Mam Poloneza kombi, dach i nie tylko, są z tworzywa. Jedyną dużą metalową poziomą płaszczyzną jest maska silnika. Radio to Alan 102, a antena na magnes 1m Wilson. Zgodnie ze sztuką ustawiłem magnes na środku maski a do radyjka podłączyłem reflektometr a do niego antenę (dodam, że sprzęt jest nowy i sprawdzony przy zakupie).
Zacząłem pomiary SWR na kanałach 1=2,7 20=3,5 40=bardzo dużo, a więc trzeba ciąć. Zacząłem ciąć bata po 1cm, po ucięciu 5cm SWR 1=1,2 20=1,5 40=2,2 . Wychodzi na to, że trzeba nadal ciąć. Włożyłem zamiast oryginalnego bata gruby drut miedziany około 1m i zacząłem pomiar od nowa oraz przycinanie. Przy długości „zastępczego” bata 77cm otrzymałem pomiar SWR 1=1,4 20=1,2 40=1,4 .Czy oryginalny bat też mam ciąć dalej, bo się boję, że go ......... .
Drugi problem to, że auto z anteną na środku maski wygląda, co najmniej głupkowato a przestawienie anteny do rogu maski przy szybie powoduje znaczne podwyższenie SWR, co nie powinno nikogo dziwić.
Metalowe oprócz maski są jeszcze tylko boczne drzwi oraz podwozie.
Na razie radyjko leży na siedzeniu pasażera a antena stoi obok na podłodze, rozmowy prowadzę na odległości kilku kilometrów a słucham wiele dalej (SWR 20 kanał ok.2,0).
Poproszę o pomoc jak przeskoczyć te nietypowe problemy.
Podpowiedzi typu „zmień auto” nie wchodzą w grę.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Zacząłem pomiary SWR na kanałach 1=2,7 20=3,5 40=bardzo dużo, a więc trzeba ciąć. Zacząłem ciąć bata po 1cm, po ucięciu 5cm SWR 1=1,2 20=1,5 40=2,2 . Wychodzi na to, że trzeba nadal ciąć. Włożyłem zamiast oryginalnego bata gruby drut miedziany około 1m i zacząłem pomiar od nowa oraz przycinanie. Przy długości „zastępczego” bata 77cm otrzymałem pomiar SWR 1=1,4 20=1,2 40=1,4 .Czy oryginalny bat też mam ciąć dalej, bo się boję, że go ......... .
Drugi problem to, że auto z anteną na środku maski wygląda, co najmniej głupkowato a przestawienie anteny do rogu maski przy szybie powoduje znaczne podwyższenie SWR, co nie powinno nikogo dziwić.
Metalowe oprócz maski są jeszcze tylko boczne drzwi oraz podwozie.
Na razie radyjko leży na siedzeniu pasażera a antena stoi obok na podłodze, rozmowy prowadzę na odległości kilku kilometrów a słucham wiele dalej (SWR 20 kanał ok.2,0).
Poproszę o pomoc jak przeskoczyć te nietypowe problemy.
Podpowiedzi typu „zmień auto” nie wchodzą w grę.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Moderated By c2h5oh:Rozmiar obrazka i sposób jego zamieszczenia zmieniłem. Nikt nie będzie płacił punktami za obejrzenie samochodu, tym bardziej, że to Ty szukasz pomocy...