Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zwężony obraz w Grundigu

dudiserwisant 26 Mar 2004 08:36 1676 20
  • #1 26 Mar 2004 08:36
    dudiserwisant
    Poziom 12  

    Mam tv Grundig T 51-732/4 text , chassi chyba -MCT 2F. Na ekranie mam cienki pasek około 2cm szerokości ale nie na środku ekranu ,prubowałem wymienić scalaka od odchylania- TDA3653 i nic to nie dało wymieniałem tesz elki wokół niego i dalej nic . Nap zasilania ok.
    Prubowałem tesz kręcic prkami i rościągnołem go do pół ekranu ale od gury i nie pokazuje całego obrazu tylko jest tak jakby obcięta dolna część
    Dla ciekawostki dodam że to się nie stało od razu tylko to się nasilał ,jak go włączyłem Np. rano to było przez chwile ok. a potem się zwężał do takiego cienkiego paska w gunej części ekranu asz w końcu kturegoś pięknego ranka jak włączyłem to jusz był zwężony
    PROSZĘ o pomoc z góry dziękuję

    0 20
  • #2 26 Mar 2004 08:51
    eprom
    Poziom 25  

    A czy sprawdziłeś zasilanie dochodzące do tego scalaka,powinno wynosić około 27 volt.możliwe że zmieniła sie wartość rezystora który pracuje w tym układzie między scalakiem a trafopowielaczem

    0
  • #3 26 Mar 2004 08:51
    JURWIN
    Poziom 17  

    Nie wiem w jakiej kolejności wymieniałeś elementy .Jeżeli najpierw wymieniłeś układ a potem elektrolity , a miałeś uszkodzony kondensator w bootstrapie( z reguły 100uf/35v na na pinie do którego jest podawane napięcie z pinu zasilającego przez diodę)to scalak uszkodził się ponownie.Nap zasilające nie może być wyższe jak 27V i bez tętnień.Ponadto wtym modelu bywa bardzo dużo tak zwanych zimnych lutów,Prawdź dokładnie płytę pod tym kątem.

    0
  • #4 26 Mar 2004 12:04
    dudiserwisant
    Poziom 12  

    Nap. sprawdziłem jest ok. a układ tesz wymieniałem po wymianie pojemności . O zimnych lutach wiem tylko że ich jusz niema
    Pytanie -Czy mogło by się tak dziać przes sygnały które wchodzą do układu cz niebardzo? i jeszcze jedno gdzie moę zdobyć schemat tego tv?

    0
  • #5 26 Mar 2004 19:31
    eprom
    Poziom 25  

    Schematy poszukaj na forum

    0
  • #6 27 Mar 2004 01:24
    Richi
    Poziom 39  

    Schemat znajdziesz w dziale schematów TV i jest to CUC7303.
    Tu będziesz musiał trochę popracować z oscyloskopem, pomierzyć przebiegi na wejściu i wyjściu odchylania
    Sprawdź też D 401.

    0
  • #7 27 Mar 2004 03:39
    karina
    Poziom 25  

    wątpię żeby układ się uszkodzoł przez złe impulsy ze scalaka lepiej sprawdź elekktrolity i wymień tak jak koledzy mówili!!!

    0
  • #8 27 Mar 2004 07:43
    Bob57
    Poziom 18  

    Witam!
    czesto sie zdarzaja przerwy na wtyczce z cewek H/V, czasami ich nie widac gołym okiem.........
    Pzdr.Bob

    0
  • #9 29 Mar 2004 07:21
    darko12
    Poziom 16  

    Niepamientam dobrze ale miałem taki przypadek raz i chyba był uwalony układ TDA 83....

    0
  • #10 07 Kwi 2004 13:46
    dudiserwisant
    Poziom 12  

    WITAM !
    Przeorałem jusz prawie wszystko :pojemności wymieniłem , Układ Tda 3653B tesz 3x zmieniałem, układ Tda 8361a-3 podkładałem i dalej ten sam efekt. Nap. na cewkacch mam 4 V a bez opciążenia 12V , Zasilanie układu Ok-26 V dioda tesz.
    Misię wydaje że jakiśimpulsuw z trafa brakuje :roll:
    W tej chwili jest tak że jedna połowa (górna) ekranu jest a drugiej niema -
    tak jakby zasłonił dolnącześć ekranu czarną kartką
    Cewki sprawdzałem dwa razy nawet rozlutowałem i każdą sprawdzałem osobno opór mają identyczny
    PROSZĘ O POMOC - jestem jeszcze młody i nie dorobiłem się jeszcze oscyloskopu

    0
  • #11 07 Kwi 2004 14:36
    witold świerzyński
    Poziom 17  

    jeżeli ten model ma PR-ki od V to proponuję wymienić.
    W.

