Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

¦wiat³a w polonezie nie wylaczaja sie

gond 19 Dec 2008 21:38 1837 15
    gond
    Level 10  
    Nie wiem co mi namieszali w warsztacie ale jak wylaczam silnik to swiatla nie gasna (przycisk jest wylaczony) dopiero musze akumulator odlaczyc
    , cos poradzicie ?
    kiczmach_m
    Level 10  
    Mo¿e zwarcie na przeka¼niku???
    mariolee
    Level 17  
    móg³ siê skleiæ (wypali³) prze³±cznik i zosta³ w pozycji w³ trzeba by by³o go wyci±gn±æ
    tedzio4
    Level 17  
    Poszukaj stycznika ¶wiate³ (przeka¼nik) i wymieñ go na nowy. stycznik siê klei i dopiero jak go od³±czysz od pr±du od³±czaj±c akumulator odskakuje. Dawno ju¿ nie mam poloneza ale na 99% to przeka¼nik. Gdzie¶ przy bezpiecznikach szukaj
    gond
    Level 10  
    ale wczesniej nawet jak przyciskiem nie wylaczalem swiatel to po zgaszeniu silnika gasly swiatla. Tj zeby wlaczyc swiatla trzeba miec wlaczony silnik
    mariolee
    Level 17  
    to je¶li sklei³ przeka¼nik to bêd± ¶wieciæ ¶wiat³a ps który to rok bo w starszych modelach przeka¼niki s± pod mask± a w nowszych opisane ko³o bezpieczników i jakie ¶wiat³a siê pal±??
    gimak
    Level 40  
    gond wrote:
    Nie wiem co mi namieszali w warsztacie ale jak wylaczam silnik to swiatla nie gasna (przycisk jest wylaczony) dopiero musze akumulator odlaczyc
    , cos poradzicie ?

A jak ponownie po³±czysz akumulator przy zgaszonym silniku to swiat³a ponownie siê zapalaj±?
    gond
    Level 10  
    A wiec jak podlaczam akumulator to swiatla sie zapalaja, nawet przy wylaczonym przycisku i wylaczonym silniku
    Jest to polonez caro 96'
    Jak wyglada ten przekaznik i ile kosztuje ? Dam rady go wymienic sam, gdzie nie jestem fachowcem w mechanice ?!
    jurekN
    Level 22  
    Przeka¼ników do ¶wiate³ drogowych i mijania jest dwa ,drogowe czwarty od góry,mijania pi±ty ³atwo siê je wyci±ga i powinien byæ tam opis.
    Staszek49
    Level 35  
    Znam podobny przypadek, ale by³o to w fiacie 125p, w którym podczas remontu silnika mechanik pomyli³ wtyczki ³±cz±ce ¶wiat³a drogowego z wtyczk± dochodz±c± do czujnika ch³odnicy ( w fiacie s± one blisko siebie i mo¿na je po myliæ). Wtyczkê z czujnika temperatury ch³odnicy pod³±czy³ do lampy ¶w. "d³ugiego" i odwrotnie. Tym samym ju¿ po przekrêceniu kluczyka w stacyjce na 1-sz± pozycjê pali³o siê ¶wiat³o drogowe, bowiem w kostce dochodz±cej do ch³odnicy jest stale napiêcie 12 v. Proszê sprawdziæ, czy podczas ewentualnej naprawy nie zosta³y zamienione ww. wtyczki.
    gond
    Level 10  
    Proszualem tym przekaznikiem troszke i sie naprawilo! Ale po zamknieciu tej klapki z bezpiecznikami , spowrotem to samo, pozniej znowu poruszalem i dziala prawidlowo. Ale to chyba bedzie rozwiazanie czasowe ? Lepiej zebym wymienil ten przekaznik na nowy ?
    gimak
    Level 40  
    Te¿ mi siê wydaje, ¿e jest pomy³ka w po³±czeniach. W ci±gu 34 lat, jak mam do czynienia z samochodami nie spotka³em siê ze sklejeniem styków przeka¼nika, chyba zadzia³a³ na zwarciu.
    wojtek2812
    Level 22  
    Przeka¼niki od ¶wiate³ w Polonezie maj± obci±¿alno¶æ styków 30A. ¦wiat³a mijania/drogowe przy odpalonym silniku (za³ó¿my napiêcie 13,5V) pobieraj± odpowiednio 8,8/8,14A wiêc tak szybko nie powinny siê wypaliæ ani skleiæ
    rico37p
    Level 28  
    Ale mog³y siê wypaliæ styki w gnie¿dzie przeka¿nika.

Dodano po 58 [sekundy]:

Przepraszam napisa³em omy³kowo.
    Pavciu
    Level 11  
    Te¿ jeszcze nie dawno mia³em Poloneza.

Kolega mo¿e mieæ racjê - styki siê klej±.

U mnie przeka¼nik by³ zespolony ( obs³ugiwa³ ¶wiat³a, ogrzewanie tylnej szyby,..) W ka¿dym razie kosztuje oko³o 50PLN. Jak ju¿ bêdziesz zdecydowany na zakup nowego to mo¿e wcze¶niej podejmij próbê reanimacji styków w tym przeka¿niku. Nie jestem expertem ale robi³em to w moim przeka¼niku papierem ¶ciernym 1000 - nale¿y to robiæ delikatnie aby siê styki nie rozsypa³y.

Ale jak masz kasê to lepiej jest go wymieniæ.
    gond
    Level 10  
    Ok.
    Dziêki wszystkim za zainteresowanie i wymiane pogl±dów :)