Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

sterownik centralnego Corolla Verso 2004

sfinx 19 Dec 2008 16:04 9522 11
    sfinx
    Level 17  
    Witam

Gdzie znjaduje sie sterownik centralnego zamka w Toyocie Corolla Verso
    z 2004. Zamek nie dziala, bezpieczniki sprawdzone. Chce sprawdzic modul ale nie moge go znalezc.

Z gory dzieki
    Pozdrawiam
    Grzegorz
    mr-perch
    Level 29  
    A nie jest to czarny moduł dopięty od przodu do panelu z bezpiecznikami ?
    sfinx
    Level 17  
    w srodku w tym module jest tylko jeden przekaznik (na module napisane jest Integration Relay). Przewody z silownikow wychodza z tylu skrzynki bezpiecznikowej.
    Moze ma ktos schemat tego ????
    auto jest z lutego 2004 roku - jeszcze stara buda.
    mr-perch
    Level 29  
    Ostatnio reanimowałem taki moduł w Avensisie. Lutownica zrobiła swoje, centralny chodzi jak fabryka dała.
    sfinx
    Level 17  
    tzn. ze modol centrala to ta pucha wpieta w skrzynke bezpiecznikow??
    plusaw
    Level 12  
    Witam, dołączam do tematu, bo nie jest zamknięty.
    Toyota Avensis Verso 2,0 D4D 2002r.
    Mam problem od niedawna z zamkiem od strony kierowcy. Nie otwiera z pilota tych drzwi (również nie zamyka). Nie działa również zamykanie i otwieranie drzwi z przycisku el. zamykania tych drzwi z wewnątrz. Zamyka, otwiera pozostałe drzwi, natomiast drzwi kierowcy są bez zmian, alarm się uzbraja. Słychać jakby zamek próbował domknąć te drzwi (słychać pracę siłownika, porusza sie blokada ta obok klameczki od wewnątrz) i nic.
    Diagnoza mechaników jest nieustająco jedna: wymienić kasetę z zamkiem.
    Czy jest to jedyna droga naprawy (poprzez wymianę)?
    Proszę o opinię.
    bierdek12
    Level 14  
    tak zgadza się , może masz coś takiego jak zamykanie dzwi pozaplonie z alarmu w tej chwili alarm chciał zamknać dzwi a ty je próbowałeś otworzyć i to jest przyczyna
    plusaw
    Level 12  
    No nie zupełnie chciałem je otworzyć w momencie zamykania. Chciałem je zamknąć przyciskiem zamykania (blokowania) drzwi od wewnątrz - tym przyciskiem, który można znaleźć obok przycisków otwierania / zamykania okien. Drzwi kierowcy niestety nie zamykają się. Tak samo nie zamykają się, gdy naciskam na pilocie przycisk uzbrojenia alarmu. W drugą stronę tak samo - nie otwierają się drzwi kierowcy. Jeszcze działa otwieranie i zamykanie kluczykiem.

Jeszcze jedno, nie mam automatycznego blokowania drzwi po odpaleniu silnika. Być może jest zepsute lub wyłączone, od momentu zakupu nie zauważyłem takiego działania ani razu.

Pytanie jest o sposób naprawy: czy tylko i wyłącznie wymiana na nowy zamek? W toyocie taki zamek w kasecie (komplet) kosztuje sporo, ponad 650,- a sam siłownik ponad 450,-
    bierdek12
    Level 14  
    to jest cały zamek trzeba go wymienic.Jesli słyszusz przy zamykaniu tak zwane terkotanie (jakby cos zgrzytało) to znaczy to trzeba wymienić ten zamek takie jest moje zdanie
    plusaw
    Level 12  
    Dzięki, to w takim razie po co się sprzedaje osobno siłownik lub w całości zamek z siłownikiem? Pytam, bo wiecie, cena jest wyjątkowa. Skoro mam już wymienić, to chcę wiedzieć co muszę, a co mogę.
    Pozdrawiam
    WP
    artek75
    Level 1  
    Mam ten sam problem co kolega wyżej ale przód-pasażer . Jak sobie poradziłeś :?:
    plusaw
    Level 12  
    W ciemno kupiłem cały zamek z siłownikiem w serwisie aukcyjnym i zamontowałem. Działa jak trzeba. Trochę się mechanik namęczył, bo prowadnice były lekko pokrzywione, ale udało mu się naprostować je jak w oryginalnym moim i pięknie otwiera i zamyka. Obecnie już zapomniałem, że miałem taki problem.

PS. Zamek kupiłem za 250zł.

Pozdrawiam