Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sony KV-28FQ86E Standby dioda pulsuje trzykrotnie

scaleo1 27 Gru 2008 11:46 2010 14
  • #1 27 Gru 2008 11:46
    scaleo1
    Poziom 9  

    Pozdrawiam na wstepie wszystkich!
    Jestem nowy na tym FORUM.
    W moim telewizorze Sony KV-28FQ86E po wlaczeniu slychac jakby “sykniecie” to odglos jakby sie telewizor wlaczal ale pozostaje w standby i dioda zaczyna trzykrotnie mrogac.
    To trzykrotne mroganie powtarza sie po krotkiej przerwie.
    Platyny juz odkurzylem ale nic podejrzanego nie znalazlem.

    Moze ktos wie jak z tym problemem sobie poradzic? Gdzie nalezy szukac?

    Z gory dziekuje - scaleo

    0 14
  • #2 27 Gru 2008 12:00
    karol5608
    Poziom 28  

    Zacznij standardowo od sprawdzenia hota. Jeśli uszkodzony to wymień również elektrolity w przetwornicy. Nie zapomnij o poprawieniu podejrzanych lutowań w okolicach tych elementów. Przed założeniem hota można w jego miejsce wlutować żarówkę 75W i sprawdzić poprawność napięć z przetwornicy. Pozdrawiam

    0
  • #4 27 Gru 2008 18:51
    scaleo1
    Poziom 9  

    karol5608,
    dzieki za super szybka odpowiedz!
    Jestem co prawda z zawodu elektromechanikiem ale mam maly problem z fachowym opisem jak mam podejsc do problemu.
    1. Nie wiem co to jest hot!
    2. Gdzie on sie znajdue
    Przetwornica znajduje sie chaba na platynie gdzie dochodzi zasilanie?
    W tym telewizorze jest 5 platyn a do tego nie mam jeszcze schematu.
    Moglbys mi jako laikowi prosciej opisac? Pare fotek z platyn by w rozwiazaniu problemu pomoglo?
    Pozdrawiam - scaleo

    Dodano po 19 [minuty]:

    antek124, dzieki za szybka pomoc!
    Staram sie rozszyfrowac o co chodzi na tych linkach ktore mi podales.
    Pozdrawiam - scaleo

    0
  • #6 28 Gru 2008 11:32
    scaleo1
    Poziom 9  

    Opis servisowy juz mam a w tym schematy do platyn, szkoda ze po angielsku gdyz znam niemiecki.
    antek124 - dzieki

    0
  • #7 28 Gru 2008 21:24
    scaleo1
    Poziom 9  

    Hallo karol5608, mam nadzieje ze jestem blizej celu i "hot" to trafo wsokiego napiecia ? Obce jezyki to wazna rzecz!

    Pozdrwaiam - scaleo

    0
  • #9 28 Gru 2008 22:59
    scaleo1
    Poziom 9  

    Dzieki,
    wlasnie znalazlem na innym forum opinie ze ten tranzystor ktory wymieniles zwykle przy trzykrotnym pulsowaniu diody jest zepsuty.
    U tego kolegi mial zwarcie tranzystor GAB515 08N50C3.
    Przyjze sie obydwom.
    Pozdrawiam - scaleo

    0
  • #10 29 Gru 2008 19:36
    karol5608
    Poziom 28  

    Skoro masz schemat i wiesz już który to hot to zastosuj się do mojej rady wyżej. Elektrolity, zimne luty, żarówka i kontrola napięć czy się zgadzają ze schematem. Cobyś za chwilkę nie biegł do sklepu po jeszcze jeden tranzystor :D .Pozdrawiam

    0
  • #11 01 Sty 2009 10:10
    scaleo1
    Poziom 9  

    Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku!!!
    Dobre rady sa ZLOTA WARTE!!!
    W tym tygodniu zabiore sie do pracy i dam znac o efektach.
    Potdrawiam:D

    0
  • #12 01 Sty 2009 12:35
    Macosmail
    Poziom 33  

    Witam. Sprawdz też w rezystory w zasilaczu R6038 R6039 R6040 Diodę Zenera D6009 i kondensator C6022. (płyta G) i zmierz napięcie linii w momencie startu. Pozdrawiam.

    0
  • #13 03 Sty 2009 23:15
    scaleo1
    Poziom 9  

    Hallo Macosmail,
    napiecie linii - pomiedzy ktorymi punktami mam zmierzyc?
    Pozdrawiam - scaleo

    0
  • #14 03 Sty 2009 23:53
    Macosmail
    Poziom 33  

    No np. na wtyczce CN6005... Tylko nie wypinaj tej wtyczki bo wtedy przerywasz sprzężenie zwrotne w zasilaczu, napięcie leci do góry i wywala błąd OVP właśnie. Pozdrawiam.

    0
  • #15 03 Lut 2009 23:59
    scaleo1
    Poziom 9  

    Hallo, po trzech tygodniach oczekiwania na tranzystor, moge dzis moj problem z Sony uznac za zakonczony.
    Uszkodzony byl tranzystor Q8121(2SK2679), wlutowalem odpowiednik 2SK1118 i chodzi jak przed ustreka.
    Sprawdzajac czesci wedlug zalecen, stwierdzilem ze Kondensator C-8123 egzystowal tylko na schemacie na platynie go nie bylo, chociaz byl zaznaczony.

    Dziekuje wszystkim ktorzy zaangazowali sie w rozwiazanie mojego problemu, dzielac sie swoja wiedza!!!

    Pozdrawiam - scaleo

    0