Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ustawienie Ip AP edimax ew-7209apg

seboxp 20 Gru 2008 16:34 6350 18
  • #1 20 Gru 2008 16:34
    seboxp
    Poziom 9  

    prubuje polaczyc router----> access pointem-----> komputerem kablem ethernetowym,internet z routera wychodzi tylko jakie IP mam nadac AP i komputerowi ???? PROSZE O POMOC Z GÓRY THX!!!

    0 18
  • #2 20 Gru 2008 18:41
    zajac1811
    Poziom 18  

    A komp IP Maską i bramę pobiera automatycznie czy ręcznie wpisane?? Zobacz w ustawieniach połączeń sieciowych

    0
  • #3 20 Gru 2008 20:03
    seboxp
    Poziom 9  

    wlasnie niewiem jakie IP przypisac AP ktory sie ma laczyc z routerem musze go skonfigurowac

    Dodano po 2 [minuty]:

    router ma takie ustawienia :
    IP 10.10.10.12
    maska 255.255.255.0
    brama 10.10.10.1

    0
  • #4 20 Gru 2008 23:17
    Krzyq
    Poziom 22  

    seboxp napisał:
    wlasnie niewiem jakie IP przypisac AP ktory sie ma laczyc z routerem musze go skonfigurowac

    Dodano po 2 [minuty]:

    router ma takie ustawienia :
    IP 10.10.10.12
    maska 255.255.255.0
    brama 10.10.10.1


    Chyba znaczy takie ustawienia otrzymujesz na komputerze podpiętym do routera?

    AP ustaw na automatyczne pobieranie IP. Podobnie z kartą sieciową w komputerze. Na AP ustaw IP 10.10.11.1 i uruchom system DHCP, albo jeśli masz dostęp do routera - ogranicz na nim pulę adresową - np. 10.10.10.10-10.10.10.50, na accespoincie wyłącz DHCP i przydziel kawałek pozostałej części zakresu np. 10.10.10.51-10.10.10.150, ustawiając IP wyjściowe accespointa np. na 10.10.10.254, wtenczas powinieneś mieć możliwość łączenia komputerów podsieci AP z siecią routera. Jeśli się pomyliłem - to mnie poprawicie ;o)

    0
  • #5 20 Gru 2008 23:56
    seboxp
    Poziom 9  

    nie, router ma taka konfiguracje. wyjasnie to od poczatku mam neta radiowego ktory sie laczy kablem skretka z AP nr1 ten accesspoint sie laczy z routerem wszystko smiga do tej pory bo router wysyla neta bo odbieram go w laptopie gdzie mam ustawione IP zeby pobieralo automatycznie,i chce zeby ten router wysylal mi do jeszcze jednego accesspointa tyle ze niewiem jak go skonfigurowac :(

    dane:

    APnr.1
    IP Address 10.10.10.247
    maska 255.255.255.0
    brama 10.10.10.1

    router
    WAN--->static IP :
    IP Address 10.10.10.12
    maska 255.255.255.0
    brama 10.10.10.1

    APnr.2
    IP ???
    maska ???
    brama ???

    komputer
    IP???
    maska???
    brama???

    0
  • #6 21 Gru 2008 01:08
    zajac1811
    Poziom 18  

    Nadaj mu adres IP co dostaje komp a maskę podsieci i bramę domyślną przepisz lub adres IP wpisz rutera czyli te:
    router
    WAN--->static IP :
    IP Address 10.10.10.12
    maska 255.255.255.0
    brama 10.10.10.1
    Bo komp aktualnie łączy się z netem po lan a chcesz po wi-fi??
    A i weź uruchom wiersz poleceń i wpisz komendę ipconfig zrób fotkę tego i zamieść tutaj.

    0
  • #7 21 Gru 2008 01:30
    Krzyq
    Poziom 22  

    seboxp napisał:
    nie, router ma taka konfiguracje. wyjasnie to od poczatku mam neta radiowego ktory sie laczy kablem skretka z AP nr1 ten accesspoint sie laczy z routerem wszystko smiga do tej pory bo router wysyla neta bo odbieram go w laptopie gdzie mam ustawione IP zeby pobieralo automatycznie,i chce zeby ten router wysylal mi do jeszcze jednego accesspointa tyle ze niewiem jak go skonfigurowac :(

    dane:

    APnr.1
    IP Address 10.10.10.247
    maska 255.255.255.0
    brama 10.10.10.1

    router
    WAN--->static IP :
    IP Address 10.10.10.12
    maska 255.255.255.0
    brama 10.10.10.1

    APnr.2
    IP ???
    maska ???
    brama ???

    komputer
    IP???
    maska???
    brama???


