Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lampki choinkowe programator

dgkm1990 22 Dec 2008 16:18 11801 14
    dgkm1990
    Level 10  
    Witam zbliaj się święta a mi padł programator lampek choinkowych. Jest to programator do 100 żarówek ryż. W środku mam 4 elementy wyglądające jak tranzystory o oznaczeniu PCR 406 do tego jest tam układ zalany (na malutkiej płytce) jakimś czarnym plastikiem o oznaczniu G803. Do tego 2 rezystory, przycisk i dioda. I mam pytanie czy da się na szybko zrobić(2 opcje) tak aby lampki mrugały lub świeciły stale. Czy dało by się coś takiego wykonać. Zależy mi na schemacie.
    POZDRAWIAM i wesołych świąt :D :?:
    flamaster444
    Pupil
    Jeśli lampki mają świecić stale to najlepiej zmierzyć napięcie za programatorem i jeśli jest ono równe napięciu zasilania czyli 230V to usunąć programator i podłączyć zwyczajnie wtyczkę.
    Pzdr ;)
    dgkm1990
    Level 10  
    Tylko że programator nie działa i nie ma napięcia na linich wyjścia i nie mam jak tego zmierzyć.:|
    arti13
    Level 32  
    Witam.
    Miałem programator właśnie do 4 kolorów, i też mi padł, więc podłączyłem każdy kolor do 230V i normalnie świeciły. Daj zdjęcie.
    Pozdrawiam
    flamaster444
    Pupil
    Za programatorem myślę, że także jest 230V więc usuń programator i podłącz wtyczkę normalnie pod żarówki.
    arti13
    Level 32  
    Każdy kolor musi być pod 230V żeby mógł oddzielnie świecić, więc bez obaw możesz tak podłączyć.
    arti13
    Level 32  
    Fotki wrzucaj przez "dodaj obrazek" , mało kto chcę płacić za to żeby Ci pomóc. Próbuj jeden kolor pod 230V podłączyc.
    Doktor5
    Level 19  
    Witam!

Ja podpinałem raz takie coś chińskie i do dziś nie mam pojęcia, czemu mi spaliło pół instalacji, hehe ale to było strasznie zakręcone oświetlenie do sterownika szła kupka kabli. Najlepiej było by podpiąć jedną sekcje przez autotransformator i zobaczyłbyś, co się dzieje, ale powinno działać normalnie pod 230V

Pozdrawiam :)
    flamaster444
    Pupil
    Wystarczy zmierzyć jakie napięcie występuje za programatorem i problem z głowy.
    Pzdr
    arti13
    Level 32  
    flamaster444 wrote:
    Wystarczy zmierzyć jakie napięcie występuje za programatorem i problem z głowy.
    Pzdr

Czytaj dokładnie temat :evil:
    Programator się spalił. I dlatego Autor tematu chcę wiedzieć jak to podłączyćbez niego :)
    dabu
    Level 32  
    Przerabiałem te programatory, chińskie gówno.
    Padają bo dają za małą diode, dostaje przebicia i wszystko leci po kolei, a na samym końcu wypala ścieżki. podłączasz 3 kable pod + a jeden pod -.
    dgkm1990
    Level 10  
    Dzieki wielkie zaryzykowałem i podpiołem pod 230V. Świecą troche mocniej niż z programatorem ale zobaczymy ile wytrzymią. Narazie działają. Nie wiedziałem właśnie czy ten programator jakimś cudem zmienia napięcie na mniejsze dlatego wolałem się zapytać ekspertów. Pozdrawiam!!! Wszystkim Wesołych Świąt!!!!!!! :D
    flamaster444
    Pupil
    Jacy z nas eksperci. ;)
    Możliwe, że zdaje CI się, że mocniej świeca bo programator jest po to aby kilka na raz świeciła a nie wszystkie. Im więcej się świeci tym więcej światła.
    Pozdro i Wesołych dla wszystkich. ;)
    tzok
    Moderator of Cars
    Elementy końcówki mocy w sterowniku (nie żadnym programatorze!) to tyrystory, żeby osiągnąć taki sam efekt powinieneś był podłączyć te lampki przez diody prostownicze (po jednej diodzie na sekcję), będą świeciły słabiej (z normalną jasnością), bo będą zasilane przez prostownik jedno połówkowy.
    Bezpośrednie połączenie grozi uszkodzeniem lampek a nawet pożarem.