Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pulpit zdalny z wieloma komputerami w sieci

jasiek89 21 Dec 2008 13:33 11842 6
    jasiek89
    Level 17  
    Witam serdecznie! Mój problem jest dość zawiły. Dlatego postanowiłem, że opiszę i pokaże graficzne zobarazowanie mojego problemu.
    Mianowicie, niejednokrotnie potrzebuje korzystać z 3 komputerów, zadanie to nie jest w cale łatwe, ponieważ bariera odległości uniemożliwia mi korzystanie z dwóch.
    Problem wygląda tak: 1 sieć, to neostrada plus, oparta na livebox TP. Podłączone do niej są 2 komputery, za pomocą sieci LAN, wszystko pod windows xp prof. (Sieć znajduje się w mijescowości oddalonej odemnie 60 km.
    2 Sieć to już moja prywatna z zewnętrznym ip. Tym razem vista jako system
    Teraz mój problem. Chciałbym aby móc połączyć się zdalnie z komputerami. Jednak czasem chciałbym z pierwszym, czasem z drugim. W zależności od sytuacji.
    Myślałem o vnc, jednak jakoś nie widzi mi sie rozwiązanie tego problemu. Ponieważ nie mogę wtedy połączyć się z jednym lub drugim komputerem. Zależy mi przede wszystkim, na zdalnym pulpicie. Chciałbym żeby był on również dobrze zabezpieczony.
    Czy może znacie rozwiązanie mojego problemu?
    Osobiście uważam za beznadzieje jeżeli połącze sie najpierw z komputeterem 1 i odpale na nim zdalny pulpit do 2. Takie rozwiązanie wydaje mi sie hm... nie najlepsze.
    Czyli generalnie zbierając do kupy, chce połączyć się zdalnie z 2 komputerami pracującymi w tej samej sieci. Połaczenie jest z zewnątrz.
    O co proszę. O podanie które otworzyć porty, jak uruchomić zdalną uslugę, proszę o wszystkie pomysły i rady.

Wesołych świąt, dla całego portalu Elektroda.pl :)
    yaiba
    Level 22  
    Ja mam tak zrobione w mojej firmie.

W domu mam jeden komputer i publiczne IP.
    W pracy jest sieć komputerów z jednym publicznym adresem IP. Dwa komputery mają uruchomione zdalne pulpity i raz do jednego się loguję, innym razem do drugiego.

Zrobiłem to tak, że przekierowuję port 3389 (zdalny pulpit) publiczny na port 3389 prywatny przypisany do adresu np 192.168.0.253 (jeden komp w sieci)
    Drugie przekierowanie to port publiczny 3390 na port prywatny 3389 przypisany do adresu np 192.168.0.252 (drugi komp w sieci).

Generalnie pulpit zdalny działa na porcie 3389. Tak więc jak odpalę w domu zdalny pulpit wpiszę adres IP firmy np xx.xx.xx.xx lub xx.xx.xx.xx:3389 to od razu loguję się na komp nr 1
    Jeżeli wpiszę adres xx.xx.xx.xx:3390 to router/serwer przekierowuje mnie na komputer drugi na port 3389 i jestem zalogowany na drugim kompie. W ten sposób mogę prowadzić dwa jednoczesne połączenia z obydwoma komputerami, które w lokalnej sieci działają na portach 3389 a ja na publicznych 3389 i 3390, bo jedna transmisja może odbywać się na jednym porcie tego samego urządzenia.

Z tego co widziałem to na liveboxie chyba nie idzie przekierować portu publicznego (zewnętrznego) na dowolnie inny wewnętrzny. Tylko jak z zewnątrz przekierowuję 3389 to na taki sam port w sieci więc chyba to nie wypali, ale może się mylę, bo nie mam neostrady.

Poza tym dochodzi jeszcze problem zmiennego adresu IP na neostradzie ale to już chyba wiesz jak sobie z tym poradzić.

Ja osobiście proponuję zamontować inny router z wifi i modemem adsl zamiast livebox`a. Bo cały czas płacisz za gluta od tepsy i nigdy nie będzie twój.

Tu znalazłem coś na temat przekierowywania portów na livebox`ie
    http://www.jakzrobic.info/jz157_przekierowanie-portow-na-livebox.html
    jasiek89
    Level 17  
    yaiba dziękuje za odpowiedź. 1. niestety liveboxa nie mogę zmienić. To wybór rodziców. Nic na to nie poradze. Wiem że to ..... niczego nie warte. Dynamicznie przydzielany ip to nie problem. Chciażby dyndns i po problemie. A co do przekierowania. To zamiast połaczenia zdalnego wykorzystam program vnc i ustawie port np 1234 na jeden komp a 1233 na drugi... i po problemie.
    ciastex
    Level 24  
    istnieje też strona http://logmein.com
    mozna zarejestrować się za darmo i po wyrażeniu zgody uzytkownika otrzymujemy zdalny dostęp, mam tak ponad 100 komputerów zdalnie dostępnych w razie potrzeby
    jasiek89
    Level 17  
    Krzystek - najlepsze rozwiązanie. Dzięki serdeczne!
    P_I_T_E_R
    Level 12  
    istnieje troszkę inne rozwiązanie :)

LB przydziela adresy z DHCP od 192.168.1.10

ustaw na kompie 1 adres 192.168.1.3
    2 komp 192.168.1.4

w LB na zakładce SERWERY LAN przekierujesz porty

port 3389 do kompa 1 ( zakładając że będziesz łączył się do niego częściej )
    port 3390 do kompa 2

jak już kolega pisał to port 3389 to standardowy port pulpitu zdalnego więc jak będziesz łaczył się a (pracy) do ( domu ) za pomocą dyndms

to w połączeniu wpiszesz

na komp 1
    ja.homeip.net ( zakładając że to twój dyndns)

na komp 2
    ja.homeip.net:3390
    i sprawa jest rozwiązana :)

VNC to ptogram do zdalnej pomocy więc jest mało bezpieczny