Witam wszystkich.
Chcę przyjrzeć się bliżej problemowi odczytu danych z dysku twardego tunera Echostar DVR-747. Długo szukałem w internecie informacji na ten temat, jednak poza pytaniami i prośbami o pomoc nic nie znalazłem. Krąży też wiele mitów i plotek na ten temat.
Chciałbym za pomocą tego tematu zebrać kilka osób, które mają czasem troszkę wolnego czasu i nie boją się poeksperymentować.
Znalazłem na anglojęzycznym forum jeden ciekawy wątek. Chodziło o odczyt dysków z PVR Humax. Okazało się, że od słowa do słowa użytkownicy tamtego forum rozgryźli system zapisu danych na dysku i w tej chwili mają już gotowe rozwiązania pozwalające na transfer filmów z dysków PRV na PC.
Mam nadzieję, że dołączą do tego tematu osoby, które mogą wnieść coś ciekawego do całej sprawy, mam tu na myśli posiadaczy tego tunera, programistów i elektroników.
Z góry proszę o niezaśmiecanie i niespamowanie w tym temacie.
Na wstępie to wszystko i życzę sobie i innym postępów w pracy nad tym tematem.
Dodano po 9 [minuty]:
Teraz czas na kilka faktów odnośnie tunera Echostar DVR-747.
Wygląda on tak.
Parametry techniczne dekodera cyfrowego Echostar DVR-747.
Dane ogólne:
EPG (elektroniczny przewodnik po programach)
Obsługa 4000 kanałów cyfrowych, 37 satelitów
Wiele trybów wyszukiwania
Sortowanie i grupowanie kanałów
Aktualizacja oprogramowania poprzez satelitę (OTA)
Tryb TV, Radio
Proporcje ekranu: 4:3, 16:9
Wyciszenie audio
Nadzór rodzicielski, blokada instalacji, blokada tunera
Zgodność z MPEG-2/DVB
Demodulator odbiornika:
pobieranie częstotliwości - 950-2150 MHz
Złącze IF - gniazdowe, wejście
Sterowanie LNB - 13/18V, 0/22 kHz, DiSEqC™ 1.2
Demodulator - QPSK, C/Ku - Band. System wideo - PAL B/G, D/K
Wymiary:
waga - ponad 1000 g
wymiary - ok. 27 cm x 20 cm x 4 cm
Złącza:
SCART TV - Video (CVBS, RGB) Audio RL
SCART VCR - Video (CVBS) Audio RL
RCA - AUDIO R/L
Złącze RS-232
Niedopisali, ale to w sumie jest oczywiste, że tuner posiada też jeden czytnik kart Nagravision 3.
Dodano po 1 [godziny] 26 [minuty]:
Co w środku ?
To co nas najbardziej interesuje to dysk twardy Maxtor 160 GB.
Oto jego fotka.
Z tego co widać na zdjęciu:
Producent: Maxtor (Made in China
)
Model: 6L160P0
Pojemność: 160 GB
Interfejs: PATA 133
Zworka ustawiona na CS Enabled, czyli Cable Select
Teraz kilka faktów dotyczących dysku:
Dysk po włożeniu do komputera z systemem Vista Ultimate wogóle nie jest wykrywany, prawdopodobnie dlatego, że w miejscu MBR są zapisane same zera. Nie wiem jak to wygląda na XP. Może ktoś podłączał ten dysk pod XP to proszę o info.
Programy takie jak Partition Magic 8.0 pytają o pozwolenie formatowania.
WinHex widzi dysk ale tylko w trybie fizycznym czyli żadnej struktury i systemu plików na dysku a jedynie fizyczny nośnik. Za pomocą WinHex'a można przeglądać jego zawartość.
Niestety nie miałem okazji zrobić zrzutu czystego dysku, więc nie wiem co było zapisane na nim fabrycznie. Na pewno 24 filmy, które są standardowo nagrane.
Dysk zawiera też kilka linijek pisanych plain textem, z których można odczytać pewne wskazówki. Są to:
Die Miserable Dishplayer
Dave System disk
Long Live Dave
To te z najbardziej charakterystycznych dzięki którym trafiłem na strony anglojęzyczne. Tutaj przydałby się ktoś kto zna dobrze język angielski i rozglądnąłby się za takimi stronami i jakimiś wskazówkami na nich.
