Mam lagunkę i chcę wyjąć przekaźnik do pogrzebania tylniej szyby może ktoś wie czy trzeba wyjmować całą skrzynkę czy nie? Jeśli trzeba to jak to zrobić, a jeżeli nie trzeba to jak się dobrać do tego przekaźnika? Z tego co wiem to on jest bardzo głęboko że nie można go sięgnąć ręką pozdrawiam
Być może to głupie pytanie ale po co chcesz wyciągać przekażnik ?? Tzn czy masz chociaż 50% pewności że musisz go wyciąnąć?? Pytam - bo zdemontowac tę skrzynke to tragedia trochę.
Nigdy nie trafiłem jeszcze na uszkodzony przekażnik w takim aucie (chociaż wcale nie neguje tego że akurat u ciebie nie może być zepsuty).
Najczęściej łamią się przewody zasilania podgrzewacza w tej gumowej przelotce nadwozie - tyna klapa (bo pracują przy otwieraniu i zamykaniu klapy).
Zapal samochód wciśnij przycisk podgrzewacza szyb sam przekaznik powinien dosyć głośno "cyknąć" Jeśli się odzywa to sprawdzaj od końca (czyli od strony podgrzewacza na szybie) czego brakuje. Jeśli bedziesz miał szczęście to może brakowac tylko masy (-) a to nie problem.
tam na dole cyka tak jak napisałeś przy szybie sprawdzałem kable i są całe ale nie sprawdzałem w tej gumie co wchodzi do klapy od góry ( chyba o to chodzi tak?) sprawdzę to . pytanie trochę może głupie ale tyle mam wspólnego z elektroniką jak black metal z disco polo
Dodano po 12 [minuty]:
oczywiści nie obyło się bez problemów jak sprawdzałem kable przy szybie tylniej trzeba tam od kręcić taki plasticzek który po odchyleniu lekkim zrobił "pstryk" i maiłem dwa elementy zamiast jednego
Hmmmnn nie wiem jaki plasticzek zrobił ci pstryk?? Przy szybie łooo
Skoro przekaznik pstryka to zostaw go sobie na sam koniec, jak juz rozkopiesz całe auto.
Z tego co pamiętam to po otworzeniu klapy po prawej ręce masz zasilanie podgrzewacza plusem (+) a po lewej minusem (-)
Skoro nie masz pojęcia o elektronice to pewnie nie masz multimetra (tego ulubionego miernika każdego elektryka)??
Weż kawał kabla żarówkę 12V jednym końcem przyłóż do tam gdzie bedziesz miał pewność że jest masa (np do zawiasu klapy) i sprawdż czy dochodzi plus z przewodu do styku podgrzewacza (żarówka świeci, jak nie bedzie świeciła a wiesz że masz mase na bank to masz przyczycznę).
Ze sprawdzeniem kabla masy samą żarówką 12V bedzie trochę trudniej bo bedziesz musiał podciągnąć plus oddzielnym kablem np. z lampki podświetlania bagażnika.
Ps jeśli nie masz przejścia na kablach (a na 99% tak jest) to gołym okiem nie zobaczysz, miedż w środku przerwana ale izolator cały.
Ps uwaga na styki podgrzewacza szyby - łatwo oderwać więc delikatnie z nimi
Nie wiem jaki to multimetr z elektronicznym wyświetlaczem czy taki na wskazówkę ??
zakładam że elektroniczny bo takie na wskazówkę to nie ta era już.
Aby sprawdzić czy masz plus (+):
Ustawiadsz multimetr na położenie DCV i skala 20 (pomiar do 20V) lub 200 (pomiar bez miejsc po przecinku do 200V)
Jednym konektorem z multimetru (czerwonym) przykładasz do przewodu zasilającego plus( przy szybie jeden z tych dwóch styków ) a drugim (czarnym) do masy auta. na wyświetlaczu powinieneś mieś wartości ponad 12 V.
aby sprawdzić przewód minusowy - mase (-):
ustawiasz multimetr na położenie Ω i skale np. na 200 (pomiar rezystancji do 200 ohm)
Jeden konektor do masy auta np. na zawias klapy drugi do przewodu zasilania szyby (koniecznie wcześniej upewnij sie że na przewodzie nie ma zasilania +12V .
Jesli ohmomierz wskaże jakąś wartość (np. 37.9) tzn że przejście masy jest. Jesli watrość nie bedzie się zmieniać lub bedzie wynosić np. --- lub 1 tzn że przejścia brak rezystancja bliska nieskończoności.
Chyba nie zamieszałem zbytnio
Powodzenia.
Dodano po 20 [minuty]:
Przepraszam wszystkich z góry za błąd w sztuce. W lagunie ph I nie ma przewodów od podgrzewacza tylnej szyby po lewej i prawej stronie. Oba są po lewej.
Ten bliżej nas po otwarciu klapy to plus ten od strony zawiasów klapy to masa. Zamieszczam foto, bo akurat to samo niedawno robiłem w takim samochodzie.
Ten styk w niebieskiej koszulce to nowa wyprowadzona przezemnie masa, obok fabryczny niedrożny przewód (ten odłączony)
dobra a jak dobrać się do tego kabla bo nie ma napięcia czy coś jeszcze sprawdzić zanim postanowię wymienić kabel ?.. ach jak może to nie mądre pytanie ale jak wymienić ten kabel tz. jak go przeciągnąć i jak on idzie w którym miejscu zacząć?
Dodano po 7 [minuty]:
ACHA a ten plasticzek co zrobił mi "pstryk" dałeś zdjęcie to na zdjęcie są pokazane wejścia a ten plaskiczek chowa kable po stronie zewnętrznej czyli nie widać na zdjęciu ale jest blisko musiałeś go demontować żeby wyjąć wejście...
Mam podobny problem z laguną ale 98, też szyba nie grzeje. Rozkręciłem głośniki, ale nie widzę tam złączki, kable lecą to fakt, nie chcę tam za bardzo grzebać. Który to lewy głośnik? jak otwieram klapę to lewy?
Który to lewy głośnik? jak otwieram klapę to lewy?
Ten po stronie kierownicy, po stronie lewego kierunkowskazu, po stronie zimnego łokcia, ogólnie mówiąc ten po lewej stronie samochodu, a nie po prawej.
Jeżeli nadal nie będziesz wiedział, to poproszę dziesięcioletnią córkę, żeby naszkicowała samochód i zaznaczyła Ci jego lewą stronę.
Laguna ma jeszcze kostkę w boczku koło nogi kierowcy , jak zdejmiesz tą zaślepkę na słupku pod deską rozdzielczą to zobaczysz są dwie. Najlepiej otworzyć obydwie i zobaczyć co się tam dzieje. Z powodu wilgoci często są one zaśniedziałe ( a w jednej z nich jest zasilanie pompy co może unieruchomić samochód) No i przed złożeniem popsikać WD40
Zrobie mały offtopic tutaj bo nie moge już takich bredni czytac.
WD40 to można sobie ew popsikać zardzewiałą nakrętke a i to nie bardzo bo są lepsze preparaty. Do styków elektrycznych są preparaty np. Kontakt S albo spray wypierający wilgoć i inne tego typu.