Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem ze złapaniem sygnału z satelity.

21 Gru 2008 16:46 34787 10
  • Poziom 2  
    Witam.

    Od razu chcę zaznaczyć, że to mój pierwszy post na tym forum, dlatego nie bijcie, jeśli coś źle zrobiłem (nie przywitałem się, nieodpowiednio wybrałem forum, itp).

    Mam problem z odbiorem Polsatu cyfrowego. Po krótce opiszę sytuację.
    Mam standardowy talerz do Polsatu cyfrowego, konwerter Inverto IDLP-40SL, oraz tuner Echostar DSB-717.
    Problem wydaje się być blachy, gdyż po prostu nie moge znaleść sygnału satelitarnego.
    Najpierw zamontowałem antenę na maszcie przykręconym do ściany mojego domu i próbowałem ustawić ją ręcznie aż obraz pojawi się obraz (tak jak to dawniej można było robić przy telewizji analogowej). Jednak po dłuższym czasie bezsukcesywnego szukania, zrezygnowałem. Kilka dni później nabyłem tester sygnału satelitarnego (tak analogowy ze wskaźnikiem od 0 do 10 - koszt 30zl) który wg opisów m.in. na tym forum miał pomóc i ustawienie anteny z nim miało być proste.
    Nic z tego. Po podpięciu testera włączyło się na nim podświetlenie oraz wskazówka wskoczyła z 0 na 1. Jednak bez względu na to w którą stronę kierowałem antenę, wskazania testera nic sie nie zmieniały.

    I teraz ma kilka pytań.

    1. Jaka wg. was może być przyczyna kompletnego braku jakiejkolwiek reakcji testera na ruchy antena?

    2. Czy możliwe jest że uszkodzony jest tuner? Rozumiem, że działanie testera (który jest wpięty na kablu miedzy tunerem a konwerterem - i to jest również jego jedyne źródło zasilania) nie powinno być zależne od tunera. Jeśli tuner daje napięcie do konwertera to powinno wystarczyć, aby tester był w stanie wskazać czy antena łapie jakiś sygnał. Czy dobrze myśle, czy może popełniam jakiś błąd w moim rozumowaniu? Bo jeśli dobrze myślę, to napięcie jest (bo w testerze włącza sie podświetlenie i wskazówka wskakuje z 0 na 1) więc uszkodzony tuner mogę wykluczyć.

    3. Okablowanie jest na 100% dobre, więc jedyne co jeszcze może być uszkodzone to konwerter. Jak można sprawdzić konwerter? Przyjrzałem mu się i wygląda na urządzenie nierozbieralne. Sprawdziłem miernikiem opór miedzy jego stykami i wyszło około 470 KOm. Czy to w porządku?

    4. Na osiedlu jest trochę innych domków, więc możliwe jest, że sygnał jest zasłaniany przez właśnie przez nie.
    Czy możliwe jest jednak, aby było to na taka skale, aby tester sygnału nawet nie drgnął podczas szukania sygnału anteną?

    Będę wdzięczny za wszelakie sugestie.
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 24  
    No to widzę, że o telewizji satelitarnej niewiele wiesz. Antena musi być skierowana dokładni na satelitę Hot Bird. Nie może jej nic zasłaniać (żadne drzewa, budynki itd.). Talerz należy ustawić dokładnie w stronę satelity i to nie tylko kąt odchylenia poziomego ale też poziomego. W dodatku minimalnie trzeba przekręcić konwerter. Zaraz poszukam Ci dokładnego opisu jak to się robi. Ja u siebie ustawiam bez żadnych testerów obserwując zasię jaki pokazuje tuner satelitarny.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Proszę bardzo masz tutaj dobry opis jak to się robi. Zerknij też do tego tematu.
  • Poziom 28  
    Witam. Poczytaj instrukcję miernika sygnału. Podłącz miernik zgodnie z oznaczeniami. Pokrętłem ustaw wskazówkę na "5". delikatnie zmieniaj kąt "góra dół" aby wskazówka poszła na "10".Pokrętłem cofnij wskazówkę na "5".Dalej staraj się przesunąć wskazówkę na "10" wykonując ruchy "góra dół". Potem identycznie szukaj sygnału wykonując ruch "lewo prawo". Gdy już złapiesz bardzo mocny sygnał a obrazu będzie brak to może być Astra więc skręć antenę w kierunku zachodnim o około 10 stopni i masz "Słoneczko". Powodzenia w Nowym Roku.
  • Poziom 2  
    No to, że antena musi być ustawiona dokładnie na Hotbirda to wiem. Problem tylko jest taki, że naprawdę długi czas próbowałem ja właśnie tak ustawić i nic (ruszałem zarówno poziome jak i pionowo) Odchylenie konwertera ustawiłem tak jak powinno być dla mojej szerokości i wysokości geograficznej. Pasek sygnału który pokazuje tuner jest cały czas na 8% a tester sygnału cały czas pokazuje 1 w skali od 0 do 10.

    W sumie to co mnie najbardziej interesuje, to czy gdyby sygnał był zasłonięty przez jakieś drzewo lub budynek to tester sygnału nie odchyliłby sie nawet minimalnie? Dodatkowo czy gdyby sie okazało, ze tuner jest uszkodzony w jakiśtam sposób, ale nadal daje napięcie do konwertera to czy tester sygnału by nadal działał.
    No i czy ten opór miedzy stykami konwertera 470KOm to wporządku czy może świadczyć o uszkodzeniu konwertera?

    Dodano po 3 [minuty]:

    waldekg napisał:
    Witam. Poczytaj instrukcję miernika sygnału. Podłącz miernik zgodnie z oznaczeniami. Pokrętłem ustaw wskazówkę na "5". delikatnie zmieniaj kąt "góra dół" aby wskazówka poszła na "10".Pokrętłem cofnij wskazówkę na "5".Dalej staraj się przesunąć wskazówkę na "10" wykonując ruchy "góra dół". Potem identycznie szukaj sygnału wykonując ruch "lewo prawo". Gdy już złapiesz bardzo mocny sygnał a obrazu będzie brak to może być Astra więc skręć antenę w kierunku zachodnim o około 10 stopni i masz "Słoneczko". Powodzenia w Nowym Roku.


    Mniejwięcej właśnie tak próbowałem robić.
    Jednak wskazówka ani na chwilę nie poszła powyżej 1 nawet jak na mierniku sygnału kreciłem pokrętłem. Bez względu na to w która strone kręciłem antena zawsze było 1. Poprostu zero reakcji.
  • Poziom 24  
    Jeśli drzewo zasłania to może nie pokazać nić i możesz nie mieć sygnału wcale. Że tak powiem "antena musi widzieć satelitę", wiec problemem może być właśnie przesłonięcie jeśli wszystko inne robisz dobrze. Masz możliwość podłączyć tuner u znajomego? Nie wiem jak to jest w tym tunerze co masz ale niektóre domyślnie mają wyłączone zasilanie konwertera. Zmierzyłeś napięcie na wyjściu antenowym?
  • Poziom 2  
    koleszka napisał:
    Jeśli drzewo zasłania to może nie pokazać nić i możesz nie mieć sygnału wcale. Że tak powiem "antena musi widzieć satelitę", wiec problemem może być właśnie przesłonięcie jeśli wszystko inne robisz dobrze. Masz możliwość podłączyć tuner u znajomego? Nie wiem jak to jest w tym tunerze co masz ale niektóre domyślnie mają wyłączone zasilanie konwertera. Zmierzyłeś napięcie na wyjściu antenowym?


    W sumie nie znam nikogo u kogo mógłbym sprawdzić swój tuner.

    Napięcie na wyjściu antenowym właśnie poszedłem sprawdzić. Jest 13.1V. Czy to dobrze?

    Pytanie. Czy takie napięcie wystarczy aby miernik sygnału satelitarnego działał? Tzn. czy jeśli zamiast do tunera podpiałbym konwerter wraz z miernikiem do źródła prądu 13.1V to czy miernikiem też wtedy powinienem być w stanie znaleść sygnał satelitarny? Bo jeśli tak to w ten sposób wykluczam możliwość, ze winny jest tuner a to dość ważna dla mnie informacja bo wtedy zostaje jedynie konwerter lub zasłonięty widok na satelite jako przyczyna problemu.
  • Poziom 24  
    CiniO82 napisał:

    W sumie nie znam nikogo u kogo mógłbym sprawdzić swój tuner.

    Napięcie na wyjściu antenowym właśnie poszedłem sprawdzić. Jest 13.1V. Czy to dobrze?

    Pytanie. Czy takie napięcie wystarczy aby miernik sygnału satelitarnego działał? Tzn. czy jeśli zamiast do tunera podpiałbym konwerter wraz z miernikiem do źródła prądu 13.1V to czy miernikiem też wtedy powinienem być w stanie znaleść sygnał satelitarny? Bo jeśli tak to w ten sposób wykluczam możliwość, ze winny jest tuner a to dość ważna dla mnie informacja bo wtedy zostaje jedynie konwerter lub zasłonięty widok na satelite jako przyczyna problemu.


    Napięcie na wyjściu powinno być w zakresie od 12-18V (jeśli dobrze pamiętam). Więc wygląda że jest ok. Co do testera to nigdy nim nie sprawdzałem ale wydaje mi sie że powinien działać ok. Zaznaczyłem ci na czerwono to co napisałeś bo robisz podstawowy błąd myląc prąd z napięciem.
  • Poziom 2  
    koleszka napisał:
    Zaznaczyłem ci na czerwono to co napisałeś bo robisz podstawowy błąd myląc prąd z napięciem.


    Przepraszam. Wiem, że to forum elektroniczne a ja jestem jedynie elektronikiem amatorem i czasem sie taki błąd wymksnie.

    W takim razie spróbuje jeszcze jurto cały zestaw podpiąć gdzie indziej, tam gdzie będę 100% pewny że nic nie zasłania satelity, a jesli to nie pomoże pomyśle o wymianie konwertera bo wynika z tego, że to właśnie on może być uszkodzony.

    Dodano po 15 [minuty]:

    ari2k5 napisał:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic398015.html

    Ten temat już był na elektrodzie, jak coś to poczytaj sobie


    Już czytałem ten wątek wcześniej. Jednak nie ma tam wyjaśnienia mojego problemu.
    Bo ja nie mam problemu z ustawieniem anteny dokładnie na Hotbira lub z tym ze jest za mała moc sygnału aby odbierał Polsat cyfrowy.
    Moj problem polega na tym, że antena wogóle nic nie odbiera i miernik sygnału nic nie pokazuje bez wzgledu w jakim kierunku ustawie antene.
    Tak jakby zaden satelita wogole nie istniał.
  • Poziom 24  
    Jeśli w żadnym kierunku nić nie odbierasz to faktycznie dziwne i wygląda na konwerter. Mój wujek miał podobna sytuację, tyle tylko że dekoder sprawdził u mnie, a potem dałem mu mój konwerter i działał ok. Szkoda że nie masz gdzie sprawdzić bo to najprostsze rozwiązanie. Poza tym to zazwyczaj na oko widać że coś zasłania sygnał.