Co jeszcze? I tu ciekawostka !
Do tunera włożyłem dysk twardy od PC-ta... ZADZIAŁAŁ !
Był to dysk Samsunga 80 GB. Co ciekawe tuner sam dokonał wpisów dotyczących struktury dysku na HDD.
Wnioskując z tego śmiem podejrzewać, że można by do niego wrzucić nawet dysk 1TB, byleby był to dysk PATA 133, a stosując odpowiednie przejściówki podejrzewam, że także dysk SATA.
Dysk taki jest widziany przez Vistę ale tylko dlatego, że został sformatowany pod Windows'em i posiada zapisany MBR. Jednak system i tak pyta się czy go nie sformatować.
Z tego co wyczytałem na forach dysk był też podpinany do Linuxa ale Linux też nie rozpoznaje systemu plików :/
Co do systemu plików...
System plików jest na razie zagadką chociaż mam pewne przypuszczenia.
Podejrzewam, że pliki są zapisywane w formacie MPEG2. Być może, że oddzielnie obraz i oddzielnie ścieżka dźwiękowa.
Myślę też, że pliki są zapisywane jednym ciągiem ale tu już mogę się bardzo mylić.
Znalazłem też kilka wpisów świadczących, że zapisywane są nie tylko filmy i dane dotyczące filmów ale także ustawienia tunera jak np. ulubione kanały.
A i co jeszcze ciekawe... tuner działa poprawnie bez dysku twardego. Nie jest wtedy oczywiście możliwy zapis, bo tuner wyświetla komunikat o pełnym dysku. Nie można też używać funkcji FREEZE ponieważ pojawia się ten sam napis.
Przeprowadziłem mały eksperyment. Zapisałem dysk Samsunga 80GB od początku do końca samymi zerami. Włożyłem do tunera i chodził normalnie. Stąd wniosek, że tuner sam robi sobie system plików na dysku. Jestem teraz w trakcie przeglądania tego co zapisał a w sumie na czystym dysku nie ma tego już tak dużo.
Dobra... na razie tyle na wstępie. Jeżeli ktoś ma jakieś informacje lub ciekawe pomysły to zapraszam do dyskusji.
Chcę przyjrzeć się bliżej problemowi odczytu danych z dysku twardego tunera Echostar DVR-747. Długo szukałem w internecie informacji na ten temat, jednak poza pytaniami i prośbami o pomoc nic nie znalazłem. Krąży też wiele mitów i plotek na ten temat.
Chciałbym za pomocą tego tematu zebrać kilka osób, które mają czasem troszkę wolnego czasu i nie boją się poeksperymentować.
Znalazłem na anglojęzycznym forum jeden ciekawy wątek. Chodziło o odczyt dysków z PVR Humax. Okazało się, że od słowa do słowa użytkownicy tamtego forum rozgryźli system zapisu danych na dysku i w tej chwili mają już gotowe rozwiązania pozwalające na transfer filmów z dysków PRV na PC.
Mam nadzieję, że dołączą do tego tematu osoby, które mogą wnieść coś ciekawego do całej sprawy, mam tu na myśli posiadaczy tego tunera, programistów i elektroników.
Z góry proszę o niezaśmiecanie i niespamowanie w tym temacie.
Na wstępie to wszystko i życzę sobie i innym postępów w pracy nad tym tematem.
Dodano po 9 [minuty]:
Teraz czas na kilka faktów odnośnie tunera Echostar DVR-747.
Wygląda on tak.

Parametry techniczne dekodera cyfrowego Echostar DVR-747.
Dane ogólne:
EPG (elektroniczny przewodnik po programach)
Obsługa 4000 kanałów cyfrowych, 37 satelitów
Wiele trybów wyszukiwania
Sortowanie i grupowanie kanałów
Aktualizacja oprogramowania poprzez satelitę (OTA)
Tryb TV, Radio
Proporcje ekranu: 4:3, 16:9
Wyciszenie audio
Nadzór rodzicielski, blokada instalacji, blokada tunera
Zgodność z MPEG-2/DVB
Demodulator odbiornika:
pobieranie częstotliwości - 950-2150 MHz
Złącze IF - gniazdowe, wejście
Sterowanie LNB - 13/18V, 0/22 kHz, DiSEqC™ 1.2
Demodulator - QPSK, C/Ku - Band. System wideo - PAL B/G, D/K
Wymiary:
waga - ponad 1000 g
wymiary - ok. 27 cm x 20 cm x 4 cm
Złącza:
SCART TV - Video (CVBS, RGB) Audio RL
SCART VCR - Video (CVBS) Audio RL
RCA - AUDIO R/L
Złącze RS-232
Niedopisali, ale to w sumie jest oczywiste, że tuner posiada też jeden czytnik kart Nagravision 3.
