Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

zmienianie obrotow silniczka

czasas 18 Dec 2008 19:17 886 4
    czasas
    Level 10  
    Witam.

Chciałbym się dowiedzieć jak zmienić obroty silniczka (takiego zwykłego z zabawki) za pomocą takich czarnych włączników, które są w myszce i służą do klikania?? Jak to podłączyć? Chodzi mi o to, że gdy jeden z włączników jest włączony, to następuje zmiana obrotów, to było chyba zastosowane w jakimś robocie.
    ingold
    Level 12  
    Sformułowanie pytania dowodzi całkowitego braku obycia z elektryką. Ani słowa o źródle energii.
    Moja odpowiedź jest surowa: NIE DA SIĘ. Bo dla jednego źródła napięcia trzeba przełączać RÓWNOCZEŚNIE dwa "takie czarne przełączniki", by nie robić zwarcia.
    Jednym przłącznikiem da się zmieniać kierunek obrotów (bo chyba o to chodzi) ale trzeba mieć 2 odrębne źródła zasilania. A to jest nieekonomiczne.
    czasas
    Level 10  
    Możesz wierzyć albo nie, ale widziałem takie zastosowanie w jakimś filmiku, którego nie mogę znaleźć. Przez to zamieściłem tutaj taki post.
    grzegrzol
    Level 19  
    Ale chodzi Ci o zmianę kierunku obrotu, czy jedynie zmniejszenie lub zwiększenie prędkości?
    januss73
    Level 32  
    ingold wrote:
    Sformułowanie pytania dowodzi całkowitego braku obycia z elektryką. Ani słowa o źródle energii.
    Moja odpowiedź jest surowa: NIE DA SIĘ. Bo dla jednego źródła napięcia trzeba przełączać RÓWNOCZEŚNIE dwa "takie czarne przełączniki", by nie robić zwarcia.

A słyszał kolega kiedyś o mostku H?