Witam!
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, iż mój projekt nie jest tak efektywny jak zamieszczane w tym dziale przez innych użytkowników, lecz uważam, że warto go pokazać, chociażby dla początkujących elektroników (takich jak ja).
1. Pomysł
Projekt ten powstał z konieczności zastosowania ogrzewania w puszcze z dość czułymi elementami elektronicznymi (odbiornik radiowy), które przy temperaturach poniżej 0 C wymagają ogrzania. Budując termostat, chciałem by był on przede wszystkim tani w budowie, dlatego nie zastosowałem wyświetlaczy LED, LCD (tak bardzo popularnych w projektach z uC), lecz pragnąłem by była zachowana możliwość ustawienia zadanej temperatury oraz odczytu aktualnej temperatury, która panuje w skrzynce. W tym celu zastosowałem dwie diody LED, które spełniają te założenia.
2. Projekt
Schemat wykonałem w bardzo popularnym programie - Eagle 4.16r2. Dzięki niemu wykonałem również projekt płytki PCB i przeniosłem go metodą na laminat.
Schemat termostatu konsultowałem z użytkownikami forum (polegało to na sprawdzeniu popełnionych przez mnie błędów - dziękuję za pomoc), program napisałem sam. Jest to mój pierwszy tego typu projekt, "godny" pokazania na elektrodzie, (choć nie mi o tym decydować).

Wiem, iż nie należy on do grupy poprawnie wykonanych schematów (niestety zasad rysownia schematów się nadal uczę), aż wstyd mi go pokazywać.
3. Budowa
Sercem układu jest mikroprocesor Atmega8, do niego podłączony jest czujnik temperatury DS18B20. Jak już pisałem formę komunikacji z układem pełnią 2 diody LED. Mikroprocesor można programować za pomocą 2 przycisków. Zastosowałem przekaźnik podłączony za pomocą tranzystora B527, do uC. Całość zasilana może być napięciem stałym od 7V do 23V, dzięki zastosowanemu stabilizatorowi napięcia LM7805.
Obudowy nie zamierzam wykonywać, z tego względu iż układ będzie pracował w zamkniętej skrzynce na zewnątrz (podwieszona pod dachem domu). Dlatego, też mija się z celem tworzenie obudowy.
4. Działanie
Link
(niedługo dodam zdjęcia)
Proszę o szczerą ocenę oraz komentarze dotyczące tego termostatu. Programu nie umieszczam, ponieważ nie mam wykonanych w nim komentarzy (jest nieuporządkowany), jak tylko dodam komentarze i go trochę uporządkuję to zamieszczę. Jeżeli ktoś jest zainteresowany zbudowaniem podobnego termostatu to proszę o kontakt.
EDIT:
Zgodnie z obietnicą zamieszczam kod programu w postaci .BAS .
Prowizja może i jest wysoka, ale trochę się męczyłem nad napisaniem tych komentarzy (mogą być literówki, bo się już spieszyłem). Myślę, że nie będzie problemów ze zrozumieniem działania programu. Proszę się nie skarżyć na prowizję: nie chcesz - nie ściągaj. Poza tym za poprawne zgłoszenie post'a łamiącego regulamin forum jest 5pkt. Takich postów jest cała masa. Wystarczy to zrobić i macie punkty. Dzięki temu nawet Elektroda będzie lepsza jakościowo

Pozdrawiam, Wojtek.
Cool? Ranking DIY