Jednak woda jest nieściśliwa, więc nie można jej sprężyć, ale można zmienić jej stan skupienia
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereaekielski wrote:Nie czytałes przypadkiem kilku pozycji na razTemat stary,dyskutują fachowcy, a ja laik. Właśnie miałem problem z ustawieniem w swoim Immergas ciśnienia wstępnego w naczyniu wzbiorczym 0,8 bar. Czytam na elektrodzie.pl, a tu horror: pompka,trąbka,lewarek,azot.
Quote:Archimedes Ci to podpowiedział.Na szczęście przypomniał mi się Archimedes. Doszedłem do wniosku,że w naczyniu tym przepona czy też membrana to rzecz umowna.
Quote:Czasami urojona a czasami gumowaTaką przeponę stanowi styk powierzchni wody i powietrza. Na styku obu środowisk jest właśnie ta urojona przez fachowców przepona.
Quote:Nie znam osobiście tych uczonych ale Twoją metodą poziom można ustawić niezależnie od pojemności instalacji. I wcale nie wykluczone, że nie zostawiłeś wystarczającej rezerwy na rozszerzanie wody w obieguZrobiłem tak: wentyl odpowietrzający wcisnąłem na stałe,tak by nie stawiał oporu dla powietrza. Wcześniej spuściłem wodę z pieca gazowego pozostawiając wodę w obiegu c.o. Następnie wolniutko zacząłem napełniać obieg c.o. wodą do momentu aż wskaźnik barometru ustawił się na 0,8 bar. Wtedy zakręciłem dopływ wody a następnie zwolniłem nacisk na wentyl zbiornika. Dopełniłem wodą do zalecanego ciśnienia 1,2 bara i po ptokach. Przy ustalaniu ciśnienia w naczyniu wzbiorczym obieg centralnego ogrzewania musi być otwarty,gdyż od ilości wody w tym obiegu zależny jest poziom na którym ta "przepona" się usadowi. Zrobi to zgodnie z tym co zauważyli uczeni na ponad 200 lat przed naszą erą.
akwedukt wrote:A niebieskie może być.(żart)
agentusek wrote:Poważnie tak myśliszakwedukt wrote:A niebieskie może być.(żart)
Witam,
apropo urządzeń wzbiorczych i ich napełniania.
Moje pytanie dotyczy ciśnienia na kotle oraz pojemników wzbiorczych, stad postanowiłem zamieścić je tutaj. Widzę, że rozgorzała miedzy Wami dyskusja wiec może ktoś poczyta i się wypowie.
Quote:ja najpierw bym sprawdził instalację i usunął wycieki
Posiadam kocioł http://pl.immergas.com/media/instr_zeus_victrix_1.pdf
Zanim dojdę do sedna to napisze co przy lejącym wodą i spalającym gaz jak smok kotle zrobiłem.
Wezwałem serwisanta, który zrobił okresowy przegląd, pomiary.
Quote:bo jedno z drugim chyba nie ma nic wspólnego
Serwisant na słabe ciśnienie wody ciepłej powiedział, że trzeba przepchać (osadziło się sporo kamienia i mazi przed kotłem) rurkę na dolocie wody z wodociągu miejskiego. Faktycznie trochę pomogło.
Po wizycie jednak kocioł dalej lał wodą.
Quote:Zdarza się chociaż nie powinnoRozkręciłem wszystko i po wyczyszczeniu palnika, komory spalania, elektrod, wiatraka, dolotu powietrza do wiatraka itp.. -wszędzie syf jak cholera oraz uszczelnieniu wszystkich wycieków wody z instalacji kotła chciałem sprawdzić i uzupełnić ciśnienie w dwóch naczyniach wzbiorczych.
1. Naczynie (nr 27 z rysunku schematu hydrauliki ze strony nr 12) ekspansywne ku mojemu zdziwieniu pękło na spawie.
Quote:I trzyma
Zlałem wodę, dałem uszczelkę na połączeniu zasobnika z odchodzącą rurką, uszczelniłem pęknięte naczynie i udało mi się dopompować go pompką do oczekiwanego ciśnienia 1,4bar.
Quote:Nie zlikwidowałeś wycieku
2. Naczynie (nr 38 z rysunku schematu hydrauliki ze strony nr 12) ekspansyjne c.w.u. chyba jest uszkodzone, ponieważ podczas próby odczytu ciśnienia leję się z niego woda, dopompowałem pomimo wszystko do 1,2.
