Witam wszystkich,
opis sytuacji:
płyta główna ASUS A7N8X-X
sekwencja bootowania w setup: cdrom, hdd0, hdd1
na dysku hdd0 jest zainstalowany windows, na dysku hdd1 zainstalowany jest windows - tego systemu chce używać do testowania nowego softu, bez wprowadzania zmian w systemie "produkcyjnym".
ten system na hdd1 był instalowany bez obecności dysku hdd0 (odłączyłem go od kabelków)
teraz problem:
jak ma wyglądać prawidłowo plik boot.ini aby mógł startować z dysku hdd0 lub hdd1. bez zmiany sekwencji bootowania w setup.
Na chwilę obecną mam coś takiego:
no i jak wybiorę opcje 3 - testowy to przy starcie mi windows sieje komunikatami że jest zła konfiguracja dysku no i oczywiście reboot i ponownie wybór.
Da się to jakoś zrobić żeby się uruchamiało?
Czy muszę poszukać i zainstalować jakiegoś bootloadera - jakiego?
Na tym dysku hdd1 chcę jeszcze instalować inne systemy (win200, XPPro, ubuntu) oczywiście w celach testowych - jak wtedy rozwiązać problem z wyborem dysku/systemu do startu?
opis sytuacji:
płyta główna ASUS A7N8X-X
sekwencja bootowania w setup: cdrom, hdd0, hdd1
na dysku hdd0 jest zainstalowany windows, na dysku hdd1 zainstalowany jest windows - tego systemu chce używać do testowania nowego softu, bez wprowadzania zmian w systemie "produkcyjnym".
ten system na hdd1 był instalowany bez obecności dysku hdd0 (odłączyłem go od kabelków)
teraz problem:
jak ma wyglądać prawidłowo plik boot.ini aby mógł startować z dysku hdd0 lub hdd1. bez zmiany sekwencji bootowania w setup.
Na chwilę obecną mam coś takiego:
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition" /noexecute=optin /fastdetect
C:\CMDCONS\BOOTSECT.DAT="Konsola odzyskiwania systemu Microsoft Windows XP" /cmdcons
multi(0)disk(1)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Hone testowy" /noexecute=optin /fastdetect
no i jak wybiorę opcje 3 - testowy to przy starcie mi windows sieje komunikatami że jest zła konfiguracja dysku no i oczywiście reboot i ponownie wybór.
Da się to jakoś zrobić żeby się uruchamiało?
Czy muszę poszukać i zainstalować jakiegoś bootloadera - jakiego?
Na tym dysku hdd1 chcę jeszcze instalować inne systemy (win200, XPPro, ubuntu) oczywiście w celach testowych - jak wtedy rozwiązać problem z wyborem dysku/systemu do startu?