Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sterowanie startem systemu Windows -boot.ini ?

wir100 18 Dec 2008 10:02 2032 2
    wir100
    Level 10  
    Witam wszystkich,

opis sytuacji:
    płyta główna ASUS A7N8X-X
    sekwencja bootowania w setup: cdrom, hdd0, hdd1
    na dysku hdd0 jest zainstalowany windows, na dysku hdd1 zainstalowany jest windows - tego systemu chce używać do testowania nowego softu, bez wprowadzania zmian w systemie "produkcyjnym".
    ten system na hdd1 był instalowany bez obecności dysku hdd0 (odłączyłem go od kabelków)

teraz problem:
    jak ma wyglądać prawidłowo plik boot.ini aby mógł startować z dysku hdd0 lub hdd1. bez zmiany sekwencji bootowania w setup.

Na chwilę obecną mam coś takiego:

[boot loader]
    timeout=30
    default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
    [operating systems]
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition" /noexecute=optin /fastdetect
    C:\CMDCONS\BOOTSECT.DAT="Konsola odzyskiwania systemu Microsoft Windows XP" /cmdcons
    multi(0)disk(1)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Hone testowy" /noexecute=optin /fastdetect

no i jak wybiorę opcje 3 - testowy to przy starcie mi windows sieje komunikatami że jest zła konfiguracja dysku no i oczywiście reboot i ponownie wybór.
    Da się to jakoś zrobić żeby się uruchamiało?
    Czy muszę poszukać i zainstalować jakiegoś bootloadera - jakiego?
    Na tym dysku hdd1 chcę jeszcze instalować inne systemy (win200, XPPro, ubuntu) oczywiście w celach testowych - jak wtedy rozwiązać problem z wyborem dysku/systemu do startu?
    janeczekkk
    Level 22  
    Prawdopodobnie nie masz odpowiednio stworzonego tzn. MBR'a.
    Powinno pomóc stworzenie go (naprawienie). Uruchamiasz komputer z płytą z Windowsem, wejść w tryb naprawiania systemu i wpisać: fix mbr.
    wir100
    Level 10  
    Witam ponownie
    Problem rozwiązany
    Przyczyną była uszkodzona taśma. Doszedłem do tego jak na konsoli nie pokazał mi tej drugiej instalacji.
    Przy okazji podaję właściwą zawartość pliku boot.ini

[boot loader]
    timeout=30
    default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
    [operating systems]
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition" /noexecute=optin /fastdetect
    C:\CMDCONS\BOOTSECT.DAT="Konsola odzyskiwania systemu Microsoft Windows XP" /cmdcons
    multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Hone testowy" /noexecute=optin /fastdetect

Dzięki za sugestie
    temat można zamknąć