Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

scph-75004 czarny ekran po resecie

willyams 19 Dec 2008 08:31 1907 11
    willyams
    Level 13  
    Witam szanownych elektroników
    Mam problemik z w/w konsolką
    Kupiłem takową konsolkę uszkodzoną i nie bardzo wiem od czego zacząć
    Konsolka jest nie przerobiona.
    Po włożeniu jakiejkolwiek płyty wszystko staruje super nawet gry DVD
    Lecz po kilku minutach pracy konsolka zawiesza się i ekran robi się czarny laser nadal coś tam sobie czyta.
    Po resecie konsolka już nie startuje, znaczy czyta płytę bo laser rzeźbi ale nie ma obrazu ani dźwięku.
    Po odczekaniu kilku chwil wszystko wraca do normy i tak wkoło
    Rozebrałem gadzinę ale nie widze żeby coś tam było ewidentnie przegrzane lub urwane.
    Czy mógłby ktoś zasugerować gdzie zacząć poszukiwania
    Płyta główna GH-040-12.
    Zasilacz kupiłem nowy więc marna szanse że cos z nim nie tak
    Haker5
    Level 21  
    Zacznij od sprawdzenia bezpieczników.
    willyams
    Level 13  
    Witam
    Tak zrobie ale nie sądzę by to była przyczyna ponieważ gdyby padł bezpiecznik obrazu nie było by wogóle a ona przez chwilę działa, ale dzięki za sugestię
    Haker5
    Level 21  
    Sprawdź również całe okablowanie przyczyną może być przewód.
    willyams
    Level 13  
    A nie ma ktoś przypadkiem rozmieszczenia bezpieczników w tej wersji, bo nie wszystkie są opisane na płycie ?
    willyams
    Level 13  
    Ten układ straaaaaszliwie się grzeje i pewnie tu jest wina tylko nie wiem co to za układ i co robi
    scph-75004 czarny ekran po resecie
    willyams
    Level 13  
    Bezpiecznik ps7 był uwalony ale wlutowałem nowy i nadal to samo
    Haker5
    Level 21  
    Sprawdź PS9 czy jest sprawny prawdopodobnie jest to 30 ale nie jestem 100% i podaj mi co pisze na tym układzie.
    willyams
    Level 13  
    na układzie nie pisze absolutnie nic :( nawet śladu. Ten obok jest opisany a ten to chyba tajemnica firma SONY :(
    willyams
    Level 13  
    hmm dziwne. Dziś troche nad nią posiedziałem. Założyłem radiotor na ten układ i procesor główny i czasami jak poruszałem płytą to trybiła mimo wysokiej temperatury. Natomiast po zdjęciu radiatorów nie pomagało ruszanie. Jak by zimny lut ale przeleciałem płytę lupą jubilerską w okolicach gdzie trybiła pod nacskiem i nic tam nie widzę. To chyba nie wina podejrzanego układu. Zaczynam się obawaić czy to nie struktura procesora poleciała ?
    Haker5
    Level 21  
    No to przeprowadź grzanie płyty stacją lutownicza i zobaczysz czy to faktycznie zimny lut czy nie jeżeli nie wiesz jak się do tego zabrać to zapytaj dobrego elektronika jak to zrobić, a jak nie masz stacji lutowniczej to zanieś do dobrego elektronika.
    willyams
    Level 13  
    mam stację ale nie na ciepłe powietrze tylko kolbową. hmm a czy mógłby ktoś powiedzieć czy w slimkach na tych dwóch układach jest oryginalnie jakiś radiator ? Bo moja była już rozbierana i radiatorów nie było.
    Nie chce mi się wierzyć by te układy nie miały żadnego chłodzenia.

Próbowałem podejśc do temtu z drugiej strony. Tzn jeśli ten układ się tak mocno grzeje to pewnie inny pobiera za dużo prądu. Odłączyłem całe sterowanie napędem (PS11) ale to nie pomogło.
    Na wszystkich bezpiecznikach względem masy jest po około 20kom więc raczej OK.
    Procesor sam z siebie też się raczej nie uszkodził bo przecież cały czas w konsoli miał chłodzenie więc wewnętrzna struktura raczej jest nie ruszona bo wiatrak działał cały czas.
    Chłodzenie tego układziku również nie pomaga. Dałem nad niego cooler i niewiele to pomogło.
    Zauważyłem że jak podsmaże trochę konsolkę pozostawiając ją włączoną i nie resetując to później grafika już nawet nie próbuje wstać .Pozostaje niebieski zamiast czarnego ekranu, ale wyłączenie konsolki nawet na 1 minutę powoduje powrót do normalnych funkcji życiowych na kilka sekund.
    Aha pomierzyłem wszystkie napięcia na tym układzie i przed i po zawieszeniu ale nie ulegają one zmianie , co wskazuje że układ raczej jest w porządku. Trzeba go będzie chyba jednak wyjąć i sprawdzic co to za gadzina

Układ to SCY99053. Niestety nigdzie nie pisze nic o tym układzie. Chyba się trzeba poddać czego straaaasznie nie lubię.
    Może za kilka miesięcy nie da mi to znów spokoju i sięgnę znów do tematu, bo widzę że i chętnych do pomocy BRAK !!!

Moderated By Artur k.:

Scaliłem trzy posty. Proszę używać przycisku "zmień" i nie pisać postu pod postem.