Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Która młotowiertarka z podkuwaniem jest godna uwagi?

andziul 30 Dec 2008 18:12 52791 78
Optex
    bardok
    Level 2  
    Ja mam Boscha GBH 2-24 DSR używam go jakieś 13 lat napracował sie naprawdę dużo praktycznie pracuje codziennie: wiercenie w stali i betonie przy montaży bram, płotów i balustrad kutych przez te 13 lat nie zawiódł ani razu ostatnio zawiozłem go na przegląd koszt serwisu 145 zł wymienione części które się naturalnie zużyły czyli uszczelniacze w udarze łożyska szczotki i inne "głupoty".
    Pan który wydawał mi maszynę powiedział że wiertarka posłuży jeszcze wiele lat, więc czego chcieć więcej.
    Sprzęt naprawdę wart swojej ceny a kiedyś kosztował nie mało bo 1100zł.

Więc jak brać wiertarkę to tylko niezawodny NIEBIESKI BOSCH !!!
  • Optex
    Paweł1355
    Level 19  
    Niebieski Bosh był zawsze porządny , ja mam wiertarką Bosh-a - zieloną 450 W i facet w serwisie chciał ją ode mnie odkupić bo takich porządnych Bosh już nie robi . A ma tylko 450 W
    Los_sandalos
    Level 27  
    Maszyny starszej produkcji były znacznie lepsze, trwałość tego samego DSR`a z ostatnich lat produkcji a np z połowy lat 90 bardzo się różnią. Ciężko jednak niestety szukać jakiś starych a mało używanych maszyn.
    skiba55
    Level 2  
    Ja pracuje juz 5 lat na bosch GBH 2-26 i jedyne co wymienialem to przewod zasilania bo sie przetarl wiertarka sluzy mi do instalacji elektrycznych wiec troszke juz nia wykulem i wywiercilem otworów z czystym sumieniem moge polecic a jesli chodzi o ciezar to nie jest ciezka nikomu rece nie odpadna (SAMO SIĘ NIE ZROBI) Pozdrawiam
    ART74
    Level 12  
    Ja polecam Parkside z Lidla 3 lata gwarancji a cena jaką zapłacisz to cena za jedną naprawę markowej Młotowiertarki ,posiadam sprzęt markowy i ten z Lidla do prac na budowie i markowy na pewno nie jest wytrzymalszy trzy razy a cena jest trzykrotna
    w0jta5
    Level 15  
    Jak długo ją masz?
    Moc uderzenia jest choć zbliżona?
  • Optex
    marek 1871
    Level 15  
    Z tą większą trwałością starszych maszyn to wg mnie nie jest tak do końca. Używam GBH2-26DRE już kilka lat i nie mam problemów. Pracuję z głową. Wcześniej długo działałem właśnie na DSR czyli tzw 24'ce. Zauważ, że kilkanaście ładnych lat temu jak ktoś miał takiego SDS'a przywiezionego z zachodu to chuchał na niego jak na samochód albo i bardziej. Dzisiaj ogólnie mniej się dba o sprzęt bo wiadomo nie jest to już nic wyjątkowego i ciężkiego do zdobycia. Jak masz tylko kasę to idziesz i kupujesz.
    3PiotrD
    Level 2  
    Witam, czy ktoś używał może młotowiertaki pneumatycznej Parkside z Lidla? jest mi potrzebna tak przydomowo. cena jest kusząca i słyszałem że ta firma ma dobry sprzęt (jak na dyskont spożywczy oczywiście ) ale wolę wiedzieć co kupuję! będę wdzięczny za jakieś sugestie:)
    miaucoon
    Level 10  
    3PiotrD wrote:
    Witam, czy ktoś używał może młotowiertaki pneumatycznej Parkside z Lidla? jest mi potrzebna tak przydomowo. cena jest kusząca i słyszałem że ta firma ma dobry sprzęt (jak na dyskont spożywczy oczywiście ) ale wolę wiedzieć co kupuję! będę wdzięczny za jakieś sugestie:)

