Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zasilanie plyty glownej

CCC13 28 Mar 2004 09:47 1766 9
  • #1 28 Mar 2004 09:47
    CCC13
    Poziom 14  

    Witam,
    mam taki maly problem, z ktorym nie pierwszy raz sie spotykam, chodzi mianowicie o to ze plyta nie startuje, ale zato tranzystor jeden od zasialnia strasznie sie grzeje, generalnei sie smarzy i jego elementy obok czyli jeszce cewka na rdzeniu tym okraglym?
    Czy ktos wie co to moglo pasc? czy da sie to naprawic?

    Pozdro.

  • #2 28 Mar 2004 13:54
    TONI_2003
    Moderator

    Jeśli masz miernik to pomierz ten element czy nie ma zwarcia jak tak to wystarczy może go wymienić .Pozdrawiam

  • #3 28 Mar 2004 14:54
    CCC13
    Poziom 14  

    nie ma zwarcia na 100 %, szuklam raczej jakies profesjonalniej porady kogos kto juz sie spotkal z takim probleme i wie co robic

  • #4 28 Mar 2004 21:47
    opelr
    Poziom 29  

    Podaj co to za płyta,musisz mieć konkretne obciążenie (lub zwarcie za tranzystorem) jak się smazy również dławik,usterek jest mnóstwo więc będziesz musiał mieć szczęście jak ktoś ci powie wymień np. tą diodę ,odpal płytę bez żadnych komponentów i zobacz co dalej,jeśli wszystko pomierzyłeś(kondensatory,diody itp) to podnieś nogę tranzystora i zobacz jakie napięcie z niego wychodzi może da radę się zorientować po napięciu co on zasila.

  • #5 28 Mar 2004 21:49
    CCC13
    Poziom 14  

    t ojest supergrace sg-mvp3a5 mam dwie takie z taka sama usterka, pomacam jeszcze jak znajde czasa

  • #6 28 Mar 2004 23:14
    ZAHYR
    Poziom 32  

    1. Moze to jest wina zasilacza ... sprawdzales na innym zasilaczu ???
    2. Czy masz dobrze ustawiony typ napiecia procka ??? W starych procach(np. AMD K5 133Mhz) bylo jedno napiecie (a nie tak jak w dzisiejszych czasach tzw. double voltage - VCore i VI/O) przy ustawieniu double voltage dla procesora np. K5 133Hmz jeden z tranzystorow sie strasznie grzal, a nawet kopcil :D chyba przy ustawieniu single voltage dla nowszych prockow wymagajacych double voltage bedzie sie dzialo podobnie ...

  • #7 29 Mar 2004 16:43
    seader
    Poziom 11  

    Czasami trzeba szukać najprostrzych przyczyn, więc nie obraź się. Jeżeli zasilacz jest ATX to może poprostu wtyczki są zamienione miejscami.

  • #8 29 Mar 2004 16:47
    CCC13
    Poziom 14  

    ja wiem, ale nie jestem na tyle tepy, wszystko co wpycham w ta plyte jest 100% sprawne, a zap[ewne chodzi ci o zasialcz at, a sprawdzalem na at i atx

  • #9 29 Mar 2004 18:15
    ZAHYR
    Poziom 32  

    A próbowałes przestawiać tę zwrokę odpowiedzialna za typ napiecia ???

  • #10 29 Mar 2004 18:47
    CCC13
    Poziom 14  

    kilka razy sprawdzalem wszystkie ustawienia

 
Black Friday do -15%
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Ferguson