    0
  • #12 07 Kwi 2004 15:09
    dudiserwisant
    Poziom 12  

    PR-ki wylutowywałemj i sprawdzałem wszystkie omomierzem i wyglądały na ok-jest ich tam 3 sztuki

    0
  • #13 07 Kwi 2004 23:53
    Emilus20
    Poziom 18  

    Napisales ze jest tylko polowa obrazu, ale czy w tej gornej czesci jest cala tresc czy tylko gorna polowa obrazu? Jezeli masz cala tresc to sprawdz a najlepiej wymien rezystor 1,2 ohma laczacy cewki z masa. Trafilo mi sie cos takigoe w lexusie, obraz byl za waski a wszystkie elementy wygladaly ok, okazalo sie ze pod napieciem wzrastala rezystancja. A jezeli masz tylko gorna czesc obrazu to skierowal bym poszukiwania w kierunky sterowania ukladu TDA3653. Sygnal wejsciowy doprowadzony jest do 1 i 3 nozki. Odlacz raz jedna raz druga i zobacz czy wprowadzi to jakies zmiany na obrazie.

    0
  • #14 08 Kwi 2004 07:14
    dudiserwisant
    Poziom 12  

    Jest poprostu treść obrazu podzielona na pół tylko tej dolnej części niewidać - jest czarna. Wyciągałem układ 3653 i mierzyłem nap. na nuszkach 1 i 3 -było identyczne coć ponad 5 V noale to nic niemówi bo czebabyło to sprawdzić oscyloskopem (którego nie posiadam). Spróbuje jeszcze tak jak "Emilus20" pisze

    0
  • #15 08 Kwi 2004 22:13
    altari
    Poziom 13  

    Jeśli nie pomoże to co proponuje Emilus wymień PR (czytaj wymień a nie sprawdzaj na mierniku) tak jak radzi Ci Witold koszt nieduży a u mnie pomogło + wymiana kondensatorów przy splicie przekopałem wszystko przy pionie TDA 8170 a ruszył dopiero po wymianie PR teraz znów miałem Grundiga,nawet nie sprawdzałem na jakim układzie jest ramka kondensatory wyglądały OK więc wymieniłem 3 PR i Bingo śmiga jak nowy

    0
  • #16 09 Kwi 2004 08:05
    dudiserwisant
    Poziom 12  

    Dzięki za radę napewno sprubuje z tymi PR-kami i się jutro odezwie . Wczoraj nawet chyba wszystkie nap. sprawdziłem na układach w/g schematu i wygląda na ok. Sygnał na nużki 1 i 3 wychodzi z pośredniego 8361a i w/g scematu powinno tam być 5,4v i jest tyle tylko że bez obciążenia(czyli przy odpiętych nogach 1 i 3) a jak zapnę te nogi to jest 3,8v
    Nogi odpinałem od układu 3653 i jest tak że : odepnę 3 to wtedy co widzę? -pasek widzę przez środek ekranu (tak jakby nie było wogule odchylania nie było) , natomiast jakm odepnę samą nogę 1 to nic niewidać

    POZDRAWIAM!!!

    0
  • #17 09 Kwi 2004 11:47
    chudek
    Poziom 13  

    proszę wymienić duży elektrolit w odchylaniu pionowym

    0
  • #18 10 Kwi 2004 10:15
    dudiserwisant
    Poziom 12  

    Kicha !!! Podłórzyłem PR-KI i dalej to samo żadnej różnicy niebyło a elektrolit jusz podkłądałem

    0
  • #19 10 Kwi 2004 11:00
    klejtacz
    Poziom 19  

    kondensator elektrolityczny szeregowo z cewkami odchylania pionowego...

    0
  • #20 13 Kwi 2004 10:09
    dudiserwisant
    Poziom 12  

    W akcie desperacji wymieniłem wszystkie elektrolity i nic

    0
  • #21 09 Sie 2004 13:39
    darko12
    Poziom 16  

    Miałem coś takiego i to była wina procka-podłóż. Z tego co piszesz to na 99% to jest to

    0