ja właśnie miałem wczoraj okazje potestować, polowałem na nią od kilku miesięcy, bo rozchodzą się jak ciepłe bułeczki :)

mieszkam w wielkiej płycie, więc sam zbrojony beton, do tej pory używałem macalistera zwykłej wiertarki udarowej i wiercenie nią, nawet dobrymi wiertłami, to była zawsze droga przez mękę, wczoraj wierciłem parksidem wiertłem do niej załączonym, wiercenie zakończyło się gipsowaniem ściany w drugim pokoju :)
    wchodzi jak w masło
    wreszcie będę mógł zrobić kilka zaległości do których zabierałem się jak pies do jeża

generalnie za te pieniądze nic lepszego nie kupisz, sprawdzałem ceny na allegro i w marketach
    Marcin Goj
    Level 11  
    Witam! Miałem parksida wiertarkę i opalarkę.Jedno i drugie szlak trafił choć robiłem tym "od święta" Tyle przynajmniej że za opalarkę mi zwrócili bo była jeszcze na gwarancji.Teraz się przymierzam do bosha gbh 2400 lub 2-24 dsr.
    w0jta5
    Level 15  
    Marcin Goj wrote:
    2-24 dsr.

Chyba 2-26 DRE. 2-24 już dano nie jest produkowane.

Obecnie tłukę Makite HR2470 i jestem bardzo zadowolony.
    Marcin Goj
    Level 11  
    Witam.A co myślicie o kupowaniu takiego sprzętu na aledrogo?
    marek 1871
    Level 15  
    Trzeba uważać. Raz na podróby a dwa na maszyny ściągane z zagranicy jako nówki ale sprzedawane bez kodów gwarancyjnych a co za tym idzie bez możliwości przedłużenia gwarancji do 3 lat. Musisz mieć też dowód zakupu do gwarancji czyli jakąś fakturę albo paragon. Trzeba skalkulować czy opłaca się kupić taniej i mieć problem z gwarancją.
    mortor
    Level 11  
    Marcin Goj wrote:
    Witam.A co myślicie o kupowaniu takiego sprzętu na aledrogo?

Osobiście wolałbym już z większych sklepów internetowych, pewniej i mniej kombinatorstwa. Co do Bosha GBH 2400 to fajny sprzęcik z gwarancją na dwa lata jeśli dobrze pamiętam do 600zł kupisz.
    Marcin Goj
    Level 11  
    "Osobiście wolałbym już z większych sklepów internetowych, pewniej i mniej kombinatorstwa. Co do Bosha GBH 2400 to fajny sprzęcik z gwarancją na dwa lata jeśli dobrze pamiętam do 600zł kupisz. "

Masz na myśli jakie konkretne sklepy?
    Może jakieś ciekawe linki?
    zbyszek_lublin
    Level 10  
    Ja użytkuję 2 rok młotowiertarkę Hitachi 24 dc, sprawuje się wyśmienicie, kupiona w Leroy Merlin.
    Marcin Goj
    Level 11  
    Witam! Zdecydowałem się na makitę hr 2470. Kupiłem w autoryzowanym serwisie, dałem 699 pln.Może dużo ale jak ma posłużyć kilka lat to moim zdaniem się zwróci
    masonry
    Level 30  
    Co koledzy sądzą o młotowiertarce Celma PHD-40M 1100W?
    Kiedyś Celma była nie do zdarcia, ale teraz nie mam pojęcia jak jest z jakością ich wyrobów.
    Czy Celma produkuje je w Polsce czy sprowadza z Chin i tylko przykleja naklejki tek jak Dedra?
    Marcin Goj
    Level 11  
    Witam!Podobno robią dalej to co robili czyli dobry sprzęt.Tak słyszałem nie sprawdzałem.
    marek 1871
    Level 15  
    Te maszynki są dość nowe - nowa seria. Celma nadal robi maszyny, które tłukli kilkanaście lat temu np wiertarka PRCR10, taśmówka DBSMM75, strug DHEH82 i one są świetne patrząc na cena/wytrzymałość/koszt serwisu.
    mortor
    Level 11  
    Marcin Goj wrote:
    Witam! Zdecydowałem się na makitę hr 2470. Kupiłem w autoryzowanym serwisie, dałem 699 pln.Może dużo ale jak ma posłużyć kilka lat to moim zdaniem się zwróci

