Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zacinający się MOC3041 - lampki choinkowe

karolk7 17 Dec 2008 20:44 1314 6
    karolk7
    Level 11  
    Zacznę od początku. Chciałem zrobić lampki choinkowe sterowane przez komputer. Kupiłem więc MOC3041 i podpiołem nóżki 1, 2 pod lpt i 4, 6 do lampek. Postanowiłem dla testu ustawić żeby migały co 1 jedna sekunda. Po ok. 100 mignięciach lampki się zapaliły ale już nie zgasły puki nie odłączyłem ich od zasilania. Potem wszystko było ok i znowu po ok. 100 mignięciach się zacieły i tak w koło. Nie jest to wina portu LPT ponieważ po odpięciu wtyczki lpt dalej lampki świecą. Pomóżcie proszę ponieważ święta się zbliżają i zamkną mi sklep elektroniczny.
    bolek
    Level 35  
    Niech zgadne, pewnie do tego jest ciepły?

Traiaki lubią się "wieszać" jak od nich za dużo wymagasz. Poszukaj coś o parametrach odpowiednich do twoich lampek. Z triaka zawartego w Twoim mocu można pociągnać max 100mA przy 25st C.
    Abili
    Level 20  
    Witam

Nie można sterować lampkami bezpośrednio z optotriaka, jako element wykonawczy należy zastosować triak.

AB
    bolek
    Level 35  
    można... ale te lampki ciągną za duży prąd
    Abili
    Level 20  
    Nie nie można pomimo że element nazywa się optotriakem, jednak w budowie są duże różnice w stosunku do typowego triaka.
    bolek
    Level 35  
    No to mnie teraz zaciekawiłeś, która to różnica nie pozwala na takie wykorzystanie optotriaka
    karolk7
    Level 11  
    Problem rozwiązałem. Wstawiłem dodatkowo triaka BT138