    Zanim podłaczysz IP strzel w sieć ping 10.10.10.245 jeśli nic nie zwróci to ok, jeśli zwróci czasy - spróbuj jakiś inny adres z końcówką np. 252. Tak żeby nie było pingu na danej końcówce.

    AP konfigurujesz z użyciem oprogramowania załączonego na płycie lub łącząc się przez przeglądarkę WWW - po podłączeniu do prądu powinieneś zouważyc nową sieć "Default" albo z nazwą twojego AP. Łączysz się z nią i spisujesz adres IP tego AP w przeglądarce. Logujesz się tak jak na router i ustawiasz.

    Na komputerze końcowym ustaw automatyczne pobieranie IP (czyli jeśli już masz to nic nie zmieniaj). Spróbuj ustawić AP2 tak jak opisałem wyżej - tyle że kontynuując system:
    IP Address 10.10.10.245
    maska 255.255.255.0
    brama 10.10.10.1
    Na tym AP ustaw tryb AP, wyłącz też DHCP, i jeśli masz w opcjach - ustaw automatyczne pobieranie IP i DNS, lub wpisz to które otrzymywał wcześniej twój komputer podpięty pod to gniazdo.

    Dodano po 2 [minuty]:

    zajac1811 napisał:
    Nadaj mu adres IP co dostaje komp a maskę podsieci i bramę domyślną przepisz lub adres IP wpisz rutera czyli te:
    router
    WAN--->static IP :
    IP Address 10.10.10.12
    maska 255.255.255.0
    brama 10.10.10.1
    Bo komp aktualnie łączy się z netem po lan a chcesz po wi-fi??
    A i weź uruchom wiersz poleceń i wpisz komendę ipconfig zrób fotkę tego i zamieść tutaj.


    Adres AP powinien być unikatowy. Nie można ich przeciążać. Więc ustawienie na AP adresu routera spowoduje tylko defekty.

    0
  • #8 21 Gru 2008 15:43
    seboxp
    Poziom 9  

    co to znaczy " tyle ze kontynuujac system" ???

    0
  • #9 21 Gru 2008 16:43
    Krzyq
    Poziom 22  

    seboxp napisał:
    co to znaczy " tyle ze kontynuujac system" ???


    APclient1 przekierowuje najwyraźniej do sieci na nadajniku, router nie widzi zapewne AP tylko odwołuje się bezpośrednio do bramy przed nadajnikiem. Możesz więc tak samo skonfigurować kolejnego AP, albo postawić na routerze sieć wewnętrzną.

    Przepraszam wogóle zapomniałem się zapytać na temat konfiguracji wyjściowej routera. Na wyjsciu routera przydzielasz kolejne statyczne IP czy losowe, czy masz postawiony serwer DHCP na routerze?

    Dodano po 8 [minuty]:

    Krzyq napisał:
    Adres AP powinien być unikatowy. Nie można ich przeciążać. Więc ustawienie na AP adresu routera spowoduje tylko defekty.


    No chyba że na routerze wyłączysz routing i włączysz opcje switcha jako przekierowanie/dzielenie sygnału.

    0
  • #10 21 Gru 2008 18:49
    seboxp
    Poziom 9  

    DHCP na routerze jest pomiedzy 192.168.2.100 a 192.168.2.200 ,

    Dodano po 1 [godziny] 24 [minuty]:

    0
  • #11 21 Gru 2008 23:22
    Krzyq
    Poziom 22  

    OK. Wszystko gra. Nic nie zmieniaj w ustawieniach poprzednich urządzeń skoro nie masz problemów w tej konfiguracji.

    Myślałem że router jest tylko kablowy. a widzę że ma wbudowanego accespointa WiFi. Połączenie router<>nowy AP chcesz wykonać kablowo do portu WAN czy bezprzewodowo?

    W przypadku połączenia bezprzewodowego, ustaw AP w trybie Client, z podobnymi ustawieniami jak WiFi routera - na kanał 5 2,4 GHz b/g, SSID: DomSyk, oraz tymi samym rodzajem zabezpieczeń o ile takie ustawiłeś na routerze.

    LAN IP ustaw na 192.168.0.1
    maska 255.255.255.0
    brama 10.10.10.1
    DNS: 192.168.2.1
    DNS2:10.10.10.1

    Powinno zadziałać.

