Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Brak dźwięku - Realtek ALC101 @ Intel 82801DB ICH4

zanzibar 25 Gru 2008 00:26 6846 7
  • #1 25 Gru 2008 00:26
    zanzibar
    Poziom 14  

    Kupiłam mamie komputer na Allegro, przede wszystkim do spraw biurowych, bo męczyła się na AMD 250MHz itd.
    Mam z nim jednak mały problem - nie ma dźwięku. Po zainstalowaniu XP SP2 wszystkie sterowniki wpadły same w swoje miejsca oprócz karty dźwiękowej. Jak wyczytałam ze specyfikacji to Realtek ALC101, więc zainstalowałam najnowsze sterowniki AC'97 Realteka v4.06, bez efektów, potem jeszcze starszych wersji. Dźwięku jak nie było tak nie ma. Sam Windows twierdzi, że jest ok - sprzęt działa, sterowniki też mu niby pasują natomiast w głośnikach cisza.
    Czy instaluję jakieś złe sterowniki a może ten komp potrzebuje czegoś jeszcze? Oto jego specyfikacja (wycięłam mało potrzebne dane z raportu Everesta):

    Code:
    Płyta główna:
    
    Typ procesora     Intel Celeron, 1700 MHz (17 x 100)
    Nazwa płyty głównej     Sapphire 845PEAS4/845PEMS4
    Mikroukład płyty głównej     Intel Brookdale i845PE

    Multimedia:
    Karta dźwiękowa     Realtek ALC101 @ Intel 82801DB ICH4 - AC'97 Audio Controller [B-0]

    Płyta główna
    Właściwości płyty głównej:
    ID płyty głównej     12/18/2003-i845PE-8736X-6A69VPRYC-00
    Nazwa płyty głównej     Sapphire 845PEAS4/845PEMS4

    Mikroukład płyty głównej
    [ Mostek północny (Northbridge): Intel Brookdale i845PE ]
    Właściwości mostka północnego (Northbridge):
    Mostek północny (Northbridge)     Intel Brookdale i845PE
    Supported FSB Speeds     FSB400, FSB533
    Obsługiwane typy pamięci     DDR-266 SDRAM, DDR-333 SDRAM
    Maximum Memory Amount     2 GB
    Numer wydania     03
    Typ obudowy     760 Pin FC-BGA
    Wymiary obudowy     3.75 cm x 3.75 cm
    Napięcie rdzenia     1.5 V
    In-Order Queue Depth     12

    [ Mostek południowy (Southbridge): Intel 82801DB ICH4 ]
    Właściwości mostka południowego (Southbridge):
    Mostek południowy (Southbridge)     Intel 82801DB ICH4
    Numer wydania / Stepping     82 / B0
    Typ obudowy     421 Pin BGA
    Wymiary obudowy     3.1 cm x 3.1 cm
    Napięcie rdzenia     1.5 V
    Kontroler audio AC'97:
    Typ kontrolera audio     Intel ICH4
    Nazwa kodera-dekodera     Realtek ALC101
    ID kodera-dekodera     414C4730h
    Wyjście S/PDIF     Nieobsługiwane

    [ Kontrolery dźwięku, wideo i gier / Realtek AC'97 Audio ]
    Właściwości urządzenia:
    Opis sterownika     Realtek AC'97 Audio
    Data sterownika     2006-08-18
    Wersja sterownika     5.10.0.6160
    Dostawca sterownika     Realtek Semiconductor Corp.
    Plik INF     oem0.inf
    ID sprzętu     PCI\VEN_8086&DEV_24C5&SUBSYS_1513174B&REV_02
    Location Information     Magistrala PCI 0, urządzenie 31, funkcja 5
    Urządzenie PCI     Intel 82801DB ICH4 - AC'97 Audio Controller [B-0]

    Zasoby sprzętowe:
    IRQ     17
    Pamięć     EA001000-EA0011FF
    Pamięć     EA002000-EA0020FF
    Port     E000-E0FF
    Port     E400-E43F

    Mogę jeszcze dodać, że płyta główna to Clayton CVAS296P a nie Saphire jak podaje Everest, reszta się zgadza.
    Brak dźwięku - Realtek ALC101 @ Intel 82801DB ICH4

    0 7
  • #2 25 Gru 2008 01:48
    mat_ed
    Poziom 43  

    Jesli sterowniki udalo sie zainstalowac to zakladam iz karta (kodek) jest wlaczona w BIOS-ie. Niemniej jednak nie zaszkodzi sprawdzic. Szukaj opcji AC97 i ustaw auto - chociaz pewnie juz tak jest.
    Istnieje takze mozliwosc isc kodek (karta) jest uszkodzona.Proponuje zweryfikowac czy aby na pewno dobrze podlaczylas glosniki i czy aby wszystko jest z nimi ok.

