Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Carpower POWER 1/1000D czy Siluslive SL-A1500 ?

adi.degora 26 Dec 2008 13:31 2727 7
    adi.degora
    Level 11  
    Witam
    Na wiosnę przymierzam się do kupna nowego wzmacniaczyka, biorę pod uwagę 2 możliwości, może na początek napiszę że póki co mam głośnik Powerbass ES-10DS-D2 (moc RMS 500W) spięty na 1oma pod monoblokiem peiyinga (wiem, wiem :P ). Na wiosnę chcę zmienic wzmacniacz, oto 2 opcje:

-Carpower Power 1/1000D moc RMS dla 4 omów 530W, dla 1-1200.
    -Sinuslive SL-A1500, moc RMS dla 4omów 550W, dla 1- 1500 (chociaż na Waszym forum wyczytałem że tak naprawdę to 1000-1300W w zależności od woltażu, wiec w zasadzie mocowo tak samo jak powyższy CP).

Oba wzmaczki z bajeranckim pilotem na kabelku :D ceny podobne- ~1000PLN, także kwota spora przynajmniej dla mnie, dlatego przed zakupem chcę sie od Was koledzy czegoś więcej dowiedziec :)
    Słucham głównie tzw. "czarnych rytmów", wiec priorytetem jest zejście i zatrzęsienie, moje pytanie brzmi który z tych wzmaków lepiej się do tego nada? Co do suba to póki co w grę wchodzi tylko mój obecny Powerbassik (na początek spróbuję z 4omami, później z 1), na 2010 rok może pokuszę się o zmianę głośnika, gdybym miał wybierac dziś byłby to JBL P1222, ale kolejnego 1000PLN na nowego suba na pewno w tym roku już nie uzbieram, wiec odkładam tą kwestię na później.
    Proszę o komentarze odnośnie zagadnienia, CP czy SL? A może jeszcze co innego? Może Crunch jaki? :)
    kora98
    Level 20  
    SLA 1500 odradzam, na 4 ohm gra tak samo jak PEIYING PY-2H30R. CP nie miałem przyjemności wytestować wiec się nie wypowiem na jego temat
    niko123
    Level 29  
    jak na wiosne to czekac na promocje w carpower, co jakiś czas są, były np Carpower POWER 1/1000D za 699zł
    mskojon
    Level 31  
    Teraz są promocje, na kilka zestawów wzmak + glosnik(i) bodajże 1/1000D + Raptor 15 w niezlych cenach, ale dokladnie bede mogl sprawdzic w poniedzialek w pracy. Ostatnio były ciekawe promocje, bo jest jesień, zima i sprzęt CA schodzi dużo słabiej niż w lato, więc na wiosnę nie spodziewałbym się znacznych obniżek.
    adi.degora
    Level 11  
    Kolejna "promocja tygodniowa" skonczyła sie teraz jakoś przed swiętami, 1/1000D był za 799PLN. Na zestawy póki co nie mam co patrzec, nie dam rady wyłozyc od razu hajsu na wzmacniacz i suba :(

@ kora98 - z tego co zgooglowałem to w/w SL i PY o którym wspomniałeś przy 4 omach mają porównywalną moc sugerowaną przez producenta, wiec nie wiem jak to się ma do odradzania tego klocka ;) Chyba że o jakośc dźwięku chodziło, to OK :)

Dzięki panowie za opinie, proszę o więcej :) Priorytety przyświecające wyborowi to jak wspominałem zejście i zatrzęsienie i pod tym kątem wzmacniacze chciałbym porównac :)
    kapitan planeta
    Level 28  
    Z CP 1000D przy 4 ohm niewiele wyciśniesz, nie wiem jak inne ale mi ten wzmacniacz chodzi na 1ohm albo wcale,

u mnie przy 4 ohm nie miał siły ruszyć membraną JBL 1222 nawet na maxa ustawiony, za to przy połączeniu cewek głośnika na 1 ohm robi niezły SaIgoN
    adi.degora
    Level 11  
    Hm, P1222 400W (teoretycznie ;) ), mój PBX 500...z tym że tam 12" a u mnie 10, może to też miało wpływ.. Nie no, podejrzewam że glosnik prędzej czy pozniej skonczy na 1 omie, ale na początek chciałem próbnie podłączyc na 4, chociazby zeby sie przekonac jak by grało.
    Czyli co, rozumiem że póki co powinienem zwrócic sie w strone CP.. Teraz dla zachowania równowagi proszę o wypowiedź osoby które mają o nim złe zdanie :P
    Dotyksmoka
    Level 15  
    Na allegro jest JBL GTO 14001E ma 800 W przy 4 ohm - cena 999 zł. Ja bym brał takiego