mam zamiar wymienić uszczelkę głowicy bo jest przedmuch do układy chłodzenie. Jeśli ktoś ma jakieś rady to bardzo proszę. wymiany dokonam w uk na podjeździe przed domem . tak wiec to spore wyzwanie.
Tak bez kanału lub podnośnika troche bedzie ci ciężko chociażby podstawić coś pod silnik.
Bez planowania głowicy sama wymiana uszczelki może nie wystarczyć.
Musisz zaopatrzyć się w klucz dynamometryczny żeby godnie dokręcić głowicę - wystarczył by wychylny .
Dobrze było by mieć blokady rozrządu.
Słowem dosyć odważne wyzwanie ale możliwe do zrobienia
jutro zaczynam a glowice w pracy mechanicy mi zplanuja maja sprzęcik za polska flaszke widac jestem troche skompcem bo powiedzieli mi w warsztacie (poskim)do angielskiego nawet nie jechalem 350funtow +czesci (jak samochod wart 700 ) dam kila fotek z placu boju ...
A wiec przystąpiłem do roboty
• Zdemontować kolo prawe
• Zdemontować wszelkie osłony, pokrywy silnika, które zasłaniają głowice i rozrząd
• Odłączyć akumulator
• zdemontować przewody układu chłodzenia z termostatu
• Zdemontować przewody poliwowe wraz z przelewowymi
• poodpinać wszelkie wtyczki prądowe z termostatu, wtrysku, świec żarowych
• poluzować pasek alternatora na naciągu
• zdemontowac kolo pasowe walu korbowego
• odkręcić wydech od turbiny
• odkręcić przewody olejowe od turbiny
• pozdejmować przewody powietrzne z turbiny
• podeprzeć silnik
• zdemontować łapę silnika górna
• ustawić 1 tłok w pozycji gmp
• kola pompy wtryskowej i walka rozrządu powinny być na znakach, jeżeli tak nie jest zaznacz swoje znaki (lakier do paznokci jaskrawy)
• dobrze by było zablokować te kola jak się ma, czym ja nie mam wiec nie blokuje
• odkręcić napinacz paska rozrządu wyjąć go
• odkręcić 3 śruby łoża pompy wtryskowej mocującej do głowicy
• Odkręcić głowice (zaczynając od środka zgodnie z ruchem wskazówek zegara i po robocie
Dodano po 33 [minuty]:
Ale nie obyło się bez kłopotów :
1. W osłonie paska rozrządu dwie śruby nie chciały się odkręcić nakrętki obracały się w obudowie plastikowej.
2. Przy odkręcaniu wydechu od turbiny ukręciła się jedna śrubą.
3. Bardzo trudny dostęp do odkręcenia przewodu olejowego dolnego w turbinie.
Co bym zrobił inaczej:
1. Nie polecam zabieranie się za to samemu jeśli niema się pojęcia o podstawach mechaniki
2. Lepiej mięć kogoś do pomocy ( ustawianie gmp)
3. Zaryzykował bym odkręcenie kolektorów (dolotowego i wydechowego)
4. Zaopatrzyć się w sprzęcik do blokowania koł wałka rozrządu i pompy ( przesunęło się kolo po zdemontowaniu paska ale to niezbyt wielki problem jak miało się zaznaczone względem obudowy)
To by było na tyle teraz planowanie głowicy może wymiana prowadnic i uszczelniaczy. Opis tutaj przedstawiony jest to moja metodyka jaka postępowałem , może można to było łatwiej zrobić i w prostszy sposób ale warunki jakie były takie były nie powiem ze było łatwo jeszcze jak na złość kropił deszcz
Prosił bym o wypowiedzenie się o tych opisach. Dzięki
miejsce wykonania zbrodni:
usterka zlokalizowana
Jak będę montował z powrotem dam znać ja mi poszło i czy odpalila jaszcze po tych moich zmaganiach.
klucz dynamometryczny to nie wszytsko ... to sa srubki plastyczne, i je sie dokreca ostatecznie poslugujac się kątem obrotu ! oczywiscie przed zakreceniem nalezy sprawdzicj ich dlugosci. powierchnie styku sie takze czyms tam smaruje.
polecam dialogys i poczytac instrukcje serwisowe renault - takze noty techniczne !
któego używam do śrub, które podczas dokręcania zmieniają rozmiary - czyli takie, przy któych jest adnotacja, że wstęonie dokręca się do jakimś momentem - a osteteczne dokręcenie wykonuje się mieżąc kąt ...
w lagunie napewno prócz głowicy dokręca się tak koło pasowe
nie jest to wcale tak skomplikowana operacja jak cie straszą .głowica w dizlu lubi mieć pęknięcia ,między gniazdami zaworowymi w niemieckich silnikach jest dopuszczalne pęknięcie do 05 mm,powinno się sprawdzić głowice pod ciśnieniem 10 atmosfer w gorącej wodzie.śruby mają określoną długość i określony maksymalny moment dokręcania podany w kilogramach na metr dziwigni.na rozrządzie są znaki do ustawiania.w kole zębatym pompy jest otwor wktory wkładasz wałek przechodzi on przez obodowe pompy i blokuje ją na czas zakładania paska
operacja zakończona pomyślnie dodatkowo wymieniłem rozrząd świece żarowe (głowica : : dotarte zaworu wymienione uszczelniacze i prowadnice jak by ktoś potrzebował jakiś schemat lub siły dokręcania śrub to piszcie posiadam książkę haynes
operacja zakończona pomyślnie dodatkowo wymieniłem rozrząd świece żarowe (głowica : : dotarte zaworu wymienione uszczelniacze i prowadnice jak by ktoś potrzebował jakiś schemat lub siły dokręcania śrub to piszcie posiadam książkę haynes