Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ekonomiczne ogrzewanie gazem

marionrone 26 Dec 2008 23:39 9829 12
    marionrone
    Level 10  
    Witam, posiadam kocioł 2 funkcyjny Junkers Eurostar wraz z wewnętrzną stacją pogodową Tr 200. Na piecu jest ustawione pokrętło na ''3'' na termostacie temp 22,5 st w dzień i 20,5 st na noc. Czy jest to poprawne ekonomiczne ustawienie pieca?? Czy nie lepiej ustawić na piecu Eco aby szybciej się nagrzewał?? Przy jakich ustawieniach zaoszczędzimy na ogrzewaniu????
    Lutek49
    Level 36  
    Ja mam temperaturę nocną ustawioną niżej.
    marionrone
    Level 10  
    Lutek49 wrote:
    Ja mam temperaturę nocną ustawioną niżej.

a dzienną? z ciekawości pytam
    Lutek49
    Level 36  
    Również. Jeden stopień niżej - 21,5.
    12gucio
    Level 20  
    Witam!
    Jak dobrze pamiętam obniżenie temperatury o 1stopień daje oszczędności 7-8% w skali roku.
    ecovector
    Level 14  
    Witam.
    Teoretycy zalecają różnice o 4 st, ponieważ przy tej różnicy ochładza się tylko powietrze w pomieszczeniu. Przy większej zaczynają stygnąć przedmioty i ściany. Mniejsza różnica nie
    powoduje istotnych zmian w zużyciu paliwa.
    Pozdrawiam.
    gregor50+
    Level 19  
    Ja na cykl sterowania piecem od temperatury nałożyłem cykl czasowy tak aby ciepła woda była grzana rano przed wstaniem i po południu do 22h00.
    I blokuję pracę pieca w innych porach jak jesteśmy w pracy lub śpimy.
    Chyba że jest zimno .
    Mam niższe temperatury, ale ja się lepiej czuję(niektórzy lubią +24 i bieganie w podkoszulce) przy +20 °C po południu i + 17,5 ° nocą.
    akwedukt
    Level 24  
    Tr 200 to nie pogodówka.Nastaw sobie na kotle ,,E,, regulator wysyła sygnał zwrotny 5-24V do kotła i kiedy zbliży sie do temperatury zadanej sam zmoduluje kocioł .
    marionrone
    Level 10  
    akwedukt wrote:
    Tr 200 to nie pogodówka.Nastaw sobie na kotle ,,E,, regulator wysyła sygnał zwrotny 5-24V do kotła i kiedy zbliży sie do temperatury zadanej sam zmoduluje kocioł .

Witam i coś mi właśnie nie pasowało bo podczas 1 sezonu grzewczego po zakupie kotła rachunki wyszły bardzo przyzwoite ale po pierwszym czy 2 gim przeglądzie coś jest nie tak piec serwisant ustawił na ''3'' i rachunki od razu większe....a wcześniej było na ''E''..... więc zgadzam się z twoim postem
    gizmog
    Level 13  
    a jaka byłaby różnica gdyby ustawić na takim piecu stałą temperaturę? powiedzmy 40-45 stopni? wówczas pracowałby on sobie spokojnie przez cały dzień, grzejniki nie byłyby gorące tylko letnie, a temp. utrzymywałaby się na poziomie ok 21stopni,
    czy byłoby to bardziej ekonomiczne, niż to, ze piec włącza się raz na godzinę przynajmniej i chodzi na maxa przez jakiś czas, żeby wrócić do wskazanej temperatury?
    hotlosm
    Level 11  
    Witajcie.
    Czyli na piecu ustawiacie na "E" żeby było ekonomicznie i mniej gazu jadło?A jak Na tym sterowniku. Ustawione jest w tym momencie żeby grzało do 20, a kończy sie grzać na 17 - 17,5. Co trzeba zrobić? Jak to nastawić?
    marionrone
    Level 10  
    Tak ja na piecu mam na maxa "E" już od tylu lat a temperaturę ustawiam, regulatorem pokojowym tr200 . I zawsze żądana jest osiągnięta oczywiście w pomieszczeniu gdzie jest regulator w pozostałych pomieszczeniach może się różnić.
    Sprawdź grzejnik może jest ''skręcony''.
    pozdrawiam
    hotlosm
    Level 11  
    Grzejniki są gorace wiec nie mogą byc skręcone, a "E" znajduje się między 5 a 7. Nastawione jest że ma grzać do 20, a temperatura stoi dalej 17,5. regulator również tr200 Więc dziwię się, że przez tyle dni jest tak nastawione i nie chce osiągnąć tej temperatury.