jacur napisał-
Quote: A teraz wyobraź sobie co się stanie jak założysz różnicówke i upali się przewód PEN w twojej instalacji przed róznicówką.
Jeśli nastąpi przerwanie przewodu PEN przed rozdziałem i PE
jest nie uziemione po rozdziale, to będzie faza na obudowie a RCD nie zadziała. RCD prawdopodobnie nie zadziała również w przypadku uziemienia PE, ale wtedy nie będzie fazy na obudowie...
Jeśli się mylę, to mnie kolego uświadom.
GBW napisał-
Quote: Przerwa na PEN jest mało grożna ponieważ nic nie działa i naprawiamy usterkę.Następny problem to wprowadzanie kolegów w błąd.
Tu się z Tobą nie zgodzę. Przerwany /uszkodzony/ PEN w układzie TN-C lub TN-C-S (przed rozdziałem PEN na PE i N) powoduję, że na wszystkich urządzeniach mających metalową obudowę będących w pierwszej klasie ochronności przeciwporażeniowej, podłączonych do gniazda z bolcem(np.lodówka) pojawi się napięcie 230V mimo tego że urządzenia nie będą pracować.Co przy ich dotknięciu grozi śmiertelnym porażeniem.
W budynku zasilanym z instalacji trój fazowej gdzie obwody mają wspólne zero, ale zasilane są z różnych faz, to w przypadku przerwy w przewodzie zerowym /PEN /oprócz niebezpieczeństwa porażenia istnieje niebezpieczeństwo uszkodzenia urządzeń podłączonych do zasilania ze względu na możliwość pojawienia się napięcia w gniazdku większego niż 230V.Jeśli do sieci włączone są jakieś urządzenia 1-fazowe, to podczas awarii przekazują fazę na uszkodzony odcinek przewodu zerowego /PEN/Prawidłowo wykonane uziemienia, uziemione połączenia wyrównawcze główne, jak i miejscowe minimalizują zagrożenie.