Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

honda civic 1.6 nie chce odpalic

szalo 17 Dec 2008 16:17 11962 14
    szalo
    Level 10  
    witam
    Mam problem z odpaleniem samochodu,w trakcie jazdy zapalila mi sie kontrolka Check Engine.po chwili sie zatrzymalem zgasilem silnik i i juz nie chce odpalic.Zrobilem samodiagnostyke i wyrzucił blad 41 (Grzałka sondy lambda lub jej obwód) włożyłem inna sonde i nic,sprawdzalem iskre na swiecach i nie ma iskry.(przelozylem aparat zaplonowy z 2 silnika i nic.Bespieczniki wszystkie ok.czy może być to spowodowane imobilajzerem który odcina zapłon. Jak zapalam stacyjkę to nie zapala mi sie kontrolka ładowania? .tylko pali sie oleju i Check Engine

Jaka to może być przyczyna..
    model civic coupe 96r silnik d16y7

Proszę poprawić temat regulamin p.10.9 Michu10
    jacZek
    Level 14  
    Witam
    Sprawdż wyłącznik uderzeniowy który znajduje się nad pedałem gazu, odcina on iskrę.
    dobry8608
    Level 11  
    moze to tez byc czujnik Halla.
    a sprawdzales jakie bledy Ci teraz wywala?
    szalo
    Level 10  
    niestety nie sprawdzalem tego czujnika,jak on wyglada...
    a po zmianie aparatu zrobilem jeszcze raz samodiagnostyke i to samo 4razy zapala sie check i jeden dlugi,czyli 41

Dodano po 6 [minuty]:
    dobry8608
    Level 11  
    niestyty nie wiem jak on u Ciebie wyglada ale jest to czujnik polozenia walka rozrzadu i dzieki niemu sterownik wie kiedy podac iskre. jezeli padl to iskry nie bedzie. multimetrem mozna sprawdzic jedynie napiecie na wtyczce bo jezeli zaczniesz badac nim sam czujnik mozesz go uszkodzic. powinno sie go badac oscyloskopem wiec to nie jest proste.

Co do sondy lambda to dziala prawidlowo dopiero po rozgzaniu do ok. 300°C wiec raczej nie powinna miec wplywu na rozruch zimnego silnika. problem wiec moze byc w przewodach albo w tej grzalce. a ta grzalka jest polaczona z sonda czy jest osobno?
    pominalem tez fakt ze sonda sluzy do sterowania mieszanka paliwowo-powietrzna co w sumie na iskre nie ma zbytniego wlpywu.

Przed przystapieniem do pracy sprawdż wyłącznik uderzeniowy!
    szalo
    Level 10  
    jacZek wrote:
    Witam
    Sprawdż wyłącznik uderzeniowy który znajduje się nad pedałem gazu, odcina on iskrę.

jak ten wylacznik uderzeniowy wyglada?? czy da sie go jakos wylaczyc zeby odpalic auto.

Dodano po 3 [minuty]:

no mnie tez troche dziwi ta sonda co ona ma wspolnego z iskra,sonda jest podlaczona z grzalka razem.
    ale czy jak zgasilem samochod,i chcialem ponownie odpalic czy czasami nie blokuje immo..
    dobry8608
    Level 11  
    musze sie przyznac ze nie jestem mechanikiem ale posiadam dosc spora wiedze teoretyczna wiec slabo sie orientuje co jak wyglada w jakim aucie i dokladnie gdzie sie znajduje ale wydaje mi sie ze to powinien byc taki czerwony grzybek ktory nalezy poprostu wcisnac. musisz go dobrze poszukac, moze jest w jakies skrzynce.
    szalo
    Level 10  
    dobry8608 wrote:
    musze sie przyznac ze nie jestem mechanikiem ale posiadam dosc spora wiedze teoretyczna wiec slabo sie orientuje co jak wyglada w jakim aucie i dokladnie gdzie sie znajduje ale wydaje mi sie ze to powinien byc taki czerwony grzybek ktory nalezy poprostu wcisnac. musisz go dobrze poszukac, moze jest w jakies skrzynce.

cos kojarze mam w 2gim aucie cos takiego kolo schowka,
    wiec jutro bede szukal go...wiec napewno napisze...dzieki bardzo i pozdrawiam
    szalo
    Level 10  
    ok dzieki,za poszukanie,mysle ze nie bedzie problemu z znalezieniem...
    tylko dziwi mie to ze podczas jazdy normalnej,zapalil sie check a po wylaczeniu juz nie chce odpalic.i w sumie nie bylo zadnego uderzenia zeby on sie wylaczyl... no ale nie zaszkodzi sprawdzic
    dobry8608
    Level 11  
    mozliwe ze wpadles w jakas dziure albo pedziles po nierownosciach i czasem to wystarczy. no ale nie ma co gdybac sprawdz to jutro i napisz czy pomoglo jak nie to trzeba bedzie dalej kombinowac.

a swoja droga z ta lambda tez przydaloby sie cos zrobic.
    szalo
    Level 10  
    Wiec dzis walczylem z honda i dalej nie chce odpalic:( ten model hondy nie ma czujnika uderzeniowego..
    dokladny model to civic coupe 96r

Moze wiecie jak obejsc immo,jakas wtyczke odlaczyc,czy jakos obejsc jego zeby odpalila!!!
    szalo
    Level 10  
    Honda juz odpalila..
    powod byl przetarty kabel od immo prz kolektorze ssacym,
    Anonymous
    Anonymous  
    marcinmisiek102
    Level 12  
    NO I JESZCZE TEN KABEL OD IMMO NA KOLEKTORZE.....