    0
  • #12 22 Gru 2008 19:37
    seboxp
    Poziom 9  

    nieda sie wpisac bramy takiej bo mi wyskakuje taki komunikat :

    i niemam takiego trybu jak client tylko takie :


    jak sie probuje polaczyc z siecia DomSyk to wyskakuje failed :

    0
  • #13 23 Gru 2008 00:40
    Krzyq
    Poziom 22  

    Hmm. A próbowałeś podawać na gateway adres routera?

    AP Client = Station-Infrastructure.

    Koniecznie najpierw zmień IP tego accespointa przed próbą nawiązania połączenia z routerem (zapisz i ponownie się zaloguj na AP - będzie się znajdował pod nowym adresem) - IP AP nie może być taki sam jak routera.

    0
  • #14 27 Gru 2008 13:42
    seboxp
    Poziom 9  

    prubowalem ale jak sie lacze z routerem to pisze failed :/

    Na AP2
    IP: 192.168.2.11
    Maska: 255.255.255.0
    Brama: 192.168.2.1
    tryb pracy: Station-Infrastructure

    Na komputerze
    IP: 192.168.2.21
    Maska: 255.255.255.0
    Brama: 192.168.2.1

    0
  • #15 27 Gru 2008 15:21
    Krzyq
    Poziom 22  

    OK. To łatwiej będzie, nie zauważyłem tej funkcji na początku - ustaw zarówno nadajnik WiFi jak i AP2 w trybie AP Bridge Point to Point.

    Tu znajdziesz opis jak tworzyć bezprzewodowe mosty (numery IP są tam przykładowe) - rysunkami hub or switch nie przejmuj się - nie będziesz potrzebował dodatkowych urządzeń:
    http://www.tomshardware.pl/network/20030114/wireless-01.html
    http://www.tomshardware.pl/network/20030114/wireless-03.html

    0
  • #16 27 Gru 2008 18:36
    seboxp
    Poziom 9  

    czyli tak ustawilem na routerze tryb ap bridge point to point i wpisalem mac adres AP2, potem na AP2 tez ustawilem ap bridge point to point i wpisalem maca routera oraz wpisalem ip 192.168.2.155 maska 255.255.255.0 i na kompie ip 192.168.2.102 maska 255.255.255.0 zrestartowalem uzadzonka i niesmiga :/ juz niewiem co mam robic ehhh..

    sory jednak dziala tylko zmienilem na kompie zeby pobieralo ip automatycznie i smiga tylko teraz mam pytanie bo ja chce odbierac jeszcze neta na innych uzadzeniach (bezprzewodowych) czyli mam powpisywac mac'i innych uzadzen ??

    0
  • #17 28 Gru 2008 00:13
    Krzyq
    Poziom 22  

    seboxp napisał:
    sory jednak dziala tylko zmienilem na kompie zeby pobieralo ip automatycznie i smiga tylko teraz mam pytanie bo ja chce odbierac jeszcze neta na innych uzadzeniach (bezprzewodowych) czyli mam powpisywac mac'i innych uzadzen ??


    Komputery najlepiej pozostawić w trybie automatycznego pobierania IP.
    Po której stronie - routera WiFi, czy AP chciałbyś mieć internet?

    Jeli po stronie AP2 to jest kilka opcji - np. na routerze ustawiasz połączenie z siecią WDS, AP2 ustawiasz jako Repeater, który zwyczajnie zbiera anteną i rozsiewa dalej sygnał pobrany z routera.

    0
  • #18 28 Gru 2008 15:45
    seboxp
    Poziom 9  

    juz sobie poradzilem bez tego trybu ap bridge, a niemoglem sie polaczyc z routerem bo mialem wlaczone szyfrowanie wep wylaczylem i juz smiga wsio :) ale dzieki za dobre intencje

    0
  • #19 29 Gru 2008 13:48
    Krzyq
    Poziom 22  

    seboxp napisał:
    juz sobie poradzilem bez tego trybu ap bridge, a niemoglem sie polaczyc z routerem bo mialem wlaczone szyfrowanie wep wylaczylem i juz smiga wsio :) ale dzieki za dobre intencje


    O szyfrowaniu wcześniej mowy nie było ^^. Standard nowicjusza - wszystko na raz ;o) Żeby szyfrowanie działało - musisz ustawić dokładnie te same parametry na swojej karcie odbiorczej. Ustaw sobie lepiej Personal WPA - troszkę nowsze szyfrowanie, bez rygorystycznej konieczności wpisywania kluczy o danej długości.

    0