    0
  • #3 25 Gru 2008 13:03
    zanzibar
    Poziom 14  

    W BIOSie chipset oczywiście włączony. Różnica ze screenem jest taka, że wyłączyłam AC97 Modem, bo nic w slocie CNR nie mam.

    Brak dźwięku - Realtek ALC101 @ Intel 82801DB ICH4

    Co do źródła dźwięku - próbowałam głośników jak i słuchawek, nawet w każde z trzech dziurek. Na innym kompie działają, na tym nie.

    Czy jest możliwe żeby za dźwięk odpowiadała jakaś zworka na płycie? Bo jakaśtam jest przy chipie ALC101, ale nie są w ogóle opisane a ja instrukcji do płyty nie dostałam a ftp Claytona nie działa :cry:

    0
  • #4 25 Gru 2008 14:51
    KSRhaziel
    Poziom 36  

    Domyślam się, że na płycie są piny Audio na Front Panel. Podłącz do nich owe wyjście audio na FP, a jeżeli takowego nie masz wbudowanego w obudowie, postaraj się pożyczyć od kogoś taki panelik. Później sprawdź to wyjście. Dzięki temu będziesz mogła wyeliminować problem ze złączem.

    Szczerze mówiąc nie wiem czy AC97 mają opcje niczym SB "Zamień tył z przodem". W SB to był częsty "kłopot" dla niektórych. Poszukaj czegoś takiego w ustawieniach.

    0
  • #5 25 Gru 2008 15:41
    zanzibar
    Poziom 14  

    Co do front panelu to poprowadzone są z niego dwa kabelki jack do środka obudowy (MIC/AUX), które pewnie trzeba podłączyć do wyjść z tyłu, by w ten sposób "sztucznie" uzyskać front panel, więc w ten sposób układu nie sprawdzę.
    Innego FP czy też czegokolwiek na śledziu też raczej nie skombinuję :(
    Macie może jeszcze jakieś pomysły?

    0
  • #6 25 Gru 2008 15:54
    KSRhaziel
    Poziom 36  

    A próbowałaś poszukać opcji "Zamień tył z przodem" ?

    EDIT
    A powiedz mi jeszcze, czy w miejscu na płycie gdzie masz piny na FP Audio, są może jakieś zworki powkładane?

    0
  • #7 25 Gru 2008 17:46
    jag61
    Specjalista d/s ochrony radiologicznej

    Możliwe, że TEN model (na samym dole) - to Twoja płyta główna.
    Są tam (jak wejdziesz dalej) i sterowniki i manual (odsyłacze działają - sprawdziłem).
    P.s.
    Wrzuciłem ten link, bo sam kiedyś szukałem manuala do Clayton-a - a okazało się, że to PcPartner...

    0
  • #8 27 Gru 2008 09:42
    zanzibar
    Poziom 14  

    jag61 napisał:
    Możliwe, że TEN model (na samym dole) - to Twoja płyta główna.
    Są tam (jak wejdziesz dalej) i sterowniki i manual (odsyłacze działają - sprawdziłem).
    P.s. Wrzuciłem ten link, bo sam kiedyś szukałem manuala do Clayton-a - a okazało się, że to PcPartner...

    Pewna analogia z PCPartnerem jest, wielkie dzięki jag61 za tego linka. Płyta 845PEAS4-296P [DDR] pasuje na tyle, że nawet zgadza się aktualne oznaczenie BIOSu (na stronie - 2K031218, na płycie podczas POST - 2K031218A).
    Jest tylko jedna rozbieżność - płyta PCPartnera ma wbudowany LAN, ta płyta nie ma. Tak jeszcze na marginesie podczas POST widnieje napis Clayton, takie samo logo można sobie włączyć, ale to w tym momencie nieważne. Ze zworkami jest wszystko OK, tzn. JP6 jest zwarte na włączenie ALC101, żadne inne się do niego nie odnoszą. Zainstalowałam sterowniki ze strony PCPartnera, nadal bez zmian...
    vampire86 napisał:
    A próbowałaś poszukać opcji "Zamień tył z przodem" ?
    A powiedz mi jeszcze, czy w miejscu na płycie gdzie masz piny na FP Audio, są może jakieś zworki powkładane?

    Nie wiem gdzie tej opcji "Zamień tył z przodem" szukać, w BIOS-ie raczej niczego takiego jak Swap F/B nie ma, nie widziałam.
    Na iglakach od FP Audio nie ma żadnej zworki, w obudowie też żadne luźne nie latały podczas pierwszego rozkręcenia, więc ich tam nie było.

    0