Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ROUTER Linksys WAG54GS - brak mi już sił

mrrudzin 20 Dec 2008 18:24 4620 8
    mrrudzin
    Level 39  
    Witam
    Od kiedy podłączyłem routerek (Linksys WAG54GS v1.1 Annex A) zaczęły się problemy z internetem. Nie moge wejść na niektóre strony (np. www.orange.pl ). Tzn. strona jest niby wczytywana, pobierane jest logo wyświetlane w przeglądarce i na tym koniec. Wczytywanie trwa w nieskończoność.
    Problem nie tkwi w zabezpieczeniach ani konfiguracji komputera bo wyłączyłem wszelkie firewalle na moim komputerze. Próbowałem także na innym komputerze w tej samej sieci. Żeby było ciekawiej problem występuje też u mojej dziewczyny (w sieci pracuje ten sam router).
    W ustawieniach routera powyłączałem wszystko w zakładce firewall - bez efektu.

Co jeszcze można zrobić / o czym zapomniałem?
    laufer888
    Level 19  
    Witam Z mojego doświadczenia stawiam na zasilacz wyschnięty elektrolit i ewentualnie dopisać DNS w komputerach pracujących w danej sieci jeśli mają włączone auto DHCP
    mrrudzin
    Level 39  
    Zasilacz? Ale ten routerek ma może z pół roku...
    No i na drugim jest dokładnie taka sama sytuacja.

DNSy mam wpisane. Generalnie działa wszystko z małymi wyjątkami (najbardziej upierdliwe na które się nadziałem to strona ORANGE i rozkład jazdy PKP). Żeby było śmieszniej nie idzie np. pobrać pliku z serwera orange (link do pliku jest na innej stronie).
    bubels
    Level 17  
    Kolego a firewall jest wyłączony?
    mrrudzin
    Level 39  
    Firewall w routerze, firewall na komputerze, peer guardian, zapora systemu - wszystko powyłączane. Bez zmian.

Problem rozwiązany. Zmieniłem ustawienie Encapsulation z PPPoE na PPPoA i problem zniknął. Swoją drogą co ma enkapsulacja do otwierania niektórych stron?

Korzystając z okazji - może ktoś z kolegów wie jak zmusić to urządzenie do załączenia się po zaniku zasilania? Jedynym znanym mi wyjściem jest wciśnięcie przycisku power na obudowie.
    master_tilk
    Level 11  
    mrrudzin wrote:
    Witam
    Od kiedy podłączyłem routerek (Linksys WAG54GS v1.1 Annex A) zaczęły się problemy z internetem. Nie moge wejść na niektóre strony (np. www.orange.pl ). Tzn. strona jest niby wczytywana, pobierane jest logo wyświetlane w przeglądarce i na tym koniec. Wczytywanie trwa w nieskończoność.
    Problem nie tkwi w zabezpieczeniach ani konfiguracji komputera bo wyłączyłem wszelkie firewalle na moim komputerze. Próbowałem także na innym komputerze w tej samej sieci. Żeby było ciekawiej problem występuje też u mojej dziewczyny (w sieci pracuje ten sam router).
    W ustawieniach routera powyłączałem wszystko w zakładce firewall - bez efektu.

Co jeszcze można zrobić / o czym zapomniałem?

Routerek który opisujesz jest routerem który posiada system VxWorks na moje zainteresowałbym się konfiguracją routera zerkną czy nie ma update dla niego co do orange jeżeli postawisz router na linuxie skonfigurujesz iptables też jest problem ponieważ orange działa dość dziwnie a dokładnie ich serwer nie możesz na routerze blokować żadnego ruchu wyczyść wszystkie regółki jakie posiada firewall w routerze
    markonedj
    Level 22  
    Enkapsulacja to proces opakowywania danych w poszczególnych warstwach modelu OSI i możliwe że przy konwersji w którejś z warstw zostaje dopisana jakaś informacja z której odczytaniem nie może sobie poradzić serwer z którym chcemy wymieniać informacje :?:

Swoją drogą na łączach tp należy używać enkapsulacji PPPoA, gdyż jest to standard stosowany w sieciach ATM, a PPPoE w sieciach Ethernet.
    voodziak
    Level 11  
    Witam nie chcial bym zakladac nowego tematu wiec dolacze sie pod ten mam taki problem ze przy zmianie firmware na wyzszy niz 1.01.7 czyli np kolejny tj 1.02.xxx to router nie moze usyskac polaczenia internetowego
    FlyBoy
    Level 28  
    Kolego voodziak, z tego co mi wiadomo to ostatnia wersja firmware do tego routera była oznaczona cyferkami: 1.01.03 zarówno dla Annex A jaki B. Więc nie wiem co Ty tam chcesz za soft wgrywać o oznaczeniu 1.02.xxx? Wgraj 1.01.08 i później 1.01.03