Quote:bo jest małe ciśnienie wody w instalacji
Moje pytania: 1. Dlaczego na kotle ciśnienie wody C.O. (kaloryfery) podczas jego pracy (grzania wody) wzrasta do zadanego ciśnienia 1,2 po czy w 2h po ustaniu pracy kotła ciśnienie spada do 0 po czym znowu podczas pracy kotła rośnie do 1,2 i potem znowu spada do 0.. i tak w kółko?
Quote:Raczej maleje niezależnie od pytania i odpowiedzi nr 1Zaznaczam że wcześniej był wyciek z kotła, który zatkałem i już nie muszę dolewać wody poprzez zawór dolewania wody w instalacji kotła.
2. Czy w związku z pytaniem nr 1 (rzy "krzywej grzania nr 4" z pogodowym i pokojowym sterownikiem wzrasta zużycie gazu?
Quote:Mnie się wydaje, że ciśnienie nie jest to taka istotna sprawa pod warunkiem, że cała instalacja jest nawodniona. Przecież inaczej to wygląda w przypadku domu parterowego i instalacji w jednym poziomie a inaczej gdy kocioł jest w piwnicy a dom jest piętrowy. W pierwszym przypadku ciśnienie może się zmieniać od "0" do jakiejś wartości a w drugim przypadku nie powinno byc niższe niż 1atm. I oczywiście im więcej pięter tym ciśnienie wzrośnie.
Kocioł nie pracuje w oczekiwanym ciśnieniu 1-1,2 przez okres około 20 minut (zanim nagrzeje wodę CO a wskazówka z 0 przesunie się do 1).
dziękuje za analizę i odpowiedź.
agentusek wrote:Rozumiem, że nie tylko kocioł ale i cała instalacja w tym czasie była szczelnaKocioł zanim zrobił się nieszczelny trzymał 4 lata czas ciśnienie 1,2 bez konieczności dolewania wody.
Quote:Mierzone w którym punkcie ? Czy jest to instalacja jednopoziomowa czy wielo ?Dobrze, ze zwróciłeś uwagę na obieg wody po grzejnikach. Ktoś wie jakie powinno być ciśnienie wody w obiegu zamkniętym przy wyłączonym kotle i zakładając, ze odetniemy instalacje kotła od grzejników?
Quote:Powietrze może siedzieć tam gdzie nie ma odpływu do góry ale podczas pracy instalacji a konkretnie pompy nie powinno tworzyć korków chociaz jest to możliwe. Np. w sytuacji gdy gdy rozdzielacze są uniesione do góry w stosunku do rur do i odpływowych i wyjścia z (dojścia do) są skierowane do dołu. Ale biorąc pod uwagę fakt, że jest tam największy ruch wody nie powinno to mieć wpływu na działanie instalacjiMoze pomimo odpowietrzenia wszystkich grzejnikow gdzies siedzi powietrze (rozdzielacze?)
Quote:
Dodano po 8 [minuty]:
Twoje wypowiedzi przypominają mi rozmowę z moim 11 letnim synem. Nie chce mi się ich komentować.
agentusek wrote:akwedukt wrote:A niebieskie może być.(żart)
Witam,
apropo urządzeń wzbiorczych i ich napełniania.
Moje pytanie dotyczy ciśnienia na kotle oraz pojemników wzbiorczych, stad postanowiłem zamieścić je tutaj. Widzę, że rozgorzała miedzy Wami dyskusja wiec może ktoś poczyta i się wypowie.
Posiadam kocioł http://pl.immergas.com/media/instr_zeus_victrix_1.pdf
Zanim dojdę do sedna to napisze co przy lejącym wodą i spalającym gaz jak smok kotle zrobiłem.
Wezwałem serwisanta, który zrobił okresowy przegląd, pomiary.
Serwisant na słabe ciśnienie wody ciepłej powiedział, że trzeba przepchać (osadziło się sporo kamienia i mazi przed kotłem) rurkę na dolocie wody z wodociągu miejskiego. Faktycznie trochę pomogło.
Po wizycie jednak kocioł dalej lał wodą.
Rozkręciłem wszystko i po wyczyszczeniu palnika, komory spalania, elektrod, wiatraka, dolotu powietrza do wiatraka itp.. -wszędzie syf jak cholera oraz uszczelnieniu wszystkich wycieków wody z instalacji kotła chciałem sprawdzić i uzupełnić ciśnienie w dwóch naczyniach wzbiorczych.
1. Naczynie (nr 27 z rysunku schematu hydrauliki ze strony nr 12) ekspansywne ku mojemu zdziwieniu pękło na spawie.
Zlałem wodę, dałem uszczelkę na połączeniu zasobnika z odchodzącą rurką, uszczelniłem pęknięte naczynie i udało mi się dopompować go pompką do oczekiwanego ciśnienia 1,4bar.
