Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Scherzo 350 czy Altus 300 albo Zeusy

puma1515 19 Dec 2008 17:27 3455 25
    puma1515
    Level 16  
    jakie z tych kolumny najlepiej nadają się i do muzyki jak i do kina domowego .Takie uniwersalne Bo mam zamiar kupić Amplituner pioneer VSX-817 i raczej te scherzo 350 i jak to ogólnie bedzie grać.
    gófer
    Level 34  
    A jakieś inne wchodzą w gre? Poza tym ten amplituner prawdopodobnie nie będzie wstanie napędzić porządnie żadnych z ww. kolumn.
    puma1515
    Level 16  
    Nie i raczej wezmę te scherzo 350 amplituner nie ma w pokoju robić nie wiem czego raz za kiedy chwilke słucham głosniej muzyki a tak to ciho słucham a ogólnie potrzebuje do kina domowego zeby naprawdę ładnie grało.
    gófer
    Level 34  
    No to kup inne kolumny w takim wypadku...
    puma1515
    Level 16  
    Dostane od wujka z niemiec scherzo które kupił pare lat temu nowe w salonie i one mało grały i tylko cicho to dla czego mam kupic inne kolumny szukam do nich tylko amplitunera i mam pytanie jak będą grać razem z VSX-817
    zapek42
    Level 27  
    Kolego nikt tu przecież nie jest wróżką, skąd mamy to wiedziec ?
    Spójrz w dane tego amplitunera ile ma mocy na wyjściu to się dowiesz .
    Sprawa wiadoma że 2x 20 watt nie napędzie Ci potężnych kolumn ;-) .
    Pozdrawiam .
    A.Junski
    Level 13  
    nie, żebym się czepiał, ale kolega chyba wywróżył, że ów ampli ma na wyjściu 2x20W...
    Inna baja, że ani altusom, ani scherzo ni dy rydy...
    DYLU BADBOY
    Level 27  
    Z tych wymienionych najładniej zagrają Scherzo, chodź zależy co kto lubi :P

Po co amplituner? Nie lepiej zwykły wzmacniacz/końcówkę
    zapek42
    Level 27  
    Scherzo, altusy, a tym bardziej zeusy to przecież potężne kolumny i nie ma do nich do podchodzic ze wzmacniaczem słabszym niż 100 watt .
    W innym przypadku będzie bardzo duże szarpanie membraną głośnika niskotonowego od przesteru .
    Ja bym wziął scherzo 350 i do tego jakiś wzmacniacz 2x130 .
    Z tych trzech owe kolumny będą najlepszym wyborem .
    Pozostanie Ci tylko kwestia wzmacniacza .
    puma1515
    Level 16  
    Chcę amplituner bo chcę kino domowe to jaki amplituner z pioneera z coxialem mi polecacie
    zapek42
    Level 27  
    Uuu to niestety trochę zapłacisz za amplituner (kino domowe rozumiem że 5.1) który napędzi scherzo .
    Przyczyna ?
    3/4 amplitunerów ma tylko napisane 5x140, a pobór około 200-300 watt .
    Tak naprawdę mają 5x30 watt ...
    puma1515
    Level 16  
    Wiem że tak pisze ten pioneer akurat ma 360 watt i czy to bedzie tak beznadziejnie brzmieć bo ja nie słucham muzyki na głośności 7/10 tylko cicho najwyzej 5/10 ale ogólnie cicho a najwiecej bede go używać do telewizji i kina.Nie znam się tak super ale myślę że na moje wymagania starczy.
    puma1515
    Level 16  
    Model to Pioneer VSX-817 opinie ma dobre.
    Dani66
    Level 30  
    Kolego, jeśli chcesz napędzić te kolumny to ten amplituner się nie nadaje. Wg opisu to ma 110w/kanał a kanałów jest 7, tylko, że pobór mocy to 360w. Więc rachunek prosty: TO NIE MOŻLIWE. Lepszym wyborem byłoby zakupić wzmacniacz lub końcówkę mocy - do muzyki świetne a i film poogląda.
    puma1515
    Level 16  
    przecież wiem że nie ma tyle watt głupi nie jestem po co mi końcówka mocy żeby sobie cicho filmy i trochę muzy słuchać i chcę mieć cały zestaw z pioneera to po co mi piszesz że mam kupic końcówkę.Pisałem też że chcę kino domowe.Przeczytaj cały temat zanim coś napiszesz.
    yery
    Level 11  
    posiadam scherzo 350 - te kolumny maja taką efektywność że dobrze nagłaśniają mi pokój o powierzchni 20m kw już przy 10-15W na kanał, przy większej mocy ciężko wysiedzieć :)
    Dani66
    Level 30  
    Te kolumny nigdy Ci nie zagrają ładnie nawet przy "cichym słuchaniu" napędzane amplitunerem. I skoro sądzisz, że nie czytam zanim coś napiszę to:
    puma1515 wrote:
    jakie z tych kolumny najlepiej nadają się i do muzyki jak i do kina domowego .Takie uniwersalne Bo mam zamiar kupić Amplituner pioneer VSX-817 i raczej te scherzo 350 i jak to ogólnie bedzie grać.