Jak najbardziej posłuży te parę lat także o to możesz być spokojny, normalnego człowieka nie stać kupować byle jaki sprzęt (kupowanie dwa razy tego samego nie jest ani przyjemne ani tanie) :)
    kurier1
    Level 11  
    Też myślę o zakupie tej młotowiertarki na stronie Lidla bardzo ładnie piszą.:
    "
    "Młotowiertarka Parkside. (Warsztat, narzędzia)
    Młotowiertarka pneumatyczna 1050 W cena 199PLN
    - do wiercenia, wbijania i dłutowania w betonie i murze dzięki dużej mocy
    - pneumatyczny układ udarowy – najwyższa siła uderzenia także w przypadku twardych materiałów, niezależnie od docisku
    - średnica otworu w betonie lub kamieniu do 26 mm
    - szybki postęp prac dzięki wysokiej ilości uderzeń do 5100/min
    - zintegrowana funkcja przecinaka
    - wyłączanie udaru do wiercenia w metalu i drewnie
    - elektroniczna, płynna regulacja liczby obrotów od 0-1100 obr./min
    - komfortowy włącznik/wyłącznik ze wstępnym wyborem liczby obrotów i przełącznikiem P/L
    - antypoślizgowe uchwyty zapewniają bezpieczną pracę
    - przestawiany dodatkowy uchwyt ręczny umożliwia dopasowanie podczas pracy
    - wskaźnik diodowy trybu pracy i wskaźnik zużycia szczotek węglowych
    - kabel o dł. 4 m
    - w zestawie: dodatkowy uchwyt wiertarski ze złączką-SDS-Plus do
    - wiertła o okrągłym chwycie, 3 wiertła-SDS-Plus (? 6/8/10 mm x 150 mm), przecinak płaski, przecinak ostry (250 mm), docisk do metalu i osłona
    - w praktycznej walizce do przechowywania "
    a czy ktoś ma w domu ta wiertarkę i z niej korzysta ??
    zibi079
    Level 11  
    Witam, mam dylemat mało kasy a potrzebuje młotowiertarke w miare mocną tzn do koronki 65mm. wiercenie w silikacie i ew. żelbecie. Mogę kupić einhella model E-BH 750 nowy ale stara seriia czerwona mam z niej strug i szlifierkę taśmową tylko jest jedno ale....sprzęt nowy, tylko musi być to 100% leżak magazynowy z tej serii narzedzia kupowałem min 4 lata temu jak nie 6. moje pytanie czy warto się tym zaninteresować czy smar od pneumatycznego udaru zachowuje swoje właściwości po tylu latach ???? Polecicie mi cos do 300pln.
    Pozdr. Zbyszek
    Łukasz_1995
    Level 15  
    Za 300zł niestety nie kupisz kolego sensownej młotowiertarki...
    W tej cenie to praktycznie loteria - uda się lub nie. Możesz kupić "dobrą" sztukę, która trochę podziała, a możesz kupić taką która rozleci się przy pierwszej lepszej pracy.
    Ze swojego doświadczenia wiem, że kupno takich narzędzi się nie opłaca, bo nie można liczyć na narzędzie w czasie pracy.
    Jak ma się coś do zrobienia to wtedy nie ma czasu na grzebanie, naprawy przy narzędziach, oddawanie do serwisu lub na gwarancję tylko narzędzia mają wtedy niezawodnie działać. Przynajmniej tak jest u mnie, bo jeśli miałbym się ze wszystkim tak użerać to raczej nic bym nie zrobił, albo zajęło by mi to bardzo wiele czasu...
    Też kiedyś myślałem, że jak kupię coś tańszego i niemarkowego to mi choć trochę posłuży w domu. Niestety nie sprawdziło się to w 99%. Kupno dziadostwa zawsze ciągnie za sobą ryzyko i warto dołożyć do czegoś lepszego. Nie musi być to najwyższa półka, ale stosunek ceny do jakości niech chociaż będzie sensowy.
