Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak zespawać aluminium? Małym kosztem?

fiskusmati 21 Dec 2008 19:31 26804 11
    fiskusmati
    User under supervision
    Witam, to mój pierwszy post w tym dziale ale mam mały dylemat, czy jest to właściwy dział.

Ale przejdźmy do pytania kluczowego:

Jak zespawać aluminium, małym kosztem, bez koniecznosci kupowania spawarki do aluminium.

Mam zwykłą spawarkę, czy mogę do niej gdzieś kupić elektrody do aluminium?
    Czy w OBI, Famiko, Praktiker, dostanę "lut do aluminium", taki, że podgrzewa się go palnikiem i lutuje (400°C)?

Jak jest najlepiej, jak najtaniej?

Czy ktoś w lublinie zespawa mi dwie rurki aluminiowe (śr.2cm dł.2,5cm) do blaszki aluminiowej (8x10cm)? Ile to będzie kosztować?

Pozdrawiam
  • Helpful post
    marian_em
    Level 25  
    Mozna kupic elektrody do aluminium, ale dobrze radze poszukaj zakladu gdzie spawaja aluminium bo jest to ciezka sprawa dla amatora.
    fiskusmati
    User under supervision
    To znaczy zwykłą spawarką to ja umiem spawać. Ale czy oprócz elektrod trzeba jeszcze coś kupować? Czy te elektrody są drogie, i czy dostane je w obi?

Pozdrawiam
  • Helpful post
    marian_em
    Level 25  
    Pare miesiecy temu kupowalem elektrody po 2,5zl jak dobrze pamietam, natomiast spawanie alu ma sie nijak do spawania stali, przynajmniej tak twierdza spawacze ktorych znam. Zreszta ciezko bylo znalezc kogos kto sie nie bedzie wahal pospawac miski olejowej. Sprawa polega podobno na tym, ze w alu trudniej "trafic", tzn jest cienka granica miedzy roztopieniem a "rozdmuchaniem" aluminum. W przypadku stalowych elementow ta granica jest szersza i latwiej sie spawa bo trudniej spartaczyc sprawe.
    fiskusmati
    User under supervision
    No to moge mieć problem... Nie chce wydac na to wiecej niz 15zł, a podobo 1cm spawania aluminium w zakłedzie kosztuke 10 - 30 zł

Dodano po 13 [minuty]:

Jeszcze dobry kolega, na gadu-gadu podpowiedział żeby zastosować klej do metalu.

Czy opłaci się?
  • Helpful post
    bslaw
    Level 18  
    Do uzupełnienia szczerbatej pokrywy silnika od Simsona użyłem (po dokładnym oczyszczeniu i odtłuszczeniu) "poxipolu" i maty szklanej. Pokrywa - nie narażona na ciśnienie i duże zaolejenie - trzyma już 3 lata.
    JESIOTR1
    Level 33  
    Spawarka tylko wirowa - daje prąd stały i elektroda nie rozdmuchuje jeziorka.Łatwizna jak z elektrody leje się pionowo i bez rozbryzgu,Takich spawarek teraz mało.
    fiskusmati
    User under supervision
    Czyli zwykłą nie da rady.. Szkoda, wybieram rozwiązanie którego najbardziej nie lubie - klej.
    Ale jest tani i mam nadzieje że znajde go do 30zł i obi lub praktiker etc.

Pozdrawiam
  • Helpful post
    lechoo
    Level 39  
    JESIOTR1 wrote:
    Spawarka tylko wirowa - daje prąd stały i elektroda nie rozdmuchuje jeziorka.Łatwizna jak z elektrody leje się pionowo i bez rozbryzgu,Takich spawarek teraz mało.

Ale są inwertery, które dają podobne efekty jak "wirówka".
    keseszel
    Level 26  
    A co spawasz? Może warto odżałować i zapłacić za spawanie, ewentualnie dogadać się co do ceny?
    dste5
    Level 17  
    Wpisz w wyszukiwarkę allegro hasło "lut do aluminium". Cztery pręty kosztują 17 zł.
    prez8s
    Level 33  
    Te magiczne luty i elektrody spawalnicze do aluminium sobie daruj, bo to szajs, ja już przez to przeszedłem i to wszystko to lipa, takie rzeczy najlepiej pospawać tig-iem, na allegro oglasza sie troche różnych firm spawających alu. Orientowałem sie niedawno w ich cenach i biorą w okolicach 5zł/cm spawu alu tigiem. Także aż tak drogo nie jest, a jak dobry spawacz, to spaw będzie elegancki i super mocny.