Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

opel calibra automatyczna skrzynia biegów

pixon74 27 Dec 2008 15:24 4784 7
    pixon74
    Level 2  
    Witam mam problem z automatem w Calibrze przechodzi w tryb awaryjny po przekroczeniu 30/40km/h mruga lampka od sportingu, z góry Dziękuje za poradę
    pixon74
    Level 2  
    własnie co do poziomu oleju to na bagnecie są dwie skale z jedej strony jest niższy poziom i podane 20 °C a z drugiej strony bagnetu jest zaznaczony wyższy poziom i podane 80°C i nie wiem czy to ma być temperatura silnika czy może oleju w skrzyni a jeśli oleju w skrzyni to jak stwierdzic ta temperature jesli nie ma zadnego czujnika?
    MIREK
    Level 17  
    Poziom oleju sprawdzamy przy rozgrzanym silniku , robisz jazdę próbną i sprawdzasz poziom oleju , zobacz też jak wygląda olej w skrzyni tj. czy jest czysty ,nie śmierdzi spalenizną , są opiłki metalu itp. Po rozgrzaniu sprzwdzasz na bagnecie ten 2 poziom tj. 80C.
    pixon74
    Level 2  
    Olej jest OK. był minimlnie za mały poziom więc uzupełniłem ale nic się nie zmieniło. Dziwne jest to że gdy ręcznie wybierm biegi to mogę ruszyć z pierwszego i dalej każdy kolejny bieg dziala oczywiście włączany ręcznie: Amoże problem leży po stronie elektrycznej?
    MIREK
    Level 17  
    Nie znam skrzyn z opli , może być olej do wymiany wraz z filtrem olejowym który mają automaty.Pozostał możliwości sprawdzenia tej skrzyni wymagają już specjalistycznego sprzętu . Proponuję podjechać do ludzi od automatów.
    bartek_j
    Level 35  
    Ta migająca lampka świadczy o błędzie w układzie sterowania. Trzeba podłączyć narzędzie diagnostyczne i odczytać błedy. Nie jestem pewien ale z tego automatu można chyba wyczytać błedy metodą "kodów błyskowych". Tu masz opisane jak
    http://www.astra.auto.pl/content/view/252/61/