Zauważ, że temat (który sam założyłeś) dotyczył wyboru kolumn a niżej okazało się, że nie ma co dyskutować nad wyborem bo i tak dostajesz te kolumny
    puma1515 wrote:
    Dostane od wujka z niemiec scherzo...

więc co tu wybierać (napisałeś tego posta pewnie tylko dlatego, żeby mieć więcej założonych tematów, bez względu na ich treść i to czy są użyteczne). I jeszcze piszesz jakby to było oczywiste dla każdego z nas, że wezmiesz te kolumny bo
    puma1515 wrote:
    Dostane od wujka z niemiec scherzo ... to dla czego mam kupic inne kolumny...

Choć WCZEŚNIEJ nie wiedzieliśmy, że masz je dostać, bo nie wspomniałeś ŻE DOSTANIESZ TE KOLUMNY, chcąc (pewnie) pokazać WAŻNIAKA, który chce KUPIĆ kolumny.
    Druga sprawa to taka, że szukasz do nich amplitunera, no to forumowicze Ci radzą, że lepiej końcówką mocy napędzać tak mocne kolumny, bo amplituner nie da sobie z nimi za dobrze rady, a Ty się uparłeś na tego Pioniera, no to po co piszesz posta jak bierzesz pod uwagę tylko amplituner Pioniera - pewnie jego też dostaniesz, więc kwestią do zastanowienia jest PO CO TEN TEMAT I CO MY TU W OGÓLE ROBIMY SKORO MIMO TEGO:
    puma1515 wrote:
    Nie znam się tak super ale myślę że na moje wymagania starczy.

TY UWAŻASZ RESZTĘ ZA GŁUPICH
    puma1515 wrote:
    ...Przeczytaj cały temat zanim coś napiszesz.
    KTÓRZY NIE CZYTAJĄ TEMATÓW (bo kolega DYLU BADBOY, tak jak ja, również zapronował końcówkę mocy)
    Napisałeś też
    puma1515 wrote:
    ...chcę mieć cały zestaw z pioneera to po co mi piszesz że mam kupic końcówkę...
    Ale tak się składa, że kolumny Scherzo nie pasują Ci do zestawu, bo przecież TY CHCESZ PIONIERA a one są spod znaku Tonsil o ile "się orientuję".
    Pisać mógłbym wiele, ale myślę, że masz pewnie z 15lat (bo tak wywnioskowałem z treści Twoich postów), więc tyle moich rozważań.
    Pozdrawiam
    puma1515
    Level 16  
    Musze powiedziec tak bo mialem mozliwośc kupna altus 300 i zeus a wujek miał kolummny scherzo które miał na strychu więc się go zapytałem a wujek odpowiedzial ze moge sobie zabrac.to po co mam wlasna kase wydawac na kolumny.Zestaw DVD i Amplituner ma byc z pioneera.A apropo tekj końcówki mocy to ona nie ma 5.1 i sie nie nadaje do kina.Z tych niektórych wypowiedzi wynika że wogóle nie bedzie grać jak podłączę.Jakoś śmiesznie bo akurat u mojego wujka grały a amplitunerem onkyo o poborze 220Watt i grały bosko.
    DYLU BADBOY
    Level 27  
    Dobra o co z resztą, bo na razie masz same fronty...
    puma1515
    Level 16  
    sorroundy mam narazie jakieś angielskie też od wujka a potem mam zamiar kupić też coś z tonsila,chyba że doradzicie mi jakieś lepsze.W cenie licze do 300zł
    DYLU BADBOY
    Level 27  
    Ale mieszasz, jeszcze nie dawno brałeś pod uwagę Zeusy.
    Zeusy do kina domowego? :lol:
    puma1515
    Level 16  
    dlaczego mieszasz w to zeusy przecierz w temacie pisze że bede mial scherzo no ale tak ludzie robią gdy im fett oczy zarasta żal.
    Dani66
    Level 30  
    puma1515 wrote:
    ...Jakoś śmiesznie bo akurat u mojego wujka grały a amplitunerem onkyo o poborze 220Watt i grały bosko.