2. Naczynie (nr 38 z rysunku schematu hydrauliki ze strony nr 12) ekspansyjne c.w.u. chyba jest uszkodzone, ponieważ podczas próby odczytu ciśnienia leję się z niego woda, dopompowałem pomimo wszystko do 1,2.
Moje pytania:
1. Dlaczego na kotle ciśnienie wody C.O. (kaloryfery) podczas jego pracy (grzania wody) wzrasta do zadanego ciśnienia 1,2 po czy w 2h po ustaniu pracy kotła ciśnienie spada do 0 po czym znowu podczas pracy kotła rośnie do 1,2 i potem znowu spada do 0.. i tak w kółko?
Zaznaczam że wcześniej był wyciek z kotła, który zatkałem i już nie muszę dolewać wody poprzez zawór dolewania wody w instalacji kotła.
2. Czy w związku z pytaniem nr 1 (rzy "krzywej grzania nr 4" z pogodowym i pokojowym sterownikiem wzrasta zużycie gazu?
Kocioł nie pracuje w oczekiwanym ciśnieniu 1-1,2 przez okres około 20 minut (zanim nagrzeje wodę CO a wskazówka z 0 przesunie się do 1).
dziękuje za analizę i odpowiedź.
piracik wrote:A jeżeli naczynie jest uszkodzone t.zn. "puszcza powietrze" ?
Masz zbyt wysokie ciśnienie w naczyniu względem ciśnienia w instalacji.
Uzupełnij ciśnienie w naczyniu na około 1,0 bar a następnie uzupełnij ciśnienie w instalacji do 1,5 bar i będzie wszytko OK.
DonRomano wrote:Jerzy1Wu wrote:A jeżeli naczynie jest uszkodzone t.zn. "puszcza powietrze" ?
Czy sytuacja się niebawem nie powtórzy
To wymienisz naczynie lub dołożysz drugie zapewne tańsze
piracik wrote:Dzięki.Właśnie dzisiaj wymieniałem w Vitopend-zie 100.
Zdejmujesz obudowę, spuszczasz wodę, odkręcasz rurkę od naczynia, luzujesz dwa haczyki po lewej i prawej lekko odginając i całe naczynie idzie do góry.
Walker29 wrote:Czy możesz to wyjaśnić1. Wszystko zależy od sposobu montażu kotła i modelu Vitopenda(Vitopend 100 ma kilka wersji)Kocioł zawieszny na ścianie, model WHE
Często podczas uszkodzenia naczynia przeponowego uszkodzeniu ulega również zawór bezpieczeństwa(i kapie, bądź otwiera się przy niższych niż 3 bary ciśnieniach w układzie)
Moderated By mirrzo:Usunąłem szkodliwy wpis
piracik wrote:najlepiej obrazuje to zestaw Załącznik -Wykaz części zamiennych str 55/56Co masz na myśli mówiąc "na wtyku"
Quote:właśnie WHE
Większość kotłów tego typu ma naczynie na "plecach" i montuje/demontuje się je od góry.
Którą masz wersję VITOPENDA WHE czy WHE, a może inną.
Jerzy1Wu wrote:piracik wrote:właśnie WHE
Którą masz wersję VITOPENDA WHE czy WHE, a może inną.
Jerzy1Wu wrote:najlepiej obrazuje to zestaw Załącznik -Wykaz części zamiennych str 55/56
Rura połączeniowa 002 wygląda jak wtykana bo ma zaciski
piracik wrote:Rypnęło mi sieJerzy1Wu wrote:piracik wrote:właśnie WHE
Którą masz wersję VITOPENDA WHO czy WHE, a może inną.
Cytując post innego użytkownika nie zmieniaj jego treści!!! Zamieniłeś WHO na WHE i wyszło masło maślane.
Quote:Ale jeszce nie wiem jak jest mocowane naczynie
Jerzy1Wu wrote:najlepiej obrazuje to zestaw Załącznik -Wykaz części zamiennych str 55/56
Rura połączeniowa 002 wygląda jak wtykana bo ma zaciski
Ściągasz zawleczki, wyciągasz rurę do góry, wyjmujesz naczynie,
Quote:Jednak okazuje się, że na polityce trzeba się znaćzakładasz nowe, smarujesz oringi np. wodą, zakładasz rurę, wsuwasz zawleczki. ot cała polityka.
aadamuss wrote:o ile komin pozwoli. pozdr adam