    Uważam, że lepiej kupić coś raz, a porządnego i mieć spokój. Szkoda czasu, nerwów i pieniędzy... Znam wiele sytuacji, gdzie kupno kilku narzędzi miernej jakości generowało większe koszty niż kupno jednego porządnego.
    zibi079
    Level 11  
    Ja zeswojego doświadczenia wiem ze czerwony einhel nie jest to nie no name z marketu mam dwa narzedzia z tej serii strug był bardzo mocno eksploatowany i dizła bez zarzutu, dlatego moje pytanie bardziej tyczy się lezakowanej młotowiertarki czy takie leżakowanie jej nie zaszkodzi?
    dida37
    Level 13  
    Tak jak napisał Kolega powyżej - loteria. Ale przecież będziesz miał gwarancję.
    zibi079
    Level 11  
    Niby tak 2 lata gwarancji tylko jak by się coś stało na nową nie wymienią bo już ich dawno nie robią a z częściami też może być różnie, dzwoniłem do serwisu einhella i gość mówił, że już nieprodukowany ale "dobry młotek i brać". Zastanawiam się jeszcze nad czymś takim http://www.powerplus.net/145/13407/boor-breekhamers/powx112-pneumatisch-boorhamer-1050w-ac.aspx jest na allegro powystawowy w niezłej cenie z gwarancja rozruchową. W Czeskich sklepach internetowych ok 500 pln u Niemców ok 300, ale .... to jest to samo co lidlowski parkside za 222pln z 3 letnią gwarancją. Porównywałem parametry i zdjęcia są niemal identyczne mam niezły dylemat ale 3 lata gwaracnji trochę kusi strona www.powerplus.net też nie wygląda na jakiś totalny szajs... Einchell jest goły w komplecie pudełko i gwarancja a parside i ten z allegro mają wiertła głowice na zwykłe wiertła, dłuta i walizkę w komplecie a to też kosztuje.
    dida37
    Level 13  
    Z Twojego pierwszego postu wnioskuję, że potrzebujesz lepszego narzędzia niż oba dyskutowane. Jeżeli kupujesz drogie narzędzie, nie możesz mieć pewności, że będzie dobre. Przy tanim nie miej takiej nadziei. Tanie urządzenia produkowane są dla ludzi, którzy używają ich okazjonalnie, kilka razy w roku.
    zibi079
    Level 11  
    W tej chwili zostało mi do zrobienia kilka lekkich prac w domu i w silce muszę wywiercić kilka puszek na gniazdka, przekuć się przez szczytową ścianę z żelbetu wiertłem fi 12 ew. min fi 10, nie znaczy to że sprzęt ma zrobić swoje i iść na śmieci. Żółta szlifierka kontowa einhella podczas adaptacji poddasza dała rade ale zepsuł się wyłącznik i czuć było że dogorywa za to czerwony strug jest naprawdę rewela brał po 3mm drewna czasem nawet więcej i nic, ciął nawet gwoździe których nie zauważyłem stąd moje zainteresowanie einhellem czerwonym zwłaszcza że jest to sprzęt dokładnie z tej samej serii. Zastanawiam się jeszcze nad używką np. makita 2470, używałem model niższy 2460 to samo tylko bez podkuwania - zero wysiłku czy to ściana czy gres lekko przykładasz do ściany i idzie jak burza.

Proszę o zachowywanie zasad poprawnej polszczyzny i właściwej pisowni jednostek, symboli i nazw technicznych. Wielkość liter ma znaczenie! [retrofood]