Śmieszny to powoli zaczynasz się robić Ty. Od razu widać, że w życiu nie słyszałeś dobrego brzmienia skoro piszesz taką bzdurę jak wyżej. Poza tym JAKOŚ to to może będzie grało (i z żadnej wypowiedzi nie wynika, że w ogóle nie zagra), ale BĘDZIE "PRAŁO" GŁOŚNIKAMI W KOLUMNIE. I to Tobie chyba fett oczy zarasta skoro piszesz:
    puma1515 wrote:
    dlaczego mieszasz w to zeusy przecierz w temacie pisze że bede mial scherzo no ale tak ludzie robią gdy im fett oczy zarasta żal.

Albo nie rozróżniasz co to jest TEMAT, bo temat (który sam napisałeś) brzmi: "Scherzo 350 czy Altus 300 albo Zeusy" i albo ja nie widzę albo tu nigdzie W TEMACIE nie pisze
    puma1515 wrote:
    dlaczego mieszasz w to zeusy przecierz w temacie pisze że bede mial scherzo...

Napisałeś też, że chcesz zestaw Pionier a rozglądasz się za Tonsilami
    puma1515 wrote:
    sorroundy mam narazie jakieś angielskie też od wujka a potem mam zamiar kupić też coś z tonsila,chyba że doradzicie mi jakieś lepsze.W cenie licze do 300zł

To Ty kolego się w ogóle zastanów o co Ci chodzi.
    Vojt110
    Level 11  
    Śmieszny z Ciebie gość puma.:D Piszesz jedno a za chwile zbulwersowany piszesz, co innego i jeszcze wielką aferę robisz jak ktoś coś napisze odnośnie tematu. Skoro pod ampli Onkyo grało bosko to czemu tej zabaweczki też nie weźmiesz od wujcia.. Scherzo i amplituner - jeszcze jakoś by to grało, Altus - już kiepsko a Ty jeszcze pytasz o Zeusy. Kolego to kolumny do kompletnie innych celów. Niezłą imprezę na nich da radę zrobić jeśli pociągnie je coś porządnego ale do kina domowego się za bardzo nie nadają. Z trzech zestawów najbardziej cywilizowane są Scherzo, co nie zmienia faktu że to także potężne zestawy. A Ty najlepiej weź od taty 40 zł idź na bazar i kup sobie radio-budzik "Pansonik"i podłącz Scherzo Wtedy Twoje wyimaginowane kolumny od wujaszka zagrają nieziemsko :D :D :D

Temat totalnie bez sensu.

Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.
    Dani66
    Level 30  
    Zastanawia mnie skąd ten gościu ma tyle poziomów i punktów :) ciekawe :) ale mniejsza o to. Za takie chamstwo to ...
    Do Vojt110: szkoda nawet te 40zł dla takiego ucha :D

Wesołych Świąt