Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zanikające hamulce podczas jazdy fiat brava 1,4l. 1997r.

manpol 28 Gru 2008 21:12 7364 12
  • #1 28 Gru 2008 21:12
    manpol
    Poziom 9  

    Witam, od kilku dni mam problem z hamulcem nożnym w mojej Bravie, mianowicie podczas jazdy przy pierwszym wciśnieciu hamulca wszystko jest ok, ale jezeli zaraz wcisnę pedał po raz drugi hamulec tak jakby łapał słabiej a za trzecim lub czwartym razem jeszcze słabiej i oststecznie tak, jakby go w ogóle nie było, jak po tych kilku razach wciskam pedał hamulca, to reaguje on tak jakby go w ogóle nie było, jest miękki. Jak ponaciskam go kilka lub kilkanaście razy to w końcu znowu złapie, ae zaraz sytuacj się powtarza. Klocki i tarcze wymieniłem w lipcu i sa jeszcze ok, zerkałem pod maskę i wszystko wygląda normalnie, tyle że nie jestem fachowcem i nie wiem czy tak jest w rzeczywistości, więc prosiłbym o radę w czym może tkwić przyczyna.

    0 12
  • Pomocny post
    #2 28 Gru 2008 21:22
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Sprawdzić trzeba pompe oraz cały układ hamulcowy łącznie z tyłem.

    0
  • #3 28 Gru 2008 21:23
    Usunięty
  • #4 28 Gru 2008 21:57
    manpol
    Poziom 9  

    Witam, ABS-u w moim modelu nie ma, a zborniczek z płynem hamulcowym uzupełniłem do poziomu max (było to pierwsze, co zrobiłem jak zaczął się problem, tyle że niestety nie dało efektu).

    0
  • #5 28 Gru 2008 22:04
    wopor
    Poziom 32  

    witam, sprawdż w pierwszej kolejności wszystkie połączenia elastyczne lubi czasami sie zrobic tak że pęka wewnetrzny pancerz a osłana jeszcze trzyma i robi się na przewodzie balon w którym sie gromadzi płyn pod ciśnieniem jakie wytwarza pompa a wycieku niema, widać takie zjawisko po zmianie średnicy przewodu elastycznego, powodzenia

    0
  • #6 28 Gru 2008 23:20
    Staszek49
    Poziom 33  

    Moim zdaniem musisz sprawdzić, czy regulatory tylnych szczęk hamulcowych są w dobrym stanie tj. czy utrzymują szczęki w najbliższym położeniu od bębnów hamulcowych. Z rocznika auta należy wnioskować, że autko musi mieć przebieg powyżej 100 tysięcy km, a tym samym zmierz wymiar wewnętrzny bębnów hamulcowych i w razie potrzeby wymień na właściwe. Sprawdź też klocki hamulcowe z przodu i grubość szczęk hamulcowych tylnych kół. Po tych czynnościach, plus odpowietrzeniu układu hamulcowego musi przyniesie efekt.

    0
  • #7 29 Gru 2008 01:33
    wozniak.j
    Poziom 17  

    Objawy wskazują na nieszczelność zasilania serwa hamulca. Dokładnie sprawdź wąż podciśnienia idący do serwa. Możliwe jest też uszkodzenie samego serwa ale to już ogromna rzadkość.

    0
  • #8 29 Gru 2008 08:54
    sokoleokoo2
    Poziom 22  

    Kolego miałem dokładnie tak samo - w Palio - Po 2 krotnym uniknięciu cudem wypadku zacząłem badać problem. Okazało się że chłop od którego zakupiłem autko dolał wody do płynu hamulcowego - 4-ty mechanik dopiero doszedł do tego. - Spuścili, wymienili i już jest ok.

    0
  • #9 29 Gru 2008 09:09
    bwiech
    Poziom 15  

    Przyczyn może być kilka: :idea:

    - Najprawdopodobniej hamulce są zapowietrzone - po kilkunastu wciśnięciach pedał hamulca powinien być "wyższy". :idea:

    - Istnieje możliwość, że w płynie hamulcowym znajduje się inny płyn np. woda lub słabszy jakościowo DOT... Lub jest on po prostu stary...

    - Na koniec szczelność całego układu - ja miałem tak, że po odkręceniu kół dopiero zauważyłem małą smużkę cieczy na feldze i okazało się, że cylinderek puszcza płyn. :idea: :D

    0
  • #10 29 Gru 2008 10:59
    carrot
    Moderator Samochody

    Po jeździe dotknij rękę wszystkich kół, czy któreś się nie grzeje, być może zapiekł się zacisk hamulca i gotuje się płyn

    0
  • Pomocny post
    #11 29 Gru 2008 20:58
    RESET1
    Poziom 13  

    Zapowietrzone hamulce.Sprawdź czy nie uchodzi płyn hamulcowy.Jakby to było servo to pedał hamulca byłby sztywny a nie miękki.Być może uszczelki w pompie hamulcowej.Sprawdź czy się nie poci.

    0
  • #12 02 Sty 2009 07:16
    manpol
    Poziom 9  

    Witam raz jeszcze, bardzo dziękuję wszystkim za Wasze opinie i pomoc. Okazało się że przyczyną niesprawnych hamulców była pompa, wcześniej przed jej wymianą odpowietrzyłem cały układ, ae nic to nie dało, dopiero po wymianie pompy (okazało się że była nie szczelna) i ponownym odpowietrzeniu całego układu, hamulce znowu zaczęły działać. Jeszcze raz dziękuję za pomoc i życzę wszystkiego dobrego w nowym Roku.

    0
  • #13 28 Sty 2012 22:51
    drzasiek
    Specjalista - Mikrokontrolery

    Witam, podłączę się pod temat.
    Czy pompa hamulcowa z serwem od Fiata Brava 1,8 16V lub Fiata Bravo 1,6 16V będzie pasować do Fiata Brava 1.4 12V?

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo