC ( i oczywiście 2 naciśnięcie w celu zakończenia nagrywania ) ,tworzy oddzielny KLIP. Może on trwać sekundę lub godzinę ( w zależności od nośnika). I TAK JEST w każdej kamerze z twardym dyskiem, lub kartą pamięci.
    W kamerze JVC pliki segregowane są po dacie , a pliki zapisywane w oddzielnych katalogach po 100.
    Nie ma tego tylko w kamerach na kasety gdzie materiał NAGRYWANY JEST W SPOSÓB CIĄGŁY.
    januszpanczykowski
    Level 2  
    Dorian Olech wrote:

Każde naciśniecie klawisza REC ( i oczywiście 2 naciśnięcie w celu zakończenia nagrywania ) ,tworzy oddzielny KLIP. Może on trwać sekundę lub godzinę ( w zależności od nośnika). I TAK JEST w każdej kamerze z twardym dyskiem, lub kartą pamięci.
    W kamerze JVC pliki segregowane są po dacie , a pliki zapisywane w oddzielnych katalogach po 100.
    Nie ma tego tylko w kamerach na kasety gdzie materiał NAGRYWANY JEST W SPOSÓB CIĄGŁY.

Przy zgrywaniu materiału na komputer z kamery na kasety również każde naciśnięcie klawisza REC tworzy oddzielny KLIP, rónież może trwać sekundę jak i nawet 90 minut.
    Dorian Olech
    Level 29  
    Zgadza się, ale podział jest robiony na komputerze ( to on decyduje o klipach - Program rozpoznaje zmianę ujęcia , to nie robota KAMERY) ,gdy posiadamy kamerę z twardym dyskiem podłączamy ją poprzez USB a nie FireWire , a pliki widziane są jakby z pamięci przenośnej. W takim układzie widzimy dziesiątki małych klipów , a nie jeden wielki plik.
    januszpanczykowski
    Level 2  
    no to nie jest do końca tak, ale mniejsza z tym
    ziomus90210
    Level 35  
    Może wiec sprawdzcie jak jest naprawde np.dcr sr32e
    klip klipem ale kamera łączy ujecia o ile nie są oddzielone wyłączeniem trybu kamera i z kilku klipów może powstać jeden plik
    januszpanczykowski
    Level 2  
    wciskasz REC robi się nowy plik (klip) wciskasz REC ponownie i plik jest utworzony; za chwilę znowu wciskasz REC i znowu tworzy się nowy plik (klip) jeden plik będziesz miał tylko w przypadku, gdy nagrywanie będzie bez przerwy, bądź przy zgrywaniu z kasety jeśli ustawisz odpowiednią opcję w programie;
    ziomus90210
    Level 35  
    hallo hallo To ja bym proponował wziąć kamerę do ręki i sprawdzić bo moja robi inaczej
    Dorian Olech
    Level 29  
    Ja wiem jak ma robić. Innej możliwości nie wyobrażam sobie . Napisz co w takim razie robi twoja