Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Peugeot 605 bezprzerwy dzialajace wentylatory

dddawid 17 Dec 2008 19:10 4257 9
Relpol
    dddawid
    Level 10  
    Mam problem z wentylatorami chlodnicy przy peugeot 605 2.0 94r
    pracuja bezustanie bez wzgledu na temperature silnika
    aby je wylaczyc musze wyjmowac bezpiecznik poniewaz nie ma innej mozliwosci
    jednym slowem pewniego razu wentylatry sie zalczyly i nie chca sie wylaczyc
  • Relpol
    matiajr
    Level 15  
    kol do wymiany będzie termostat który je załącza będzie najprawdopodobniej wkręcony w chłodnicę będą do niego dochodziły dwa przewody wentylator powinien przestać się kręcić gdy odłaczysz te przewody to potwierdzi uszkodzenie termostat możesz jeszcze sprawdzić miernikiem ustawiając go na test ciągłości termostat nie moze byc zwarty jeśli silnik nie jest nagrzany.
    dddawid
    Level 10  
    Jak bo to bylo takie proste to na pewno bym sie nie zwracal do użytkowników tego forum ;]
    W chlodnicy nie mam zadnego czujnika gdy wszystko dzialalo wentylator załączał sie przy 90 C a gdy nie nadarzał chlodzic i temperatura podnosiła sie do 110 C wentylator wchodzil w 2 bieg (krecil sie szybciej)
    Za te wentylatory odpowiadają te 4 czarne kostki widoczne na zdjeciu i te bezpieczniki wlasnie tego jednego którego brakuje zostal przezemnie wyjety
    Peugeot 605 bezprzerwy dzialajace wentylatory
  • Relpol
    viper555
    Level 39  
    Czy jest klimatyzacja i sprawdzić czujniki na termostacie i głowicy.P
    tominex
    Level 18  
    Przekaźniki sprawdziłeś? Często się sklejają, jeśli nie one to niebieski czujnik na obudowie termostatu lub moduł sterujący ( pod schowkiem). Wentylatory chodzą na dużych czy małych obrotach?
    dddawid
    Level 10  
    Tak mam klime
    Juz mi wszystko prawie dziala wentylatory zalanczaja sie tylko na 2 stopniu i gdy sie schlodzi silnik rozlanczaja sie. Tylko nie wiem co jest z tym 1 stopniem
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
    CervantesJ.
    Level 17  
    Wszystko na ten temat jest rozpracowane tu: http://www.p605.pl/phpbb2/viewtopic.php?t=2350&highlight=wentylator+ch%B3odnicy
    Jak nie załącza się pierwszy bieg to niemal na 90% wina peży po stronie silnika który "stoi" podczas pracy na drugim biegu.
    Na pierwszym biegu silniki wentylatorów połączone są szeregowo za pomocą przekaźników. Na drugim biegu silniki włączone są równolegle do zasilania. W tym silniku który nie pracuje skończyły się poprostu szczoteczki. Wszystko w linku który podałem rozpracowane są wszystkie wersje sterowania wiatrakami jakie były w 605. Ciebie dotyczy układ sterowania z czujnikiem brązowym gdzieś przy termostacie i modułem sterowania wentylatorów BITRON który zamontowany jest nad lewym kołem przednim (dostęp po zdemontowaniu plastikowego nadkola).

Georgesgr - drobny komentarz do załączonego schematu - jest zaznaczony BITRON (8010) który znajduje się na podszybiu ale tylko w 605 przed liftem tj do 06.1994. W wersjach od 07.1994 jest nad lewym kołem przednim. Autor tematu ma do czynienia z wersją (tą drugą) po lifcie.

ddawid przekaźnik ze zdjęcia skrajny prawy jest od klaksonu.
    tarek65
    Level 1  
    hello, I'm looking schema electric engine cooling system for Peugeot 405 equipped with central control temperatur Bitron Video 4L / TY, and if possible more detailed on this module, electronic diagram for example;
    thank you
    User removed account
    User removed account