Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wieża JVC z DVD-problem ze znikającym kolorem przez Euro

wiczek1 29 Gru 2008 00:48 552 0
  • #1 29 Gru 2008 00:48
    wiczek1
    Poziom 9  

    Witam!

    Mam (a własciwie siostra ma :) ) nieco nietypowy problem z miniwieżą JVC (model z odtwarzaczem DVD). Otóż któregoś pięknego dnia podczas ogladania filmu na DVD z tejże wieżyczki obraz zaczął gubić kolor aż stał sie praktycznie czarno-biały.
    Problem niby prozaiczny - wysypało się / upaliło / zimny lut itp. Natomiast po poruszeniu kablem (częsciowym wysunięciu) kolor sie pojawia ale brakuje mu składowej niebieskiej (raz mniej, raz wiecej). Zatem stawiałem na zimny lut - rozebrałem urządzenie tak ad hoc ale niestety wszystko jest oki - zarówno w pinach gniazda jak i na samej płytce (płytka ze złaczem EURO i Progresive scan jest niezalezna i spinana z główną 2 tasmami). Najzabawniejsze jest to że dłubiąć przy tym tzn. kombinując z głębokością wsunięcia wtyczki okazuje się ze przy onej - ledwo wsuniętej - od strony pinów wizji i ale bez fonii(czyli ukosem) można złapać kolor niebieski (raz lepiej raz gorzej ale momentami nawet "fabryczny") i obraz jest wówczas ok. Niestety pełne wsuniecie wtyczki skutkuje powrotem do mdłej szarosci obrazu.
    Zatem moze szanowni koledzy spotkali sie juz z takim problemem? Co to moze być za przyczyna?

    Ps. Oczywscie sprawdzałem na innym kablu a takze doginałem złacza w gnieździe ale efekt jest ten sam. Niestety nie mierzyłem niczego bo poproszono mnie o pomoc będąc "w gosciach" a nic poza śrubokrętem nie było akurat dostepne.

    Z góry dziękuję za pomoc / podpowiedź!

    Pozdrawiam
    Marcin W.

    0 0