Dodano po 1 [godziny] 26 [minuty]:
Co w środku ?
To co nas najbardziej interesuje to dysk twardy Maxtor 160 GB.
Oto jego fotka.

Z tego co widać na zdjęciu:
Producent: Maxtor (Made in China

Model: 6L160P0
Pojemność: 160 GB
Interfejs: PATA 133
Zworka ustawiona na CS Enabled, czyli Cable Select
Teraz kilka faktów dotyczących dysku:
Dysk po włożeniu do komputera z systemem Vista Ultimate wogóle nie jest wykrywany, prawdopodobnie dlatego, że w miejscu MBR są zapisane same zera. Nie wiem jak to wygląda na XP. Może ktoś podłączał ten dysk pod XP to proszę o info.
Programy takie jak Partition Magic 8.0 pytają o pozwolenie formatowania.
WinHex widzi dysk ale tylko w trybie fizycznym czyli żadnej struktury i systemu plików na dysku a jedynie fizyczny nośnik. Za pomocą WinHex'a można przeglądać jego zawartość.
Niestety nie miałem okazji zrobić zrzutu czystego dysku, więc nie wiem co było zapisane na nim fabrycznie. Na pewno 24 filmy, które są standardowo nagrane.
Dysk zawiera też kilka linijek pisanych plain textem, z których można odczytać pewne wskazówki. Są to:
Die Miserable Dishplayer
Dave System disk
Long Live Dave
To te z najbardziej charakterystycznych dzięki którym trafiłem na strony anglojęzyczne. Tutaj przydałby się ktoś kto zna dobrze język angielski i rozglądnąłby się za takimi stronami i jakimiś wskazówkami na nich.
Co jeszcze? I tu ciekawostka !
Do tunera włożyłem dysk twardy od PC-ta... ZADZIAŁAŁ !

Był to dysk Samsunga 80 GB. Co ciekawe tuner sam dokonał wpisów dotyczących struktury dysku na HDD.
Wnioskując z tego śmiem podejrzewać, że można by do niego wrzucić nawet dysk 1TB, byleby był to dysk PATA 133, a stosując odpowiednie przejściówki podejrzewam, że także dysk SATA.
Dysk taki jest widziany przez Vistę ale tylko dlatego, że został sformatowany pod Windows'em i posiada zapisany MBR. Jednak system i tak pyta się czy go nie sformatować.
Z tego co wyczytałem na forach dysk był też podpinany do Linuxa ale Linux też nie rozpoznaje systemu plików :/
Co do systemu plików...
System plików jest na razie zagadką chociaż mam pewne przypuszczenia.
Podejrzewam, że pliki są zapisywane w formacie MPEG2. Być może, że oddzielnie obraz i oddzielnie ścieżka dźwiękowa.
Myślę też, że pliki są zapisywane jednym ciągiem ale tu już mogę się bardzo mylić.
Znalazłem też kilka wpisów świadczących, że zapisywane są nie tylko filmy i dane dotyczące filmów ale także ustawienia tunera jak np. ulubione kanały.
A i co jeszcze ciekawe... tuner działa poprawnie bez dysku twardego. Nie jest wtedy oczywiście możliwy zapis, bo tuner wyświetla komunikat o pełnym dysku. Nie można też używać funkcji FREEZE ponieważ pojawia się ten sam napis.
Przeprowadziłem mały eksperyment. Zapisałem dysk Samsunga 80GB od początku do końca samymi zerami. Włożyłem do tunera i chodził normalnie. Stąd wniosek, że tuner sam robi sobie system plików na dysku. Jestem teraz w trakcie przeglądania tego co zapisał a w sumie na czystym dysku nie ma tego już tak dużo.
Dobra... na razie tyle na wstępie. Jeżeli ktoś ma jakieś informacje lub ciekawe pomysły to zapraszam do dyskusji.